Свържи се с нас

Икономика

Инспекцията по труда в Габрово установи 3682 нарушения за първите 9 месеца на годината

Published

on

През деветте месеца на 2011 година от Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” са извършени 817 проверки, при които са установени 3682 нарушения на трудовото законодателство. По трудови правоотношения са установени 1494 нарушения, а по здравословни и безопасни условия на труд – 1035.

През деветмесечието са извършени 220 броя последващи проверки, в които е проверено изпълнението на дадени от инспекцията по труда предписания, но е важно да се уточни, че при всяка проверка се контролира и изпълнението на дадени в предишни проверки предписания. При тези проверки са установени 46 неизпълнени предписания, за които са  съставени актове. Размерът на санкцията при установяване на неизпълнено предписание е от 1500 до 10000 лева.

В резултат от извършения последващ контрол от Дирекция „Инспекция по труда – Габрово”  отчитат  положителни промени в дейността на предприятията по спазване на трудовото законодателство, например в предприятията с рискови производства. Вследствие на изпълнение на дадени задължителни предписания от работодателя, в тези производства са постигнати положителни резултати в посока на безопасността и хигиената на труда.

Изградени са колективни средства за защита – аспирации в почти всички леярни и са изготвени досиета. Извършени са измервания на ефективността на вентилационните уредби. За шумните производства са оборудвани тихи стаи за отдих на работещите, съгласно изискванията на Наредба № 7, (ДВ, бр. 88/1999 г. изм. и доп.). Всички съоръжения с повишена опасност са регистрирани, имат издадени разрешения за експлоатация и са в изправно състояние. Всички наети в основните и спомагателните производства на дружествата лица са осигурени с необходимите лични предпазни средства и специално работно облекло, като се следи стриктно за сроковете на износване на последните. Навсякъде в леярните, ползващи индукционни пещи с повишена честота са извършени измервания на електромагнитните полета на използваното ВЧ оборудване, а  в производствата с работно оборудване, генериращо вибрации, са извършени измервания и на изложените на експозиция е осигурена медицинска профилактика.

Основен проблем при спазване на трудовото законодателство остават нарушенията на законовите разпоредби, отнасящи се до работното време. Дирекция „Инспекция по труда – Габрово повишава взискателността си при констатиране на такива нарушения.

При всяка проверка, независимо от нейния характер, инспекторите от Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” проверяват законосъобразността на трудовите правоотношения на установените да работят лица. От началото на годината до края на м. септември са констатирани 57 работника без сключени писмени договори или без уведомления в НАП.

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица