Свържи се с нас

Любопитно

Гората.БГ идва на Фестивала „Семе българско“

Published

on

ГОРАТА.БГ идва на Фестивал „Семе българско“ в неделя, 17 април, а там ще я очакват още „Горичка в количка“, „Горски инспектор за един ден“, Зелените идеи на НП „Централен Балкан“ и ПП „Българка“, пъстрия пленер „Хубава си моя горо“.

Вторият фестивален ден организаторите посвещават на опазването на природата и земята българска с поредица от инициативи, в които всеки посетител може да се включи.

В неделния ден от 11.00 всеки желаещ може да получи безвъзмездно плодоносни, медоносни или горски дръвчета, осигурени от Гората.БГ. Специално обособения щанд ще намерите на входа на парк „Казармите“ от страната на магазин BILLA. Фиданките, 12 хиляди на брой, ще се раздават до изчерпване на количествата.

Също в неделя от 11.00 до 16.00 часа на входа на парк „Казармите“ в Севлиево от страната на BILLA ще намерите интерактивния павилион „Горичка в количка“, оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда и всичко, което трябва да знаем за залесяването.

Обучени горски педагози ще се погрижат за доброто настроение на малки и големи със забавни интерактивни игри. Полезно и приятно развлечение ще ви предложи инициативата „Горски инспектор за един ден“.

Влезте „в обувките“ на професионални горски инспектори, а истинските специалисти ще ви очакват, за да споделят оборудването и знанията си с всеки желаещ да надникне в тайните на професията. През целия неделен ден представители на парк „Българка“ ще помогнат на малчуганите да учат, докато се забавляват.

Работилницата на парка ще ви очаква от 11:00 часа на входа на „Казармите“ от страната на магазин BILLA. Наблизо до тях ще се разположи и шатрата на НП „Централен Балкан“ с още игри, забавления, награди и подаръци. Намерете време и да прескочите до билковата работилничка, която кръстихме „Здраве да е“. Тя ще работи в неделя, от 13.00 до 15.00 часа.

От 11.00 часа ще отвори и творилницата за креативни умове „Използвай непотребното“, която ще събере малки и големи на първата площадка при входа на парк „Казармите“ в Севлиево.

В нея малките дизайнери и техните родители ще имат възможността да създадат собствени модели от рециклируеми материали, които след това ще дефилират пред публика. Не пропускайте, докато се разхождате по главната алея на парка и пленера „Хубава си моя горо“, в който с помощта на художничката Ива Пенчева децата ще нарисуват своите тематични рисунки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица