Свържи се с нас

Култура

„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

Published

on

Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ ще започне на 2 април в Габрово. Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен характер и ще продължи до 7 април, включително. Организатор на събитието е Драматичен театър „Рачо Стоянов“. То ще се проведе на сцените на габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възрждане“ и Спортна зала „Орловец“.

Организаторите обещават да представят на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните три години. Форумът е наследник на досегашния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT“. В настоящия му вариант не само името, но и визията са изцяло променени.

Познатият символ на събитието – котката, е заменен с образа на петел. Замяната се налага, за да не се обърква с друг популярен габровски символ – карнавалната котка. В новата визия е включено леко намигване към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската професия.

Фестивалът на монодрамата се провежда всяка четна година, а това синхронизира настоящото VIII издание с фестивалните традиции на габровския театър. През 2020 г. събитието беше отменено, заради пандемичната обстановка, предизвикана от КОВИД-19 и насрочено за следващата година. През 2021 г. „Соло Акт“ отново беше отменен по същите причини, за да се стигне до неговата реална година на провеждане – 2022.

Програмата на „Соло Акт 2022“ предлага общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена. От тях две са чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Участниците във фестивала са Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театрална къща „Мим Арт“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от ДТ „Рачо Стоянов“.

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала? Официалното откриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ с габровския моноспектакъл „Мечтата на Наташа“. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще видим актрисата от габровската трупа Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ИКАР 2021“ в категория „дебют“ и наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, 2020 г. Представлението се фокусира върху проблемите на младите хора, лишени от родителска грижа, как липсата на любов се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се реализират пълноценно в живота.

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „Орловец“ ще започне авторският спектакъл на Камен Донев – „Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото“. Постановката е продукция на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „Възгледите на един учител“ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото – неговото съдържание, форма, намерения и видоизменения, как словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

В неделния 3 април от 12.00 часа започва детският моноспектакъл „Не си търси белята“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е на Държавен куклен театър – Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор – Ваня Иванова, с участието на Ивелин Николов. Това е историята за малкото паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и преживява много, докато намери приятел – мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още много герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

Същият ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще започне моноспектакълът „Писмо до съветско другаче“. Театрална къща „Мим арт“ представя постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се изпълняват от Алексанъдр Валериев. Моноспектакълът е създаден по пиесата „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е анализирано, обмислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното. Постановката е отличена с наградата за българска драматургия от Международния фестивал „Нова българска драма” и националната награда за комедия на Студио „Диалог” в Чехия.

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския театър ще започне „Полетът на къртицата“. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab. Според създателите му това е „обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат“.

В понеделник, 4 април организаторите са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа започва представлението „Изповед“ в зала „Възраждане“. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския академичен художествен драматичен театър от Украйна.

В 20.00 часа на сцената на габровския театър започва моноспектакълът на Христо Шопов „Не е за телефон“. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова. Постановката е на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. В „Не е за телефон“ всичко се решава по телефона. Персонажът на Христо Шопов е готов да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

Цялата програма на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица