Свържи се с нас

Новини

Областният обсъди с депутати развитието на региона

Published

on

Областният управител на Габрово Ралица Манолова се срещна с народните представители от 7 МИР Даниел Петров и Богомил Петков. Покана за съвместна среща беше изпратена до всички депутати, които представляват област Габрово, поясни в началото на разговора Манолова и благодари за отделеното време.

„Когато говорим за развитието на региона не бива да правим разделение по партийна принадлежност. За мен е важно да има желание за диалог и експертна възможност, които да водят до положителна промяна в общността ни“ – подчерта областният управител.

„Целта на срещата е да говорим за приоритетите пред нас, кой и с какво може да допринесе за развитието на региона в посоката, която си представя, да видим къде са пресечните точки, защото само заедно можем да успяваме“, допълни още Манолова.

От своя страна депутатите изразиха мнение, че са избраници на хората от региона ни и като такива те очакват да работят заедно за решаване на проблемите им.

„Радвам се, че намираме общи каузи“, коментира Богомил Петков. Основен приоритет за Даниел Петров, по който трябва да работят всички – и местната, и държавната власт, и неправителственият сектор, е справянето с демографската криза.

„Без да преодолеем тази катастрофа, защото за мен това не е криза, а демографска катастрофа, няма как да вървим напред и да създаваме икономика и други такива“ – категорично заяви депутатът от „Възраждане“.

Икономиката е двигател за развитието на региона, но не е всичко, към това трябва да прибавим и другите допълващи общото като образование, здравеопазване, култура… – всичко, което е важно за младите хора, за да бъдат привлечени да работят и живеят тук“ – сподели и Богомил Петков от „Продължаваме промяната“.

Всички участници в срещата се обединиха около това, че трябва да се мисли за национална политика в тази посока, защото проблемът с обезлюдяването не е само за нашата област, макар че сме на първо място по статистика в страната.

Областният управител информира депутатите за предприетите до момента от нея стъпки в подкрепа на всичко това като целта е една – привличане на млади кадри в нашата област и качествена преквалификация за хората, които искат и имат нужда от това, за да намерят по – добра, високоплатена и удовлетворяваща работа за себе си. В тази връзка предстоят няколко инициативи, които целят именно това.

На 27 април стартира програмата BASE, която ще насърчи предприемчивите хора от област Габрово да инициират или да доразвият свой собствен бизнес. Курсовете ще са напълно безплатни за всички като обучението завършва с представяне на бизнес плановете на участниците, а за най-добрите идеи е предвиден награден фонд. Предстои още едно мащабно обучение в сферата на селския туризъм, за което се очаква потвърждение от Италианското посолство в България. Предвидените обучения за Северна България ще са само 2 – едно в Габрово и едно в Троян. 

В различна от тези сфери, но също от изключително значение, ще е обучението за възрастни и създаване на „Габрово софтуер общество“, което е един доста по-дълъг, но и по-мащабен процес.

„Едни от най – хубавите поводи за радост от стремежа ни, насочен към привличането на млади специалисти е това, че чрез усилията на няколко институции и много приятели успяхме да върнем в областната болница една акушерка и една медицинска сестра“, каза още Манолова и допълни, че това са на пръв поглед малки стъпки, но ако всички продължат заедно в тази посока ще дойдат и по – големите резултати.

Важно е младите да усещат подкрепата и отношението, коментира Богомил Петков, който изрази надежда, че трябва да има ясно разбиране от всяка една община, че средата е много важна и в центъра на всичко трябва да е семейството. Когато се предприемат действия, свързани с развитие на икономиката и всяка друга сфера на живот към която се привличат млади хора, да се помисли преди всичко за това – има ли къде да живеят те, да ползват детски градини, да избират училища, да имат качествено здравеопазване, създават ли се предпоставки за активен социален живот, има ли културен календар и т.н.

Заместник – областният управител Ивелин Стоянов, който също участва в срещата, повдигна и още една сериозна тема, която влияе на избора на младите хора и това е тяхната чувствителност към корупцията. Това, според Стоянов, е причината, която ги демотивира и ги кара да търсят работа и живот в други държави. Затова трябва да се работи активно за изкореняване на корупционните практики.

Инфраструктурни обекти като обходния път на Севлиево, довършване проекта за източния водопровод в Севлиево, който ще разреши проблема с водоснабдяването на малките населени места, както и проекта за тунела под Шипка са други приоритети, които обединиха участниците в срещата.

Народните представители изразиха желание подобни срещи да се провеждат периодично, за да може колегите им, които нямаха възможност да участват, да се включат в следващите такива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Кола се озова на мантинелата на изхода на Габрово (снимки + видео)

Published

on

Лек автомобил „Пежо“ самокатастрофира на изхода на Габрово в посока Велико Търново. Пътният инцидент е станал на прав участък днес, 24 май, около 15.00 часа, в района на изоставената бензиностанция, научи „Габрово Нюз“.

Френският автомобил се озовал върху самата мантинела, отсичайки по пътя си няколко стоманени колчета на крайпътното съоръжение. Той се е движил от кръговото кръстовище пред „СТС“-а в посока към Велико Търново.

Лекият автомобил е бил управляван от младо момиче, а заедно с нея в превозното средство е имало и момче. За щастие и двамата са невредими и не са пострадали при катастрофата.

По сведения на „Габрово Нюз“ девойката, която не е имала особено голям стаж зад волана, е шофирала плътно в дясно на пътното платно, като по неизвестни засега причини е навлязла в банкета, след което се качила върху мантинелата.

Колата е преминала близо 50-на метра по съоръжението, което в едната си част е силно повредено и деформирано, след което е спряла.

На мястото на катастрофата се отзова екип на пътна полиция, който взе отношение по настъпилия инцидент, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети местопроизшествието минути след настъпването му.

По непотвърдена информация пробата за алкохол е отрицателна. Настъпилите материални щети по катастрофиралия автомобил са значителни.

Пътнотранспортното произшествие е посетено и обслужено по административен път от екип на полицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Новини

Областният управител: 24 май е най-българският и най – светлият ден!

Published

on

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, НАУКАТА, ИЗКУСТВАТА,
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ, УЧЕНИЦИ,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ГАБРОВО,

Чест е за мен да Ви поздравя с празника на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! Най – българският и най – светлият ден, в който празнуваме буквите и техните създатели, силата на словото и претворяването му в различните изкуства. Връщаме се към това истинско богатство, което ни учи, помага ни да общуваме, да изразяваме своите мисли, чувства, мечти и да формулираме цели и начини за тяхното реализиране.

Празнуваме красотата на българския език, почитаме училищните реликви и символи, показваме високи достижения в науката, изкуствата, културата и всичко в един ден – 24 май. Богата е палитрата от дейци на културата, просветата и изкуствата от област Габрово, на които днес също трябва да кажем „благодаря“. Благословени сме с предците ни, от които се учим, от всички онези, вдъхнали живот и дръзнали да бъдат първи – музиканти, писатели, поети, художници, учители. В днешния ден нека отправим поглед към хората на духа. Защото духът ни крепи и ни дава сили, това ни обединява, това е езикът, на който всички народи „говорят“ и ни води „по мирни и светли пътеки“. Днес, често ще си припомняме „че и ний сме дали нещо на света“, но това още повече ни задължава да ценим високо културата, просветата и науката, извисен дух и жажда за знания. Да пазим буквите – най – красиви сред останалите. Словото – така могъщо и отварящо хоризонти. Книгата – „Издигай я! Приятел й бъди!“

Пожелавам Ви здраве и светли бъднини!Честит 24 май!

РАЛИЦА МАНОЛОВА
Областен управител на област Габрово

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица