Свържи се с нас

Любопитно

Иновативен уъркшоп по приложно изкуство в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

В дните на отворени врати Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” посрещна над 50 ученици от основните училища в Габрово и по интересен, и забавен начин, ги включи в образователна кампания, на тема „Кръгова икономика и рециклиране”.

В съботния ден, 16 април, гимназията се преобрази в творческа работилница. Събитието бе организирано като част от дейностите по проект „Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции /училища/ и населението”, подкрепен от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Гостите на професионалната гимназия имаха възможност да изразят своята творческа същност като се включат в арт-работилници за изработка на изделия от рециклируеми материали.

За допълнителна мотивация послужи състезателният характер на инициативата. Разделени в четири отбора децата следваха своето въображение и сръчно боравиха с ръцете си. Така създадоха наистина прекрасни инсталации, в които вложиха много любов и мисъл за доброто, мира и обичта към родното място.

Първо място в конкурса спечели отборът на Калин Иванов от 1 ОУ „Ран Босилек”, Марина Митовска и Александър Стефанов от 6 ОУ „Иван Вазов”. Тримата младежи изработиха кораб на мира и пеперуда – символ на свободата.

Две втори места присъди журито – на отбора, пресъздал атмосферата на РЕМО „Етър”, и отбора, изработил от кенчета храм-паметника „Шипка”.

Третото място остана за отбора, чиито родолюбиви мисли и сръчни ръце създадоха трикольора на България от метални кенчета.

Домакините предложиха интересна тематична програма.  Йоана от 9 „в“ клас приготви и презентира ястие от отпадъчни продукти, което спечели овации и провокира огромен интерес.

Най-младите бармани на гимназията неуморно приготвяха здравословни безалкохолни напитки и домашна лимонада, а хлебарите впечатлиха всички с четири вида хляб, направен от здравословни брашна.

Кулминационен момент в програмата бе танцът на „Огнените момичета” от ПГТ „Пенчо Семов”, които за пореден път доказаха, че в училището учат и растат не само можещи и знаещи, но и едни безкрайно талантливи млади хора.

Подкрепата на ЕИП за изготвянето на този документ не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от ЕИП и Програмния оператор за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея. Отговорността се носи от бенифициента ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово.

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица