Свържи се с нас

Култура

Пианистите на МК „Весела“ покориха върховете на два конкурса

Published

on

През изминалите няколко дни, девет деца – възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева имаха възможност да покажат своите умения, характер и достигнатото високо ниво на музикалните състезания във Велико Търново и Пловдив.

На 9-то издание на Международния конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново деветокласникът Виктор Василев спечели Първата награда и Купата за най-висок бал от точки сред участниците в неговата възрастова група.

С Първо място журито отличи вдъхновеното представяне на Адриана Кънева – 8 клас. Повод за голяма радост имаха Ай Хасегава – 6 клас, и Делиа Георгиева – 3 клас, които за първи път в конкурс на живо, печелят Първо място и са на най-високото стъпало в класацията!

С второ място в своите възрастови групи бяха наградени отличните изпълнения на Полина Флориду – 7 клас, и Лилия Апостолова – 10 клас. Второ място, както и Наградата за най-малък участник спечели петгодишната Невин Халил, която с голямо вълнение и любопитство направи своя конкурсен дебют.

Прекрасно чувство в изпълнението на трите си конкурсни пиеси вложи една от най-малките участнички във Втора възрастова група – Лорен Николова – 2 клас, класирала се на трето място.

За своята творческа работа, клавирният педагог Весела Пенева получи специални поздравления от членовете на журито –проф. Танева, проф. Василенко и проф.Байнов, които след края на конкурса обявиха 4 специални награди, две от които са за Музикален клуб „Весела”. Печелят ги Полина Флориду – Специална награда за най-добро изпълнение на творба от композитора Александър Райчев и Виктор Василев – Специална награда за най-добро изпълнение на пиеса от Веселин Стоянов.

Само след две седмици, по случай годишнините на тези композитори, в голямата зала на Музикалната академия „проф. Панчо Владигеров” – София, ще има концерт на студенти от Академията и ученици от музикалното училище, в който поканата за участие на Полина и Виктор е една наистина много специална награда.

Тази година Националният конкурс „Милчо Петров”-Пловдив-2022, бе открит от клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които са носители на Гран-при от миналогодишното издание на конкурса. Двете момичета пропътуваха разстоянието от София до Пловдив веднага след нощта на абитуриентския си бал, за да спазят традицията на конкурса и да посветят своето изпълнение на паметта на композитора Николай Стойков, дългогодишен председател на журито, техен фен и приятел.

Емоциите, заложени в началото на деня от тези млади пианистки, продължиха и при представянето на конкурсната програма на всички деца от Музикален клуб „Весела”. Буря от силни чувства се разрази при изпълнението на Адриана Кънева /1 награда/, докато свири една от творбите на своя ментор и приятел проф.Н. Стойков. Похвални думи от журито имаше за Полина Флориду /1 награда/, която поднесе стилно и интересно сонатата си от Йозеф Хайдн.

Малкият виртуоз Мартин Богданов /1 награда/ с вдъхновение свише изненада сам себе си с изпълнението на Етюд от Ференц Лист. За радост на всички, представянето на второкласничката Лорен Николова /1 награда/ бе оценено с най-висок бал от точки сред 36-те деца в първа група.

В същата възрастова група, 5-годишната Невин Халил получи втора награда за своето трудолюбие, смелост и сериозните пиеси, които изпълнява на тази крехка възраст. Делиа Георгиева /3 награда/ и Лилия Апостолова /3 награда/ вложиха цялото си внимание, отношение и артистичност към изпълняваните от тях пиеси.

Впечатляващо претворени от Виктор Василев бяха двете му конкурсни творби – на Шуберт и В.Стоянов. Още миналата година, той бе избран от журито за „Най-добър пианист на конкурса” и даде заявка за най-високото отличие. Ето защо, сега спечелената Голяма награда „Милчо Петров” е закономерен резултат за положения труд и музикалните качества на Виктор, който поема щафетата на традицията и догодина ще открие новото издание на този национален конкурс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица