Свържи се с нас

Новини

Транспортни фирми в Габрово излязоха на протестно шествие

Published

on

Над 30 тежкотоварни автомобили, от няколко фирми в Габрово за вътрешен и международен транспорт, се включиха в днешния национален протест с искания за финансова подкрепа за преодоляване на ефектите от пандемията, галопиращите цени на горивата и енергоносителите.

Местните транспортни превозвачи се организираха в протестно шествие, което премина по улиците и булевардите на Габрово.

Първоначално превозвачите започнаха да се събират в района на площад „Възраждане“, който от сутринта им бе сборен пункт. Пространството между сградите на Община Габрово, Окръжен съд – Габрово, Областна администрация – Габрово и РБ „Априлов – Палаузов“ бе шумно озвучено от клаксоните на превозните средства при пристигането им.

Под проливния дъжд минути преди 10.00 часа колоната от камиони, на които имаше поставени надписи „Протест“, потегли по улиците на града.

Минавайки покрай сградата на Национална Априловска гимназия протестиращите не изразиха недоволството си чрез подаване на продължителни звукови сигнали, за да не смущават с действията си учениците в училището, които в този момент полагаха матура по Български език и литература.

Оттам автошествието, което в последствие бе подкрепено и от десетки леки автомобили, премина по бул.“Априлов“ през кръстовището с ул.“Райчо Каролев“, покрай Централната поща и се отправи в посока към стадион „Христо Ботев“.

Колоната от камиони и коли бе ескортирана от пилотен автомобил на полицията, а движението на автомобили през кръстовищата, до които тя достигаше, бе преустановявано докато протестиращите не преминат. Образуваха се колони от изчакващи.

Автошествието стигна до кръговото кръстовище в района на Шиваров мост, след което обърна посоката си на движение и потегли отново към центъра на Габрово. Цялата пътна лента в посока пл.“Възраждане“ бе заета от камионите. След това колоната премина по ул.“Юрий Венелин“, стигна до кръстовището пред хотел „Балкан“ и продължи по ул.“Брянска“ към кръговото пред сградата в района на бившата Консултативна поликлиника, където отново обърна в посока към центъра на града.

Протестът отново се пренесе към площад „Възраждане“, където малко преди 12.00 часа завърши. Протестиращите превозвачи се заканиха, че ако не им бъде обърнато внимание и исканията им не бъдат уважени, ще продължат със същите действия.

Пред „Габрово Нюз“ собственик на местна транспортно фирма заяви, че при тези цени на горивата в момента, за да зареди само един от камионите си с гориво, трябва да плати сумата от около 5 000 лв. Той коментира още, че е крайно време държавата да се намеси и да вземе адекватни мерки в подкрепа на този бранш. Прогнозира още, че фалитите на фирми съвсем скоро време ще започнат да бъдат „масово явление“.

Въпреки автошествието до транспортен хаос в Габрово не се стигна, за което принос има добрата организация на полицията.

По автобусните спирки впечатление правеха тълпите от хора, чакащи да си хванат обществен превоз. По информация на „Габрово Нюз“ причината за струпването на граждани е била затрудненото движение на всички автомобили поради протеста.

По думите на заместник-управителя на общинското пътническо дружество Детелин Цветков, общественият транспорт на Габрово се е движел с известно закъснение, но е изпълнявал превоз на пътници, а редовната линия Габрово – София и обратно през днешния ден не е изпълнявана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица