Свържи се с нас

Любопитно

Осми национален фестивал „Семе българско“

Published

on

За осми пореден път пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена ще се съберат в Севлиево в рамките на Национален фестивал „Семе българско“. И тази година организаторите – Община Севлиево и Рекламна Агенция „Елмазови“ си поставят амбициозната цел да съберат на едно място духа, бита и традициите – пазители на родовата ни памет.

С новите инициативи и дейности фестивалът ще привлича гости от близо и далеч. Ще бъде разказано за тайнствата български Край огъня с Девира.

В ателие „Природата в нас и ние в нея“ на парк Българка ще бъдат споделени знания за билките и техните приложения. В днешно време здравето е всичко, затова е важно да знаем как можем да си го набавим от природата и останем с чисто сърце и тяло.

В Алеята на здравето посетителите ще намерят качествени, здравословни продукти, билки, козметика и други. Ще бъде отворено ателие Тангризъм със Спас Мавров – то ще включва лекция, изработка на символи, образователен елемент за тяхното разчитане, практически и творчески дейности.

Носим стъпките на народните танци от време оно в кръвта си, затова на Фестивал „Семе българско“ ще има Работилница за народни хора. Ще бъдат поканени самодейни състави, които ще извият красиви хора, в които всеки посетител може да се включи.

Карта със стъпките на най-играните български хора, която ще създадат посетителите на работилницата, ще помогне на начинаещите танцьори да добият необходимата им увереност. След фестивала картата ще бъде дарена на училище или детска градина в град Севлиево.

Предизвикателствата на зелените идеи от Централен Балкан ще развличат малки и големи в неделния ден, предлагайки им да се включат в природни игри и да спечелят прекрасни награди.

Инициативата „БГ Дървото на живота“ – От древни времена българките са украсявали своите дрехи със символични шевици. Един от най-честите везбени символи е „Дървото на живота“. То ще се окичи с плодовете български – нашите гордост, памет, ценности и съкровища, пазени в сърцата и умовете ни.

„Горичка в количка“ е другата нова инициатива, която събира в себе си тайните на засаждането на дървесните видове и различни растения и ги показва по иновативен и интересен за посетителите начин. Гората. БГ ще раздаде 15 хиляди плодни дръвчета безвъзмездно на желаещите да ги засадят и да се грижат за тях до момента, в който им родят плод.

Пленер „Хубава си моя горо“ ще експонира тематични картини и рисунки из целия парк. Работилница „Да използваме непотребното“ е с екологична насоченост и хвърля предизвикателство към хората с креативни умове, които с помощта на въображението си ще могат да създадат произведения на изкуството от непотребни материали.

Вече познатите инициативи, които очаквате няма да ви подведат, а ще ви зарадват и наситят сетивата, умовете и ръцете ви със щедрост. Търсете по време на фестивала „Дом за семена“ – междинната станция, в която всеки може да остави или вземе сортови семена от различни посевни култури, безплатно и безвъзмездно. Идеята на инсталацията е „Донесете, споделете и вземете“. Така с времето от ръка на ръка, от двор на двор, от нива на нива, българските сортове малко по малко ще се върнат във всеки дом. Партньор в инициативата е Селскостопанската академия.

В рамките на осмото издание на фестивал „Семе българско“ ще се вдъхне живот на старите занаяти, които са давали препитание на хората в миналото и макар все по-рядко срещаме и в днешни дни. Това ще се случи в кът на българските занаяти – Майсторлъкът български.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за осма поредна година. В нея със своите творения ще се включат дечица с огромни сърца и родители на ин-витро деца от България. Благодарение на усърдния труд на децата, които изработват изделия за благотворителна продажба, отвореното сърце на гостите на фестивала, усилията на фондация „Искам бебе“ и на Община Севлиево, вече са родени две бебета, чиито родители бяха подкрепени със средствата, събрани по време на „Семе българско“.

В изложението на фестивала ще участват организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и био производството, със специално внимание към селскостопанските институти, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители, мелници, хлебопроизводители, лесовъди и др. производители на храни, носещи характерните български вкусове и запазващи традицията на земята, семената и храната ни.

И тази година неизменна част от събитието ще са децата. В работилница „Игрите на баба и дядо“ – ще бъдат възродени старите игри, с които нашите баби и дядовци са отгледали поколения щастливи български деца. Те ще имат образователен, състезателен и поощрителен характер за най-малките. Децата ще имат възможност още и да работят с глина, да танцуват български хора, ще месят хляб.

В парка ще бъде инсталирана подвижна пещ, в която подрастващите ще изпекат хляба, омесен от собствените им ръце и ще споделят своя опит със семействата си.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 16 април в парк „Казармите“ с концерт на фолклорен ансамбъл „Развитие“ – Севлиево. През първия ден участие в културната програма ще вземат Ансамбъл Развитие, Капански ансамбъл и гост звезди – Калин Вельов и Нина Николина. Във втория ден от фестивала за настроението на гостите ще се погрижат Ансамбъл Сивек, Берковската музика, ФКФ „Боженци“, Севлиевата духова музика, „Децата на Севлиево“, талантливите изпълнители от „Upstreem Voices“. На сцената също ще се изявяват състави, представящи единството и многообразието на българските народни танци и фолклор. Читалища, детски градини, училища, НПО-та, школи ще пеят и танцуват на фестивалната сцена и в двата дни на събитието.

Базар „Подкрепяме българщината“ и Фермерски пазар – в парка ще има отделен кът за участниците във Фермерския пазар, в който ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите изделия от селскостопанския двор, местни изделия, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия. Участниците в базар „Подкрепяме българщината“ ще представят традиционни предмети, облекла и културни ценности, характерни за района.

И тази година гости на фестивала ще бъдат младите хора от задругата „Дар Лимец“, които, заедно с посетителите на събитието, ще замесят истински вкусен български хляб и ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца – най-древната храна на българите.

Конкурс „Никой не е по-голям от хляба” – и тази година традиционната инициатива ще събере вкуса на домашно приготвения сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора-хлебар ще бъде разпространена.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица