Свържи се с нас

Новини

Трявна отдаде почит на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

Published

on

Днес, 2 юни, Трявна също се преклони пред паметта на Ботев и хилядите знайни и незнайни бойци, дали живота си в името на Свободата на България.

Своята почит пред паметника на Ангел Кънчев в града отдадоха кметът на община Трявна Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов, служители на общинска администрация, общински съветници, директорът на Специализиразния музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна Юлия Нинова заедно със служители на музея, както и десетки граждани и гости на града.

“На този ден всички ние трябва да погледнем назад във времето и да си спомним за саможертвата на революционери като Ботев, Левски, Раковски, подвига на тревненския революционер Ангел Кънчев, пред чийто паметник сме днес и да отдадем заслуженото им, защото на 2 юни преди точно 146 години славно и без страх загина един велик поет и революционер Христо Ботев. Той, обаче, остана завинаги жив в сърцата ни с изреченото от него “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Затова нека отдадем заслуженото и да си спомним това, което са ни завещали, за техните завети и мечти за силна и свободна България! Поклон пред паметта им и тяхната саможертва! Да живее България!”, сподели кметът на община Трявна в словото си по повод днешния 2-ри юни пред събралите се граждани и гости на града.

В знак на уважение и почитане на славното дело на българските революционери, довело до най-ценното, което днес имаме, нашата свобода и независимост, кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха венец пред паметника на Ангел Кънчев.

Цветя поднесоха още директорът на СМРЗИ Юлия Нинова, заедно със служители на музея, както и зам.-кметът на община Трявна заедно с г-н Боян Грозев – общински съветник в ОбС-Трявна.

Славната памет на героите бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание, след което всички сведоха глави под воя на националния сиренен вой, който по традиция оглася страната точно в 12.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Топлофикация“ увери: Няма да има прекъсване в топлоподаването!

Published

on

Това стана ясно след състоялата се среща между ръководството на топлинното дружество, с председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и заместник кметовете на Габрово арх. Николай Меразчиев и Мария Йозова.

Поводът за срещата бе системните нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на ТЕЦ – Габрово. Целта на инициираната от Общината среща е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

По думите на заместник – изпълнителния директор на „Топлофикация“ – Габрово Петър Пильонов още от снощи е пуснат в експлоатация и вторият котел, който да работи едновременно с първия, така че в случай на настъпила авария абонатите да не усетят проблема и да няма прекъсване на топлоподаването до отстраняването му.

Обявено беше още, че сметките през февруари, които ще получат габровци – включително физически и юридически лица, ще бъдат с 30% отстъпка поради честите аварии през месец януари.

Община Габрово изрази надежда, че получените уверения ще бъдат изпълнени и жителите на града ще получат адекватна услуга, особено в очаквания най – студен месец на зимата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ДГ „Радост“ – Габрово празнува половинвековен юбилей

Published

on

Днес, 8 февруари, детска градина „Радост“ в Габрово празнува своя 50 годишен юбилей. Тя отваря врати за своите първи възпитаници през далечната 1973 година. Първият директор, Генка Господинова, и първите учителки посрещат 112 деца, разпределени в четири възрастови групи.

През 1998 година, детското заведение е обединено с детска градина „Знаме на мира“ и приема общото име Радост. И така ден след ден, година след година няколко поколения директори / Ангелина Ганчева, Мариана Иванова, Христина Кокенска/, учители и помощен персонал, живеят и работят с ентусиазъм и вяра, че това, което правят, ще остане за поколенията.

Днес просветителската традиция се продължава от млад и амбициозен екип, който гледа и към бъдещето на професията и на децата. Детската градина работи по няколко национални програми „Хубаво е в детската градина“, „ИКТ в системата на предучилищното и училищното образование“ и различни проекти – „Активно приобщаване в системата на преучилищното образование“, „Подкрепа за приобщаващото образование“, „Дизайн шампиони“.

Материалната база непрекъснато се обогатява и развива. От съвсем скоро децата се радват на открита външа площадка и кабинет по безопасност на движението по пътищата.

Детската градина успешно си партнира с част от спортните клубове и танцови школи в града – ОФК Янтра Габрово, ФК „Орловец-94“, ОБК Чардафон Габрово, танцова школа „Лиана“. И разбира се поводи за гордост не липсват. Всяка година възпитаници на детското заведение печелят призови места в различни музикални и творчески конкурси.

„Трябва не само да знаеш какво е било преди теб – че преди 50 години е поставено началото на едно приказно място за деца, а и това, че трябва да вървиш напред и да оставиш нещо след себе си“, казва директорът на детска градина „Радост“ Вероника Атанасова.

Тя признава, че професията на учителя днес е още по изискваща и отговорна, защото „трябва да сме дигитални, да сме и интерактивни, да намерим своето достойно място в днешното забързано време, но и да не забравяме какво е било преди нас, да пазим корените си, гледайки напред“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица