Свържи се с нас

Новини

70 години баскетбол в Трявна

Published

on

Един от най-развитите, утвърдени и обичани спортове в Трявна несъмнено е баскетболът! И до днес, Трявна се слави с великите постижения, спечелените медали и завоюваните призове от спортистите, тръгнали оттук.

Тревненците, чиито имена ще останат завинаги в спортната история. Сред тях са тези на Снежана Михайлова, която е играла в националния отбор по баскетбол и е представяла страната ни на две олимпиади, ветеранът на тревненския баскетбол Цаньо Чалъков, играл в първата подобна среща в града ни през 1952 година и разбира се, най-ярката фигура на баскетболния небосклон – големият Георги Глушков! Единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация (НБА), днес президент на Българската федерация по баскетбол у нас.

Тези и още значими деятели в този спорт, бивши и настоящи състезатели, десетки деца, родители и любители се събраха през изминалата събота в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков”, за да отпразнуват 70 години баскетбол в Трявна с провеждането на надпревара между малки и големи! Събитието бе уважено от кмета на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства гостите и пожела успех и още много бъдещи постижения на баскетбола в града ни.

„Първо искам да изкажа огромната си благодарност на организаторите за това, че успяха да организират този прекрасен празник по случай 70-годишнината от създаването на баскетбола в Трявна! Искам да благодаря на всички тези хора около мен, които успяха да дойдат, които са били винаги активни през годините да поддържат баскетбола в Трявна жив и всички ние трябва да се гордеем с това – с всички състезатели, които сме имали и имаме! Затова искам да пожелая на децата така, както гледате г-н Глушков до мен, така и Вие да постигнете неговите резултати, за да прославяте Трявна! Бъдете здрави и пожелавам, както се казва на всяко състезание феърплей!” завърши г-жа Кръстева.

Приветствие към всички присъстващи отправи и Георги Глушков, който не скри носталгичните си чувства и подчерта гордостта си, че е родом от Трявна. „За мен е много вълнуващо да отбележим 70 години баскетбол в Трявна в това училище – повечето сме учили тук и са ни познати до болка всяка трапчинка и кошовете, и абсолютно всичко. Имаме спомени, които ни свързват заедно в баскетбола и извън баскетбола. След като всеки е постигнал своите успехи професиоални и житейски, днес сме се събрали да кажем, че баскетболът в Трявна след толкова години е жив, има клуб, който продължава славните традиции, защото имаме олимпийски медалистки, имаме и други, които са прославили България, има с какво да се похвалим. А това, което виждам днес, тук, пред мен – тези хубави деца, те са бъдещето и се радвам, че са толкова много! Искам да Ви благодаря лично за това, че сте ми помагали и сте ми давали кураж, а пък аз винаги съм се гордеел, че съм от Трявна, това трябва да го знаете! Пожелавам на всички да сме единни, за да може баскетболът в Трявна да пребъде!”, сподели председателят на БФБ, след което връчи почетен плакет на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева с призателност и благодарност за развитието на баскетбола у нас.

С почетен плакет за развитието на спорта и подкрепата на младите надежди бе удостоен също председателя на Баскетболен клуб „Зограф”-Трявна г-жа Добринка Манева, която получи и благодарствен адрес от директора на Детска градина „Светлина” г-жа Весислава Александрова.

Баскетболната фигура благодари на всички за уважението и изрази своята радост от присъствието на поканените гости. Отбелязването на 70-годишния юбилей в Трявна продължи с надпревари между най-малките баскетболни състезатели от ДГ „Светлина” и ДГ „Калина”, както и юношите от БК „Зограф”. За своите умения, хъс за развитие и любов към спорта децата бяха наградени с медали и сладки отличия от председателя на Българската федерация по баскетбол у нас Георги Глушков.

Всички снимки можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Здравните власти с препоръки „Как да се предпазим от КОВИД-19?“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Младият рецидивист, обрал заведение за бързо хранене, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево задържа под стража 22-годишен рецидивист, с инициали Ц.С.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на неустановени дати в периода от 19 до 29 юни т.г., в Севлиево, при условията на усложнена престъпна дейност (продължавано престъпление) на три пъти, чрез използване на резервен ключ, от заведение за бързо хранене, отнел сумата от общо 1 700 лева, собственост на едноличен търговец, без съгласието му и с намерение противозаконно да ги присвои.

Деянието е извършено при условията на опасен рецидив – престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл. 195, ал.1, т.4, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Предвиденото в Закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от три до петнадесет години. Обвиняемият е осъждан 7 пъти, предимно за кражби, като последното престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, само три месеца след освобождаването му от затвора.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемият да извърши други престъпления, поради което Районен съд-Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Министър Рашков с обръщение към служителите на МВР

Published

on

Днес отбелязваме 143 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

На 5 юли почитаме историческата традиция с поглед към актуалните предизвикателства пред министерството. Измина нелека, изпълнена с динамика и събития година. Ежедневно на своеобразен тест бяха подлагани професионализмът, отговорността и мотивацията на служителите на МВР. Моята оценка е, че те достойно издържаха изпита! Показаха, че могат да изпълняват безкомпромисно задачите си – да пазят обществения ред и  спокойствието на хората, да бъдат гарант на държавността и силата на Закона.

Скъпи колеги Вашият денонощен труд осигурява правата на всички български граждани и националната сигурност. Полагате огромни усилия за разкриване на престъпления, за да може виновните да бъдат изправени пред съд.

В тази връзка ми позволете няколко акцента:

  1. За първи път МВР предприе решителни мерки срещу криминалния вот известен като „Купуване и продаване на гласове“. В няколкото изборни процеса органите на МВР не се поколебаха да използват предвидените в закона методи и средства и да разкрият множество случаи на това позорно посегателство срещу политическите права на българските граждани. Този общественополезен резултат нямаше да се постигне, ако Вие, уважаеми служители, не бяхте проявили смелост срещу политически тартори, произвели този продукт с престъпен характер в собствените си централи с финансовата подкрепа на близко фирмено обкръжение, надяващо се в бъдеще на облаги от обществени поръчки и други подобни възможности. Неперсонализираната мантра, звучаща от трибуната на Народното събрание и до днес, че е упражняван „натиск и тормоз“ няма да стане истина по метода на Гьобелс. Тя по-скоро е признание за проявения от Вас висок професионализъм, с който ограничихте криминалния вот.
  2. За първи път Вие, уважаеми колеги, имахте смелостта да потърсите и откриете информация за криминално строителство, ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура в нашата страна. Така нашето общество разбра, че чрез незаконни действия на управленски структури са отишли в сметките на фирми, близки до предишното правителство, няколко милиарда лева без по повечето лотове да се строи въобще. Вие разкрихте как от тези бюджетни средства се присвоиха и изнесоха от някои банки милиони в сакове, чанти и чували.
  3. Вие, уважаеми служители, денонощно бдите на границите на Родината и не позволявате тя да бъде залята от незаконна миграция от Афганистан, Сирия, Африка и др. Малко известно е, че в Турция има няколко милиона мигранти, които съвместните усилия на граничните служители, служителите на ОДМВР-Бургас, Хасково, Ямбол, служителите от Жандармерията и тези от структурата на Министерство на отбраната спряха.
  4. Вие първи посрещнахте и бежанците от Украйна и поехте основните задачи свързани с тях.
  5. Всички ръководни длъжностни лица и специалисти участваха активно в обсъждането на структурната реформа в МВР, която на ниво министерство е завършена в основни линии с актове на ръководството.   Уважаеми служители на МВР,   Въпреки трудностите, напрежението и рисковете, пред които сте изправени всеки ден, изпълнихте с готовност и желание своя дълг. Отстоявахте авторитета на Родината ни, силата на Закона, и честта на професията.

Благодаря!

Работете със самочувствие и кураж, за да успявате!

Пожелавам Ви здраве, енергия и непоколебима воля!

Честит празник!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица