Свържи се с нас

Новини

Избраха Невена Минева за председател на Обществения съвет на РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

На 10 май т.г. се проведе събрание за учредяване на Обществен съвет към Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ съгласно чл. 28, ал. 4 от Закона за обществените библиотеки.

Общественият съвет обединява представители на гражданското общество, институции, медии, неправителствени организации, общинска администрация и Общински съвет – Габрово, в подкрепа на развитието на библиотеката. Той е консултативен орган за осъществяване на сътрудничество, координация и консултации между гражданското общество и библиотеката при решаване на въпроси с обществена значимост. Общественият съвет няма преки управленски функции, а служи като форум за предоставяне на мнения, подкрепа и съвети.

За председател на Обществения съвет беше избрана Невена Минева – заместник – кмет на Община Габрово, а за секретар – Цветомир Цанков – общински съветник. Останалите членове са: Маринела Събева – управител на Областен информационен център, Красимира Чолакова – историк, общественик, дългогодишен директор на Регионален исторически музей – Габрово, Елена Назърова – секретар на НЧ „Априлов – Палаузов 1861”, Радка Ангелова – директор на Дома на културата и член на настоятелството на НЧ „Габрово – 2002” и Велина Махлебашиева – журналист и член на настоятелството на НЧ „Будителите 2017”.

Директорът Савина Цонева запозна членовете на Обществения съвет с постиженията и проблемите на библиотеката и представи текущи проекти, по които работи институцията. Всичко това се случи в Националната библиотечна седмица, от 9 до 13 май 2022 г., която беше отбелязана с няколко събития в габровската библиотека.

Предишният обществен съвет е учреден през 2010 г., но поради противоепидемичните мерки във връзка с пандемията от коронавирус актуализацията на състава бе отлагана няколко пъти.

Преди избиране състава на ОС към габровската библиотека, на 9 май беше проведено заседание на Общинската комисия по библиотечно – информационно обслужване с председател Мариана Кръстева.

Отчетени бяха съвместните посещения с методиста Светла Лазарова в читалищните библиотеки при НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1928” кв. Бичкиня, НЧ „Светлина – 1927” с. Жълтеш, НЧ „ Васил Левски – 1922” с. Яворец, НЧ „Дядо Стойно – 1927” с. Поповци, НЧ Наука – 1902” с. Враниловци, НЧ „ Просвета – 1931” с. Новаковци, НЧ „Христо Ботев – 1929” с. Донино, НЧ „Нов живот – 1906” с. Кметовци, НЧ „Христо Смирненски – 1949” кв. Русевци.

Директорът Савина Цонева представи отчет на РБ „Априлов – Палаузов”за периода 2020 – 2021 година. С отчета на комисията ще бъдат запознати членовете на постоянните комисии на ОбС – Габрово.

Дни по-късно, на 11 май – професионален празник на библиотекарите, със скромна церемония бяха връчени грамоти и награди „Заслужил библиотекар” на библиотечни служители с повече от 10 години трудов стаж в институцията – Доротея Георгиева, Зорница Вълчева, Нина Иванова, Павлина Велева,Теодора Генева. Тихомира Трифонова.

Анелия Мутафчиева – Христова подготви презентация „Библиотеката и уроците на пандемията”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица