Свържи се с нас

Култура

156 години от рождението на Пенчо Славейков

Published

on

Днес, 27 април, се навършват 156 години от рождението на големия български поет – Пенчо Петков Славейков. Една от знаковите фигури и емблематични личности, свързани с възрожденска Трявна. Житейският му път разказва г-жа Румяна Маркова – екскурзовод в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна.

“Пенчо Славейков е роден в Трявна през 1866 г. Той е най-малкият син на поета и политик Петко Славейков. Детството му преминава в тревненската къща. Описват Пенчо Славейков като буйно и палаво дете, обичащо народните песни и танци. Първоначалното си образование получава в Трявна, след това учи в Сливен, Търново, София и Пловдив.

На 17 години претърпява тежък инцидент, който оказва влияние върху цялостния му живот и творчество. Благодарение на необикновения талант и волята за живот, той успява да надмогне болестта и страданието. Според Пенчо Славейков именно тези състояния на духа, правят човека свръхчовек, те помагат да овладее Битието, да постигне духовно спасение. Славейков учи философия в Лайпциг. Там се запознава с постиженията на немската и световна философска мисъл и култура. Доусъвършенства идеята си за самотния, но извисен духовно човек. По време на престоя си в Германия, Пенчо Славейков написва едни от най-запомнящите се свои произведения: „Ралица’’, „Бойко’’, „Неразделни’’, започва и епопеята „Кървава песен’’, която пише през целия си живот. Заедно с д-р К. Кръстев, Петко Тодоров и Пейо Яворов издават сп. „Мисъл’’. Те са от основоположниците на българския модернизъм.

Пенчо Славейков е личност с огромна култура и дръзка демократична мисъл. Прям в изказа си, той не спестява истините и цял живот се бори срещу злобата, завистта и дребнавостта. Като директор на Народния театър и по-късно като директор на Народната библиотека, той е подложен на унижение от страна на тогавашния министър на културата Стефан Бобчев.

Огромното огорчение и обидата към авторитета и способностите му, карат Пенчо Славейков да напусне България. Установява се в Италия, където през 1912 г., далеч от родината, умира.

Пенчо Славейков е един от най-талантливите поети на България, творчеството му е необятно, той твори във всички жанрове на българската литература. Пламенен мечтател – поборник за пълна свобода на твореца. Независим от читателите, от времето, волен да изразява всичко от себе си, съдещ за всичко „само по чувство, воден от минутни импулси на симпатия и антипатия.’’ Пенчо Славейков иска духа на днешния човек да бъде свободен, да всее „в съзнанието му човещина’’ – „с което оръжие да се бори в битвите на бъдещето’’. Няма друг поет, за когото да са изказани толкова противоречиви мнения и оценки. Едни го наричат „велик художник’’, други „жрецът воин’’, трети „жесток критик’’…

В едно свое стихотворение Пенчо Славейков пише:
„При моите песни приложен е моя портрет.
Мнозина ме мислят, мнозина зовът ме поет.
И шепнат: Щастливец между ни тук на земята
небесно чедо с лира вълшебна в ръката.“

Пенчо Славейко е наистина Щастливец, израснал в семейството на Петко и Ирина, той получава безценни житейски съвети и уроци. Щастливец е и със своите произведения, които и днес вълнуват нас читателите. И както самият Пенчо Славейков казва: „Истински поет е само онзи, които в прекрасни мерни звуци е схванал великата тайна да бъде изразител на мислите и чувствата на своята епоха и е бил кадърен да наложи на поезията оригиналния печат на своята личност.”

Днес родната къща на поета е превърната в музей “Петко и Пенчо Славейкови” под шапката на СМРЗИ-Трявна. Там се съхранява богат литературен и исторически архив, ценни книги и редки издания от личната библиотека на Петко Славейков, лични вещи, пачи пера, бакърени съдове и др.

В експозиционната зала посетителите могат да видят и лични вещи на майката на Пенчо Славейков – Ирина, за която Петко Славейков се жени през 1853 год. в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Япония… едно взаимно очакване“

Published

on

Под това мото ще премине предстоящият клавирен концерт на шестокласничката Ай Хасегава и нейните приятели – част от младите и талантливи пианисти от Музикален клуб „Весела”. Концертът ще се състои на 5 юли от 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев”. Той ще е в навечерието на дългоочакваното за Ай пътуване до Япония, нейната родина, където тя също ще изнесе концерт.

В програмата са включени творби от японски и български композитори, както и от Хендел, Хайдн, Шопен и др.

Ай Хасегава е родена в столицата на Япония Токио през 2009 година. От 7-годишна тя живее и учи в Габрово. Оттогава започва и занимания по пиано в Музикален клуб „Весела“ при клавирния педагог Весела Пенева. Ай обича да се изявява и участва с желание във всички концерти на клуба. По предложение на своята учителка, малката пианистка започва да се подготвя и за по-сериозни изяви, каквито са музикалните конкурси.

На 9-годишна възраст тя се явява на своето първо музикално състезание. Досега Ай е участвала в Международния конкурс „Андрей Стоянов“ – София -2018, Международния конкурс Vivapiano-София-2019, Международния конкурс „Трявна-Арт”- 2019 и 2021 г., Националния конкурс „Орфеева дарба”- София-2021 /онлайн/, Международния конкурс LES CLÉS D’OR /Златните ключове/- Париж-2022/онлайн/, Националния конкурс „Път към славата”- София-2022, Международния конкурс „Музиката и Земята”– София-2022. Резултатът от тези конкурси са сребърните и бронзови медали, които Ай печели.

През месец май т.г., Ай завоюва две Първи награди от двата конкурса, в които взе участие – Международния конкурс MIKUL VIRTUOZ /Малкият виртуоз – Букурещ/Румъния – 2022 и Международния конкурс „Звукът на времето”- Велико Търново – 2022 г.

Тези напълно заслужени най-високи музикални отличия са плод на нейното трудолюбие, постоянство и натрупания сериозен сценичен опит през изминалите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Рок фестивал „Хоталич“ и тази година

Published

on

Рок фестивалът отново събира зад стените на средновековния град и крепост “Хоталич” музикални фенове от цялата страна с изключително разнообразната си програма в два фестивални дни в края на август.

На 26 август от 19.00 часа фестивалът ще открият севлиевците от Cheese heads. След тях ще забият Old school и Монолит, а кулминацията на вечерта ще бъдат любимците JEREMY.

Вторият фестивален ден започва в 17.00 часа на 27 август с Broken и MD Band. Следват “Фабричен дефект” и “Остава”, а любимците на поколения българи от “Тангра” излизат на сцената последни, за да заредят с добро настроение феновете си и да превърнат фестивала в музикалното събитие на лято’2022.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица