Свържи се с нас

Икономика

„Семе българско“ – и в слънце, и в дъжд, от кълна до върха беше все българско!

Published

on

На Осмия национален фестивал „Семе българско“ ни вървя по слънце и по вода. Хем в събота посяхме отново семена под ясното слънце, хем в неделния ден дъждът ги благослови с надеждата за още един живот. Надежда за нов живот даде и инициативата „Шанс за живот“ на фондацията „Искам бебе“, която събра 1 460 лева, в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми от град Севлиево.

Повече от 1 000 пакетчета семена от плодородни български сортове, предоставени от Селкостопанската академия, „Дар Лимец“ и читалищата от Община Севлиево, бяха раздадени безвъзмездно на посетителите през двата фестивални дни.

В неделния ден близо 11 000 дръвчета намериха нова почва, в която да бъдат засадени, защото въпреки напоителния дъжд с „Гората.БГ“ #ЗасаждамеБъдеще.

Стотици наричания от посетителите на фестивала закичиха дървото на живота с надежда и пожелания за добруването ни. Деца рисуваха цветя, ваеха форми с глина, месиха и пекоха хляб, научиха се как се подсирва сирене и какви са прастарите стъпки на народните хора. „Горичка в количка“, „Зелени Балкани“, Парк „Българка“ и „Централен Балкан“ бяха в неделния ден на фестивала със своите предизвикателства.

На алеята „Здраве да е!“ имаше чудни и ароматни био продукти, които в унисон с кроса, организиран от „Идеал Стандарт – Видима“ АД – спомоществовател на събитието, бяха като естествено послание от организаторите на фестивала, че здравето е пътят към всичко. То е начинът на живот и принадлежността, която избираме, защото по-хубаво от родното няма!

Затова и близо сто изложителя превърнаха фестивала „Семе българско“ в многоцветна палитра от предложения не само на тема цветя, семена и храна чрез активното участие на фермери и земеделски производители, но и на много майстори, предлагащи фолклорни облекла, бижута, аксесоари от естествена кожа, плъстена вълна, дърво, стъкло, декупаж, картини, керамика и много други прекрасни изделия.

Сценичната програма и през двата фестивални дни беше богата. Калин Вельов, Нина Николина и Таня Първанова, и Живко Василев представиха „Pendara Etno project“. Капанският ансамбъл, Берковската духова музика, ансамбъл „Развитие“, ансамбъл „Сивек“, ФКФ „Боженци“, Севлиевския оркестър, редица читалищни творци и талантливи дечица от Община Севлиево ни зарадваха с таланта си и в слънце, и в дъжд.

Хора се виха и през двата дни пред сцената, а в конкурса „Никой не е по-голям от хляба“ участваха малки и големи не само от севлиевските читалища, но и от други населени места.

Поводът за тази статия обаче не е да разкажем колко много неща се случиха, защото същите могат да бъдат видени като видеа и снимки на фейсбук страницата на фестивала – Национален фестивал „Семе Българско“ – Севлиево и на тази на Община Севлиево.

Ние, инициаторите от екипа на Рекламна агенция „Елмазови“, искаме да благодарим на Община Севлиево в лицето на кмета д-р Иван Иванов за домакинството, съорганизаторството и доверието да случим заедно за осми път най-българския фестивал, събиращ в парк „Казармите“ хиляди посетители, стотици участници на сцената, творци, производители, фермери и занаятчии.

Благодарим за партньорството на Северноцентрално държавно предприятие и фондация „Искам бебе“, на Фонд „Земеделие“ към Министерството на земеделието за логистичната подкрепа към Фермерски пазар „ОТ БГ“.

Благодарности и на Селскостопанска академия за ежегодната им подкрепа и дарените за инициативата „Дом за семена“ устойчиви български сортове.

Благодарим, че и тази година фестивалът беше подкрепен от „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Благодарим на детските градини и училищата от Община Севлиево, участвали със своите творения и доброволчество, за да може в град Севлиево още едно бебе да поеме първата си глътка въздух, а на 16 и 17 април в град Севлиево, парк „Казармите“ от кълна до върха – все да е българско.

Благодарим на медийните ни партньори „Габрово Нюз“, вестник „Сто вести“, „Дарик“, вестник „Борба“, вестник „Росица“, „Агро тв“, вестник „Земеделска техника“, Радио Севлиево, „Севлиево онлайн“, Sevlievci.com, Канал „Фокус“, TRAVEL TV и vcentara.com.

Благодарим на колобъра Спас Мавров, на ДевиРа, „Дар Лимец“, на всички доброволци и приятели, участвали със сърцето си и ръцете си в името на българския дух, традиция, знание, памет и принадлежност.

Благодарим!

От организаторите на Национален фестивал „Семе българско“ – Рекламна агенция „Елмазови“.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица