Свържи се с нас

Новини

Блестящо представяне за Яна Петкова на „Талант Къп“

Published

on

Блестящо представяне за габровката Яна Петкова, състезаваща се за СК „Викинг 2008 – Севлиево“, на Деветия международен турнир по плуване „Talant Cup“ (Талант Къп), провел се от 29 април до 1 май на покрития плувен басейн „Диана“ в София, организиран от СКПС ВИТОША, със съдействието на БФПС. Надпреварата гостоприемно посрещна 420 състезатели от 37 плувни клуба на България, Украйна, Румъния и Молдова.

Много силно бе присъствието на румънските отбори, които се намесиха в разпределението на медалите и при двата пола. Състезателите бяха разпределени в четири възрастови групи. Регламентът на състезанието предвиждаше подборни серии в сутрешните стартове и финални плувания за разпределение на медалите следобед.

За радост 6 от общо 8 състезатели на СК „Викинг 2008 – Севлиево“ плуваха във финалите. При най-малките плувци в група D (род.2012-2013 г.) отлично се представиха Никол Иванова и Хелена Йонкова. Никол се окичи със сребърен медал в дисциплината 100 м бътерфлай и стартира във финалните серии на 50 и 100 м гръб и 50 м бътерфлай. Хелена заслужи 8-мо място във финала на 200 м гръб.

В група С ( род.2010 – 2011 г.) блестящо се представи габровката Яна Петкова. При силна конкуренция и изключителни резултати във финалите на 50 и 100 м бътерфлай тя спечели златен медал в спринта и сребърно отличие на 100-метровата дистанция.

Големият ѝ успех бе затвърден с още 1 сребърен медал на 200 м бътерфлай и престижното 5-то място на 200 м съчетано плуване.

Съотборникът ѝ също от Габрово Момчил Баев плува във финалите на 50, 100 и 200 м бруст, като на 100 и 200 метра се класира на 7-мо място.

Третият габровец, състезаващ се за севлиевския клуб, Анна Христова – род.2011 г., плува най-добре в дисциплината 200 м свободен стил и бе на крачка от покриване на норматив за участие в Държавното първенство на 50 м басейн през тази година.

В група В ( род. 2008 – 2009 г.) представителките на СК „Викинг 2008 – Севлиево“ Лилия Криндова и Ивайла Йонкова (род.2009 г.) също зарадваха с много успешни стартове. Ивайла плува във финалите на 50, 100 и 200 м гръб, като на 200-метровата дистанция се класира на престижното 4-то място и само стотни я разделиха от почетната стълбичка. Отличното ѝ представяне в конкуренцията и на по-големите плувкини в групата бе подплатено с още две 5-ти места на 50 и 100 м гръб. С отлично плуване Лилия успя да се класира във финалните плувания на 50, 100 и 200 м свободен стил с най-добри лични постижения. На финала заслужено се класира 4-та на 100 метра, а 5-то и 6-то място съответно на 200 и 50 м св. стил затвърдиха отличното ѝ представяне.

В същата група четвъртият габровец Георги Пенчев се класира най-добре в дисциплината 50 м гръб, заемайки 9-то време, а в дисциплината 50 м свободен стил покри норматив за участие в Държавното първенство през 2022 г.

Според треньорите СК „Викинг 2008 – Севлиево“ Боян Ботев и Павлина Станчева с представянето си на турнира състезателите доказват, че в клуб силно мотивираните деца реализират успешно труда си и успяват да поемат в правилната посока за бъдещото си развитие като състезатели по плуване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица