Свържи се с нас

Икономика

„Семе българско“ – и в слънце, и в дъжд, от кълна до върха беше все българско!

Published

on

На Осмия национален фестивал „Семе българско“ ни вървя по слънце и по вода. Хем в събота посяхме отново семена под ясното слънце, хем в неделния ден дъждът ги благослови с надеждата за още един живот. Надежда за нов живот даде и инициативата „Шанс за живот“ на фондацията „Искам бебе“, която събра 1 460 лева, в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми от град Севлиево.

Повече от 1 000 пакетчета семена от плодородни български сортове, предоставени от Селкостопанската академия, „Дар Лимец“ и читалищата от Община Севлиево, бяха раздадени безвъзмездно на посетителите през двата фестивални дни.

В неделния ден близо 11 000 дръвчета намериха нова почва, в която да бъдат засадени, защото въпреки напоителния дъжд с „Гората.БГ“ #ЗасаждамеБъдеще.

Стотици наричания от посетителите на фестивала закичиха дървото на живота с надежда и пожелания за добруването ни. Деца рисуваха цветя, ваеха форми с глина, месиха и пекоха хляб, научиха се как се подсирва сирене и какви са прастарите стъпки на народните хора. „Горичка в количка“, „Зелени Балкани“, Парк „Българка“ и „Централен Балкан“ бяха в неделния ден на фестивала със своите предизвикателства.

На алеята „Здраве да е!“ имаше чудни и ароматни био продукти, които в унисон с кроса, организиран от „Идеал Стандарт – Видима“ АД – спомоществовател на събитието, бяха като естествено послание от организаторите на фестивала, че здравето е пътят към всичко. То е начинът на живот и принадлежността, която избираме, защото по-хубаво от родното няма!

Затова и близо сто изложителя превърнаха фестивала „Семе българско“ в многоцветна палитра от предложения не само на тема цветя, семена и храна чрез активното участие на фермери и земеделски производители, но и на много майстори, предлагащи фолклорни облекла, бижута, аксесоари от естествена кожа, плъстена вълна, дърво, стъкло, декупаж, картини, керамика и много други прекрасни изделия.

Сценичната програма и през двата фестивални дни беше богата. Калин Вельов, Нина Николина и Таня Първанова, и Живко Василев представиха „Pendara Etno project“. Капанският ансамбъл, Берковската духова музика, ансамбъл „Развитие“, ансамбъл „Сивек“, ФКФ „Боженци“, Севлиевския оркестър, редица читалищни творци и талантливи дечица от Община Севлиево ни зарадваха с таланта си и в слънце, и в дъжд.

Хора се виха и през двата дни пред сцената, а в конкурса „Никой не е по-голям от хляба“ участваха малки и големи не само от севлиевските читалища, но и от други населени места.

Поводът за тази статия обаче не е да разкажем колко много неща се случиха, защото същите могат да бъдат видени като видеа и снимки на фейсбук страницата на фестивала – Национален фестивал „Семе Българско“ – Севлиево и на тази на Община Севлиево.

Ние, инициаторите от екипа на Рекламна агенция „Елмазови“, искаме да благодарим на Община Севлиево в лицето на кмета д-р Иван Иванов за домакинството, съорганизаторството и доверието да случим заедно за осми път най-българския фестивал, събиращ в парк „Казармите“ хиляди посетители, стотици участници на сцената, творци, производители, фермери и занаятчии.

Благодарим за партньорството на Северноцентрално държавно предприятие и фондация „Искам бебе“, на Фонд „Земеделие“ към Министерството на земеделието за логистичната подкрепа към Фермерски пазар „ОТ БГ“.

Благодарности и на Селскостопанска академия за ежегодната им подкрепа и дарените за инициативата „Дом за семена“ устойчиви български сортове.

Благодарим, че и тази година фестивалът беше подкрепен от „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Благодарим на детските градини и училищата от Община Севлиево, участвали със своите творения и доброволчество, за да може в град Севлиево още едно бебе да поеме първата си глътка въздух, а на 16 и 17 април в град Севлиево, парк „Казармите“ от кълна до върха – все да е българско.

Благодарим на медийните ни партньори „Габрово Нюз“, вестник „Сто вести“, „Дарик“, вестник „Борба“, вестник „Росица“, „Агро тв“, вестник „Земеделска техника“, Радио Севлиево, „Севлиево онлайн“, Sevlievci.com, Канал „Фокус“, TRAVEL TV и vcentara.com.

Благодарим на колобъра Спас Мавров, на ДевиРа, „Дар Лимец“, на всички доброволци и приятели, участвали със сърцето си и ръцете си в името на българския дух, традиция, знание, памет и принадлежност.

Благодарим!

От организаторите на Национален фестивал „Семе българско“ – Рекламна агенция „Елмазови“.

Икономика

Близо 300 000 лв повече за регионалната програма за заетост в област Габрово

Published

on

Министерството на труда и социалната политика стартира процедурата за подготовка на регионални програми за заетост за 2022 г., като отправи покана към Комисиите по заетост към областните съвети за развитие за тяхното разработване.

Очаква се през настоящата година чрез тях да се разкрият 9 150 работни места за безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, хора с увреждания, продължително безработни и с ниска квалификация.

В Националния план за действие по заетостта през 2022 г. за област Габрово са разпределени 395 579 лв., с 298 332 лв. повече от предходната година.

С решение на Постоянната комисия по заетост е приета методика за разпределение на средствата, като са отчетени критериите, заложени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта: средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни.

Разпределението по общини е както следва: Габрово – 149 145 лв.; Дряново – 83 280 лв.; Трявна – 80 025 лв.; Севлиево – 83 129 лв.

Към момента се разработва регионалната програма за заетост на област Габрово, която следва да бъде одобрена от Постоянната комисия по заетост и след това утвърдена от Министъра на труда и социалната политика.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Диалогът с общините и финансова децентрализация са в интерес на местните инвестиции“

Published

on

„Българските общини в момента не са в добро положение – не заради несъбирането на данъци, а заради нереализирането на инвестиции.“ Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова по време на участието си в конференцията „След утрешния ден: Политики за растеж“ – първата от серия дискусии в рамките на инициативата „Инвестиции и региони“.

Целта на събитието бе да запознае представителите на местната власт, бизнеса и банките с възможностите за финансиране на проекти за развитие на регионите, внедряване на иновации и преминаване към въглеродно неутрална икономика, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

„Говори се по темата какво предстои, а никой не коментира какво е настоящето. Защото да инвестираш не е лесно. Необходимо е първо хората да са разбрали инвестициите, после да са ги подкрепили и накрая да са готови да се включат по пътя на реализацията им. Основната ни цел е обикновените граждани да бъдат удовлетворени. Много от инвестициите са в застой заради кризите, които усложниха работата на бизнеса, но ще е пагубно да изтървем още един строителен сезон.“, каза Таня Христова, като акцентира върху нуждата от повишаване на доверието и диалогичността между институциите. Тя обърна внимание, че местната власт има опит, идеи и решения, но и нужда от по-голяма финансова децентрализация.

Като ръководител на българската делегация в Европейския комитет на регионите Таня Христова подчерта, че средствата по европейските програми трябва да се инвестират разумно, на база солидна подготовка и с добър екип. „На 9 май чествахме Деня на Европа. Иска ми се това, което ни обединява, да бъдат ценностите на Европа, даващи ни мир и възможност да се развиваме. Европа е силна именно защото винаги успява да постави изключително важни политики, засягащи и бъдещото поколение“, заяви кметът на Габрово и допълни, че опитът на Европа сочи, че успешните политики се случват на място.

В дискусията относно възможностите за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост и процедурите от новия програмен период се включиха още вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева, председателят на Комисията по регионална политика в Народното събрание Настимир Ананиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, евродепутатът Цветелина Пенкова и председателят на Надзорния съвет на „ПроКредит Банк“ Петър Славов.

По думите на министър-председателя на Република България Кирил Петков, който откри конференцията, всяка криза е възможност и страната ни трябва да използва възможностите, които се отварят пред нея. „Новата карта на Европа прави българските инфраструктурни проекти особено перспективни – заяви Петков. – На Балканите сме 65 милиона души – колкото Франция. Ако успеем да обединим енергийните си и инфраструктурните си проекти, би трябвало да станем най-бързо растящият регион в Европа“, отбеляза премиерът.

„25 милиарда лева е очакваното публично финансиране за страната ни в следващите години, а когато се добавят и финансовите инструменти, действително в българската икономика ще се влеят много пари.“, това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Той обясни, че климатичните политики са основна част от темата за инвестициите и че над 40% от предвидения ресурс ще отиде за въглеродно неутрална икономика. „Националният план за възстановяване и устойчивост дава възможност за енергийна независимост и енергиен преход. Този тип икономическа трансформация може да доведе до децентрализация чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници“, отбеляза още Сандов.

Според регионалния министър Гроздан Караджов темата за политиката по сближаване и справедливия преход поставя проблема за наличието на трайно недофинансирани общини, както и региони, изоставащи от темповете на развитие. „Идеята за създаване на фонд за регионално развитие с бюджет от 1 млрд. лева национално финансиране има за цел точно преодоляването на това предизвикателство.“, заяви министър Караджов. Той обяви, че предстои предоставяне на 250 млн. лева от бюджета на МРРБ за ремонт на общински пътни участъци, които се намират в най-тежко състояние и за които местните администрации имат пълна проектна готовност.

По време на форума вицeпpeзидeнтът нa Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa Лилянa Πaвлoвa представи новата „Кохезионна стратегия 2021 – 2027 г.“ на финансовата институция. Изказвания направиха също eвpoĸoмиcapят пo сближаване и peфopми Eлизa Фepeйpa, председателят на Управителния съвет на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, евродепутати, пpeдcтaвитeли на нeпpaвитeлcтвeния ceĸтop и вoдeщи ĸoмпaнии. Събитието бе организирано от „Бpaнд Meдия Бългapия“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Ароматни подправки и царевица на пара са новите предложения на Фермерски пазар „ОТ БГ“

Published

on

Тази събота, 14 май, от 10.00 часа на паркинга на BILLA, ул. Орловска 119 Ви очакват много нови предложения. За някои вече ви разказахме, а други ще оставим като приятна изненада.

Вече споделихме за полезното масло от черен кимион и за свежите цветя от местен производител, но те далеч не са единствените нови попълнения в асортимента на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

Ароматни подправки и вкусна царевица на пара са изкушения, които ще откриете на Фермерския пазар тази седмица. Подгответе си по-големи торби, защото трудно се устоява на пухкавия хляб с хрупкава коричка, който в ранни зори е излязъл от фурната.

Тази събота виното ще се лее, медът ще сладее, а крехкото месце, ядките и сиренцето, които вече познавате и на които от години се доверявате, ще допълнят трапезата Ви както могат само те.

Часът и мястото ги знаете. Елате на 14 май и се уверете сами в качеството на продуктите, които предлагат фермерите, производителите и занаятчиите от Фермерски пазар „ОТ БГ“. Очакваме Ви!

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се организира в партньорство с търговска верига BILLA.

Медийни партньори: „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица