Свържи се с нас

Любопитно

Десетки се включиха във Великденския подход до Боженци от Трявна и Дряново

Published

on

Десетки любители планинари от цялата страна, усмихнати деца и бягащи около тях кучета – така започнаха почивните празнични дни в Трявна и Дряново. Съвместният великденски поход до Боженци постави едно добро начало, обещаващо много настроение, приятни емоции и споделени моменти в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово.

Събитието бе част от общата празнична програма, която Община Трявна и Община Дряново за първи път осъществяват тази година – “От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна” и се проведе по идея на Туристическо дружество “Лудите мечки – Crazy bears”, със специалното съдействие на Архитектурно-исторически резерват “Боженци”.

Така, навръх Разпети петък, точно в 10.00 ч. ЖП гарата в Трявна оживя от нетърпеливите туристи, избрали възрожденския град за своята начална точка към с. Боженци.

Групата, предвождана от Кольо Дабков – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” към Община Трявна, събра както местни жители, така и хора от различни краища на страната – Пловдив, Русе, Велико Търново, Сливен, Павликени, София, Габрово и др.

Разбира се и тук планинарите си имаха куче-водач, което гордо вървеше напред и не спираше да обикаля около тях. С умерено темпо походът започна в посока SOS Детско селище – Трявна, а пътят разкри пред туристите и първата красива гледка – микроязовир “Трявна”, който някои от тях за първи път виждаха.

Дъждовното и влажно време не отказа смелите планинари и след два часа преход из дебрите на тревненския Балкан групата пристигна в село Скорците – първата спирка по техния маршрут до Боженци. Тук Дабков запозна присъстващите с исторически сведения за църквата “Св. Димитър”, която е със статут паметник на културата от национално значение и е един от най-важните символи на селото, издържал не едно и две изпитания във времето.

И докато тревненската група разглеждаше отблизо запазения възрожденски дух в село Скорците, то дряновската група се наслаждаваше на приятната атмосфера в живописното село Горни Върпища, до което стигнаха от Дряновския манастир.

Там малки и големи бяха посрещнати с народни песни и танци от местната певческа група “Цареволивадски напеви” към НЧ “Върбан Генчев-1924” в с. Царева Ливада.

Моментът за почивка бе споделен с парче домашно приготвена баница и разкази от едно време за района. Първи в Боженци пристигна групата от Трявна. Беше време за почивка, разходка из калдъръмените улички и посещение в музея с представена кратка беседа от екскурзоводите там. Не след дълго и вторият лъч от съвместния великденски поход пристигна на място в село Боженци.

Любителите планинари се запознаха един с друг, споделиха своите приятни впечатления и описаха какво са видели и какво са изпитали, докато вървят по дългия маршрут до възрожденското селище.

Двете групи благодариха за гостоприемството на МАИР “Боженци” и поеха заедно по синята екопътека към Трявна. Нямаше и помен от мрачните облаци и слънцето разкри пред тях нови, все така красиво-безкрайни панорамни гледки – от връх Чумерна до връх Ботев.

С усмивка на лице, много положителни емоции и запечатани в съзнанието спомени, двете групи завършиха своя преход над комплекс “Бръшлян” в Трявна. Време беше за “Довиждане”, но всички знаеха, че това е само началото на поредица от съвместни подобни инициативи. Там из Балкана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица