Свържи се с нас

Култура

Повече от 30 представители на музеи и галерии дискутираха „Работата с нови публики“

Published

on

Повече от 30 представители на музеи и галерии от област Габрово се включиха в творческо обсъждане, на тема „Работа с нови публики“. Регионалният форум се организира от Областна администрация – Габрово, в партньорство с Община Дряново и Исторически музей – Дряново.

„Благодаря, че се включихте в първия Регионален форум на музеите и художествените галерии в област Габрово. За нас е много важно да се срещаме, да обменяме мнения по наболели въпроси и да обсъждаме идеи, свързани с възможности за развитие. Вярваме, че партньорството е основна движеща сила и трябва да се насърчава“, каза пред участниците областният управител Ралица Манолова, която сподели още, че срещите ще продължат да се провеждат периодично, защото изградените вече взаимоотношения трябва да се поддържат, развиват и надграждат. Следващото издание на форума ще бъде домакинствано от Община Трявна.

Инициативата по повод Международния ден на музеите срещна своя приятел в лицето на Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“, която говори за това защо е важно да бъдат изграждани общности в полза на музеите и галериите. Творческа провокация чрез тематичен куиз бе основата за разговорите с гостите Мадлен Янева- експерт „Връзки с обществеността“ в Националния политехнически музей в София. За игрите и тяхната роля в привличане на посетители ценен опит и идеи сподели г-жа Станка Желева от фондация „Изиарт“, организатор на над 100 събития за деца в музеи и галерии. Пет научени урока за това как да бъдат привличани и да се работи с учители и училищни групи сподели г-жа Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в „Музейко“ – единственият детски музей в страната.

Във форума взе участие и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която коментира методите за изследване на музейната публика в съвремието и новите начини за привличане на посетители и работа с деца. Събитието завърши с посещение на две от експозициите на Исторически музей – Дряново – „Колю Фичето – живот и творчество“ и „Възрожденско църковно изкуство“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица