Свържи се с нас

Култура

Данаил Лалев отново е председател на НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Данаил Лалев отново е избран за председател на Народно читалище „Развитие-1870”. Изборът бе направен единодушно по време на редовното отчетно-изборно събрание на културната институция, състояло се вчера. Лалев пое председателството от изпълнителният директор на „Делта Стар” АД Емилиян Маринов, чийто тригодишен мандат изтече.

След три успешни последователни мандата като председател на читалищното настоятелството през периода 2009-2019 г., Данаил Лалев, който е и зам.- председател на Съюза на народните читалища в България, отново пое ръководството на храма на духовността и стожер на българщината в Севлиево. С идеята да продължи разцвета на културната институция, която е предпочитано място за творчество и изкуство.

„Читалището е древна институция. Ние не сме по-могъщи от миналото, но не бива да вървим към бъдещето, обърнати с гръб. Благодаря на ръководството на читалището за прекрасния мандат, постигнатите цели и успехи. Вярвам, че вървим в правилната посока, че защитаваме това, което ни е завещано от поколенията. Читалище „Развитие” ще продължи да бъде крепост на духовността и българщината!“, каза в словото си г-н Лалев. И символично връчи на своя предшественик Емилиян Маринов два медала – единият за това, че по време на пандемията, въпреки трудностите, е успял да запази жив пламъка в читалището и вторият, за да има още един, в случай че загуби първия.

„3 години. С грижа. С любов. С мисъл. За читалището. За служителите. За децата. Тежки месеци с пандемията от коронавирус. Последващите от нея загуби и човешки животи. Инициативи. Възникващи проблеми. И незабавното им решаване. 150-годишен юбилей. Ремонт на читалищния салон. Безсънни мигове. Разбирателство. Това са малка част от акцентите в управлението на Емилиян Маринов. За които ние всички сме признателни!”, отбеляза на раздяла, в знак на благодарност и признателност, секретарят на НЧ „Развитие-1870” Нели Тотева-Георгиева.

„Предизвикателство бе за мен да поема председателството на НЧ „Развитие-1870”. Оттеглям се от поста помъдрял и одухотворен. Благодаря на Настоятелството и на дългогодишния секретар Галя Христова за доверието, опита и подкрепата. Щастлив съм, че за тези три години успяхме да надградим постигнатото, да създадем отлична финансова дисциплина и да създадем един млад и амбициозен екип, който да работи със сърце и душа”, с вълнение сподели г-н Маринов, допълвайки „нашето читалище е сред водещите културни институции у нас и вярвам, че ще пребъде!”.

Изключително успешен бе мандатът на Емилиян Маринов. Чествана бе 150-годишнина от основаването на читалището. Официално бе открита мемориалната плоча в чест на д-р Стойчо Христов – инициатор, основател и пръв председател на читалище „Росица” от 1870 до 1873 г, Гочо Драгошинов – председателствал до 1875 г. и Стефан Пешев – пламенен патриот и революционер, създател на Севлиевския революционен комитет, председател на просветно-културното и революционно огнище до обесването му от турските власти на Площада на 25 юни 1876 г. Проучи се и се осветли времето за последния половин век с издаването на книгата „Народно читалище „Развитие-1870” Севлиево 1970-2020 г.”. 150-годишният юбилей на читалището бе прекрасен повод за награждаването на заслужили читалищни деятели и дарители.

Безспорно най-значимата инициатива през мандата на Емилиян Маринов бе дългоочакваният ремонт на салона. Със средства на дарителите – бизнессдружение „Севлиево 21 век” и Ротари клуб Севлиево, както и със собствени средства, общо над 41 000 лв., бе сбъдната една мечта, за да може на тази сцена да се случват запомнящи се и стоплящи сърцата на публиката събития.

По време на отчетно-изборното събрание бяха избрани и нови членове на Настоятелството. Част от екипа вече са Мирена Станчева – общински съветник и дългогодишен служител в Община Севлиево за дейността на читалищата, и Алфидин Ахмедов – директор на Държавния куклен театър в Габрово, „пораснал” в севлиевското читалище.

От Настоятелството се оттеглиха Иваничка Георгиева и режисьорът Никола Узунов, които получиха красиви картини в знак на благодарност за дългогодишната си работа и отдаденост.

Автор: Десислава Димитрова, организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Блясък, стил, изящество и класа в гала спектакъла „Балетна симфония”

Published

on

Бляскавият гала спектакъл „Балетна симфония” беше финален акорд на успешния художествено-творческия сезон за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Концертът – годишна сценична продукция, беше тържество, което преплете красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц на читалищната сцена – нежен пристан за чувствения свят на това изящно и несравнимо изкуство.

С нежност, стил, чувственост и класа очароваха малките балерини на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Богатата едночасова програма на спектакъла „Балетна симфония” започна с тържествения „Полонез” от Пьотр Чайковски по операта „Евгени Онегин”. Танц, харектерен при откриването на балове, красиво пресъздаден от Радост Панчева, Сияна Ковачева, Дария Цонева, Виктория Недялкова, Василена Василева, Боряна Богданова и Карина Казанджиева. „Танц на малката принцеса” по мотиви от балета „Спящата красавица” изпълни грацията Йоана Колева. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената, по музика на Ками Сен Санс, се преобразиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова, Даная Маркова. Под светлините на прожекторите Ема Златославова очарова с „Танц на куклата” по мотиви от балета „Копелия”, музика Лео Делиб. Класическа вариация „Сълзата на времето” чувствено изпълни балерината Лилия Апостолова. С красив и нежен „Валс” по музика на Лео Делиб блесна Раделина Георгиева. Грациозно изпълнение на вариация „Пицикато” представи Ая Нешева. Публиката се наслади на микс от класика и модерност с танца „Имаме парти” в изпълнение на Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. С танца „Тя” разчувства очарователната прима Раделина Георгиева. Емоционално и страстно бе изпълнението на „Испански танц” от балета „Раймонда” от Лилия Апостолова. Танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, беше финалният акорд на концерта. Ритуалът нестинарство изпълниха Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Преслава Антонова, Петя Маркова, Катерина Маринова, Деница Иванова, Рая Балинова, Тияна Атанасова и Александра Събчева.

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота! Публиката бе във възторг от прекрасния спектакъл на балерините – великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворило вълнуващо преживяване – феерия и взрив от емоции. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите на зрителите.

На финала на концерта малките талантливи балерини засияха в цялата си прелест на сцената, заедно с художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Благодарност бе изказана на художника Велизар Захариев за изработката на стилните декори и на корепетитора на Балетната школа Румяна Павлова. Специални поздравления отправи председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев. „Красиво, изящно, несравнимо! Бяхте брилянтни! Балетната школа е гордост за читалище „Развитие”! Поздравления за успешния художествено-творчески сезон, за спечелените награди, за вашия талант!”, развълнувано сподели г-н Лалев.

Изказана бе благодарност за професионализма на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова за създаването на традиции в балетното изкуство в Севлиево и преподаването с финес и отношение. С подаръчен ваучер на стойност 500 лв. председателят на читалище „Развитие” декларира подкрепа и партньорство за развитието на Балетната школа.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица