Свържи се с нас

Култура

Трявна и Дряново със съвместна програма от Великден до Гергьовден

Published

on

За първи път Община Трявна и Община Дряново излизат с обща културна програма във връзка с предстоящите големи християнски празници Възкресение Христово и Гергьовден.

Тази година празничният календар е богато наситен с разнообразни тематични събития, които са насочени както към най-малките жители и гости на двете общини, така и към техните семейства, близки и приятели.

Под наслов “От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна” организаторите имат за цел да предложат всеки ден интересни културно-образователни мероприятия в региона, които да привлекат повече туристи и да допринесат за празничното настроение на жителите на двете общини.

Програмата стартира на 22 април, петък, с мащабен туристически поход с две начални точки – от ЖП гара Трявна и Дряновски манастир до Архитектурно-исторически резерват “Боженци” до 6 май, когато е и един от най-красивите и обичани пролетни празници – Гергьовден!

П Р О Г Р А М А

22 април, петък

Поход по екопътеката Дряновски манастир – Боженци – Трявна
Маршрут Дряновски манастир – с. Горни Върпища – с. Боженци (сборен пункт за групите от Дряново и Трявна) – Трявна

9:30 ч. – Тръгване от къмпинг „Стринава“ до Дряновски манастир
10:00 ч. – Тръгване от ЖП гара-Трявна – SOS Детско селище-Трявна – с. Скорците – с. Боженци – Трявна

11:00 ч. – Анимация и боядисване на яйца с актьор от Държавен куклен театър – Габрово
Място: Централен парк, с. Царева ливада

23 април, събота

10:30 ч.„Да украсим великденско яйце в музея“
Място: Музей „Старото школо“ към СМРЗИ – Трявна, гр. Трявна

23:00 ч.Пасхално богослужение за Възкресение Христово в храмовете в община Трявна и община Дряново, запалване на благодатния огън и обиколка на храма:

  • „Св. Архангел Михаил“, „Св. Георги“ и „Св. Никола“, гр. Трявна, „Св. Пророк Илия“, гр. Плачковци
  • „Св. Архангел Михаил“, Дряновски манастир,Св. Никола“ и „Въведение Богородично“, гр. Дряново

24 април, неделя

10:00 ч. – Забавна програма с великденски заек и раздаване на боядисани яйца на деца
Място: площад „Капитан Дядо Никола“, гр. Трявна

Празничен концерт с участието на самодейни състави от гр. Дряново, гр. Трявна и гр. Плачковци

10:30 ч. – площад Ларгото, гр. Дряново,
11:30 ч. – площад пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна

14:00 ч. – Великденски концерт в с. Царева ливада
С участието на Танцов ансамбъл „Плетеница“ и Стелияна Христова – победител в първия сезон на „Гласът на България“
Място: Централен парк, с. Царева ливада

25 април, понеделник

11:00 ч. – Пресъздаване на ритуала Кумичене и изработване на венчета

Място: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

12:00 ч. – Тържество по случай празника на с. Скалско

29 април, петък

19:00 ч. – Прожекция на филма „Завръщане 2“
Място: Големия салон на НЧ „Развитие-1869“, гр. Дряново

30 април, събота

11:00 ч.Провеждане на канадска борба в Трявна
Място: парк „Божковска поляна“, гр. Трявна

11:00 ч. – Прожекция на детския анимационен филм „Училище за магии“

19:00 ч. – Прожекция на филма „Бай Иван“
Място: Големия салон на НЧ „Развитие-1869“, гр. Дряново

1 май, неделя

09:00 ч. – 16:00 ч. – Пролетна обиколка около Трявна за скороходци, колоездачи и бегачи
Място: Комплекс „Бръшлян“, гр. Трявна

4 май, сряда

17:00 ч.Откриване на изложба „Строителните занаяти на Стара планина“ с партнираща организация РЕМО „Етър“
Място: Музей „Старото школо“ към СМРЗИ, гр. Трявна

17:30 ч.  – Представяне на албума „Възрожденско църковно изкуство в Дряново“
Място: Исторически музей – Дряново, гр. Дряново

6 май, петък

09:30 ч. – Откриване на „Дни на дърворезбата“ по случай Гергьовден
Място: площад пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна

10:00 ч. – Празнична програма за Гергьовден в гр. Плачковци с провеждане на томбола за голямата награда – гергьовско агне
Място: площад „Илинден“, гр. Плачковци

18:00 ч.Гергьовденска хоротека в Дряново
Място: площад Ларгото, гр. Дряново

През целия период:

  • 5 април – 10 май – Изложба „От ръката тревненска“, посветена на традиционните тревненски занаяти в Икономовата къща, гр. Дряново
  • 20 април – Великденска изложба в галерия „Арт-М“, гр. Трявна
  • „Посветен на Отечеството“ – Изложба, посветена на делото на Васил Левски с партнираща организация НБКМ „Св. св. Кирил и Методий“ в музей „Старото школо“, гр. Трявна
  • Изложба „Строителните занаяти на Стара планина“ с партнираща организация РЕМО „Етър“ в музей „Старото школо“, гр. Трявна
  • Изложба Живопис – част от дарението на фамилия Гъбенски в Художествена галерия, гр. Трявна (Посещение – след предварителна заявка в музей Даскалова къща, тел. 0677 6 2166
  • Изложба „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ на Национален дарителски фонд „13 века България“ в галерия „Гъбенски“, гр. Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят изложба „Възкресение на Свободата“

Published

on

По повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, Държавен архив – Габрово представя изложбата „Възкресение на Свободата”. Тя е изготвена през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. След откриването ѝ в София е гостувала в Българското посолство в Хелзинки, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, в държавните архиви в Пловдив, Бургас, Русе, Ловеч, в Историческите музеи в Бургас, Бяла и др.

Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

Достойно място е отделено и на формирането и бойния път на Българското опълчение, както и героичното отстояване на Шипченския проход. Много от материалите се показват за първи път пред габровската общественост.

Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив, Архив на външната политика на Руската империя, както и в Държавен архив Риека, Хърватия.

Сред ценните експонати е гравюрата на испанския художник Хосе Луис Пелисер. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. Друга снимка привличаща вниманието е на бъдещият княз на България – Александър Батенберг сред руски войници. Князът участва във войната от първия до последния ѝ ден.

В експозицията са включени и документи от Държавен архив – Габрово. Изложбата „Възкресение на свободата“, която е включена в програмата за Национално честване на 145-та годишнина от Шипченската епопея, ще бъде официално открита на 23 август в 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и може да бъде разгледана до 30 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица