Свържи се с нас

Новини

Вицепрезидентът: Всяко време има своите битки. Нашата е за просперираща България!

Published

on

Априлската епопея не е само история и памет, която предаваме на децата си. Тя е и отговорност към историята, която пишем днес. Всяко време има своите битки. Нашата битка е за просперираща България, в която има справедливост и равноправие, в която всеки българин живее достойно, а не се чувства захвърлен извън борда.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване в Дряновския манастир на 146-годишнината от Априлската епопея.

„Незабравими са деветте дни на Дряновската епопея. Многочисленият враг спечели, но не успя да победи свободния духом български народ, който възкръсна от саможертвата на героите“, изтъкна Йотова. В словото си тя посочи, че в своята дълга история българският народ е оцелявал в храмовете на вярата, в манастирите и църквите, където са се родили българската писменост, книжнина и култура.

„Героите на Априлското въстание не са анонимни, имената им със златни букви са записани в епопеята на незабравимите“, подчерта вицепрезидентът. „Тези герои ни завещаха силната родова памет. Българската свобода не се роди случайно, запали се в тъмните робски векове от искрата на православната вяра, премина през образованието и културата и избухна в огъня на национално-освободителното движение“, посочи Йотова.

По думите ѝ много малко народи по света се гордеят с такава славна история. „България не е малка, с една от най-дългите държавнически традиции е. Дадохме на славяните писменост, на нашите букви пишат над 300 млн. души. Да пазим тази идентичност, да се гордеем с нея и да реагираме на всеки, дръзнал да пренаписва историята“, призова вицепрезидентът.

Илияна Йотова присъства на панихида в храм „Св. Архангел Михаил“ и поднесе венец пред Паметника-костница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица