Свържи се с нас

Култура

Пианистите на МК „Весела“ покориха върховете на два конкурса

Published

on

През изминалите няколко дни, девет деца – възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева имаха възможност да покажат своите умения, характер и достигнатото високо ниво на музикалните състезания във Велико Търново и Пловдив.

На 9-то издание на Международния конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново деветокласникът Виктор Василев спечели Първата награда и Купата за най-висок бал от точки сред участниците в неговата възрастова група.

С Първо място журито отличи вдъхновеното представяне на Адриана Кънева – 8 клас. Повод за голяма радост имаха Ай Хасегава – 6 клас, и Делиа Георгиева – 3 клас, които за първи път в конкурс на живо, печелят Първо място и са на най-високото стъпало в класацията!

С второ място в своите възрастови групи бяха наградени отличните изпълнения на Полина Флориду – 7 клас, и Лилия Апостолова – 10 клас. Второ място, както и Наградата за най-малък участник спечели петгодишната Невин Халил, която с голямо вълнение и любопитство направи своя конкурсен дебют.

Прекрасно чувство в изпълнението на трите си конкурсни пиеси вложи една от най-малките участнички във Втора възрастова група – Лорен Николова – 2 клас, класирала се на трето място.

За своята творческа работа, клавирният педагог Весела Пенева получи специални поздравления от членовете на журито –проф. Танева, проф. Василенко и проф.Байнов, които след края на конкурса обявиха 4 специални награди, две от които са за Музикален клуб „Весела”. Печелят ги Полина Флориду – Специална награда за най-добро изпълнение на творба от композитора Александър Райчев и Виктор Василев – Специална награда за най-добро изпълнение на пиеса от Веселин Стоянов.

Само след две седмици, по случай годишнините на тези композитори, в голямата зала на Музикалната академия „проф. Панчо Владигеров” – София, ще има концерт на студенти от Академията и ученици от музикалното училище, в който поканата за участие на Полина и Виктор е една наистина много специална награда.

Тази година Националният конкурс „Милчо Петров”-Пловдив-2022, бе открит от клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които са носители на Гран-при от миналогодишното издание на конкурса. Двете момичета пропътуваха разстоянието от София до Пловдив веднага след нощта на абитуриентския си бал, за да спазят традицията на конкурса и да посветят своето изпълнение на паметта на композитора Николай Стойков, дългогодишен председател на журито, техен фен и приятел.

Емоциите, заложени в началото на деня от тези млади пианистки, продължиха и при представянето на конкурсната програма на всички деца от Музикален клуб „Весела”. Буря от силни чувства се разрази при изпълнението на Адриана Кънева /1 награда/, докато свири една от творбите на своя ментор и приятел проф.Н. Стойков. Похвални думи от журито имаше за Полина Флориду /1 награда/, която поднесе стилно и интересно сонатата си от Йозеф Хайдн.

Малкият виртуоз Мартин Богданов /1 награда/ с вдъхновение свише изненада сам себе си с изпълнението на Етюд от Ференц Лист. За радост на всички, представянето на второкласничката Лорен Николова /1 награда/ бе оценено с най-висок бал от точки сред 36-те деца в първа група.

В същата възрастова група, 5-годишната Невин Халил получи втора награда за своето трудолюбие, смелост и сериозните пиеси, които изпълнява на тази крехка възраст. Делиа Георгиева /3 награда/ и Лилия Апостолова /3 награда/ вложиха цялото си внимание, отношение и артистичност към изпълняваните от тях пиеси.

Впечатляващо претворени от Виктор Василев бяха двете му конкурсни творби – на Шуберт и В.Стоянов. Още миналата година, той бе избран от журито за „Най-добър пианист на конкурса” и даде заявка за най-високото отличие. Ето защо, сега спечелената Голяма награда „Милчо Петров” е закономерен резултат за положения труд и музикалните качества на Виктор, който поема щафетата на традицията и догодина ще открие новото издание на този национален конкурс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица