Свържи се с нас

Новини

Автобусните превозвачи в Габрово излизат на протест

Published

on

Утре, 18 май, общественият градски и междуселищен транспорт в Габрово излиза на протест. В Община Габрово е депозирано уведомление от страна на Конфедерацията на автобусните превозвачи, свързано с протестни действия на транспортните работници на КНСБ и Подкрепа, на работодателските и браншовите организации в транспорта.

Във връзка с протестната акция в сряда, от 09.00 до 17.00 часа, превозът на пътници на територията на община Габрово ще бъде възпрепятстван. В упоменатия период протест на тежкотоварни автомобили ще има на площад „Възраждане“, ул.“Скобелевска“ и пред сградата на Областна администрация – Габрово.

С това си действие Габрово се включва в националния транспортен протест на компаниите за градски и междуселищен транспорт в страната, а местният бранш е солидарен с исканията за финансова подкрепа за преодоляване на ефектите от пандемията, галопиращите цени на горивата и енергоносителите.

В своя позиция Съюзният съвет на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ споделят исканията на българските превозвачи, свързани с отпадане на биодобавката от горивата и 50% намаление на акциза на горивата.

В момента компаниите от обществения градски и междуселищен транспорт в страната са пред фактически фалит. Освен безработица и глад за заетите в този сектор, това означава и напълно блокирана социална и икономическа активност в съответните населени места.

Общественият градски транспорт е с висока социална значимост и чувствителност. Той е ежедневно необходим и жизнено важен за съществуването на всяко населено място. Без него е невъзможна и немислима нито една социална и икономическа дейност.

„Ето защо този вид транспорт следва да бъде третиран не като „услуга“, а като „обществено благо“, което да бъде гарантирано и осигурявано от държавата с подкрепата местните власти.

Именно, за да се гарантират социалните функции на обществения градски транспорт е приет и Регламент (ЕО) No1370/2007 г. относно обществените услуги за пътнически превоз с автомобилен и железопътен транспорт.

Там изрично е посочено, че той не може да функционира в синхрон с напълно либерализирания пазар, поради което Регламентът предвижда изплащане на компенсации на дружествата, предоставящи услугата „обществен превоз на пътници“ и това не е свързано с допълнителните предизвикателства от последните две години – пандемията от КОВИД-19 и покачването на цената на енергоносителите“, посочват в позицията си от СТСБ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица