Свържи се с нас

Икономика

Отчетът за развитие на туризма в Трявна бе приет единодушно

Published

on

Консултативният съвет по въпросите за развитието на туризма в община Трявна единодушно прие отчета относно изпълнението на общинската Програма за развитие на туризма за 2021 г, който бе представен подробно от кмета и председател на Съвета г-жа Силвия Кръстева.

Заседанието, което е първо за тази година, се проведе присъствено в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация и участие в него взеха зам.-кмета на Община Трявна и зам.-председател на Консултативния съвет г-н Марин Маринов, и членове, сред които общински служители, представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, както и представители на местния хотелиерски и ресторантьорски бранш.

В началото на срещата Силвия Кръстева приветства всички присъстващи и уточни, че Програмата за развитие на туризма в Община Трявна за 2021 г вече фигурира в общинския План за интегрирано развитие за периода 2021 – 2027 год. и не е необходимо нейното приемане.

От представените официални данни стана ясно, че световната пандемия от КОВИД-19, която наложи редица мерки и ограничения през последните две години, е оказала неблагоприятно влияние върху развитието на туристическия сектор в общината и разходите, на стойност 53 918 лв., надвишават приходите от събрания туристически данък за 2021 год., които са в размер на 33 875 лв.

Нощувките в туристическите обекти също са спаднали – от 54 587 през 2020 год. на 32 174 през 2021 год. За сметка на това, обаче, броят на туристите в местата за настаняване през изминалата година се е увеличил – съответно българите са с 416 души повече или общо 27 626 за цялата година, а чужденците са с близо 300 повече или общо 970 души за 2021 год.

Увеличение се наблюдава и в броя на туристите, посетили музейните обекти на територията на Община Трявна – от 27 887 души през 2020 год. броят им е нараснал до 39 643 души през 2021 год.

„Тази година сме подготвили един много богат културен и спортен календар на Община Трявна, който е наситен с доста събития и по този начин ще се опитаме да запълним почти всеки уикенд от летния сезон, за да може съответно да привлечем и повече туристи. Надявам се да има голяма посещаемост, да се радват на интерес от жители и гости, предстои сега отпадането и на зеления сертификат, така че наистина вярвам, че може да започнем да водим един нормален живот и да предоставяме по възможно най-добрия начин своя туристически продукт!”, сподели кметът на Община Трявна и подчерта, че местното ръководство полага усилия и работи в подкрепа на бранша, за да може той да се развива в добра посока и да просперира успешно след последиците от КОВИД-19.

“Едно от големите събития, в рамките на месец май, което така със сигурност ще напълни голяма част от хотелите и местата за настаняване на гости, са Дните на дърворезбата. Преди това е обвързано с празнуването на Великден, Цветница и Лазаровден, а тази събота стартираме с отложения Тодоровден, за което се извиняваме, следващият уикенд имаме футболен турнир под егидата на бранда на Христо Стоичков, от 1 до 9 април също ще има футболен турнир за деца, на който ще присъстват изключително много отбори и ще събере близо 1000 човека, офроуд състезанието в града, така че имаме доста събития, с които да привлечем посетители в Трявна и Плачковци!”, запозна присъстващите с подробна информация Силвия Кръстева.

От местното ръководство предвиждат още отбелязването на 24 май, пресъздаване на традициите и обичаите на празника Еньовден, провеждането на летни фестивали през месеците юли и август, както и провеждането на спортни турнири. Кметът обърна специално внимание на предстоящите Национални Славейкови празници, които ще се проведат от 2 до 5 юни в Трявна, като загатна, че тази година програмата е доста богата и ще бъде придружена със съпътстващи събития.

По време на заседанието бяха детайлно представени и обяснени дейностите, свързани с устойчивото развитие на туризма в община Трявна, включващи информация за всички проведени културни и спортни събития, медийно отразяване и реклама, спечелени проекти и нови такива, с които местната власт ще допринесе за повишаване качеството на сектора и разнообразието на своята територия.

“Двете читалища в Трявна и Плачковци са реновирани, предстои откриване и се надявам да се харесат на обществеността, получиха се много добре. Тази година ще работим и по проектиране за изграждане на велопътека от Трявна през кв. Тепавици до парка на Божковска поляна. Знаем откъде ще минава трасето и ще стане едно прекрасно място за разходка, както за туристите, така и за жителите на Община Трявна. За местността „Кръста“, която е близо до Музея на иконата, също имаме одобрено финансиране и се надявам в рамките на тази година и този проект да се осъществи, за да оформим и там един прекрасен кът за отдих и развлечение! Доста голяма част от инфраструктурата в града тази година ще се подобри, защото миналата година имахме доста оспорвания по обществени поръчки!” допълни още г-жа Кръстева.

За развитието на туризма в Община Трявна неизменно ще допринесе и обновяването на Туристическия информационен център, за който местната власт също е кандидатствала. За всеки един проект бе представена подробна информация, а най-голям интерес сред хотелиерите предизвика идеята за създаването на мобилно приложение, което ще бъде наситено с програми, календари и събития и ще бъде дигиталната визитка на града.

След представянето на отчета, хотелиерите подчертаха, че основният начин, по който местната власт може да ги подкрепи е именно чрез богатия си културно-спортен календар и събитията, включени в него за привличане на външни посетители. Като препоръка към общинското ръководство, присъстващите посочиха създаването на дигитална анкета и нуждата от обратна връзка, която туристите да оставят след своя престой тук, както и засилване на дейностите относно поддръжката на градската част и прилежащите към нея зелени площи.

Обсъдени бяха още важни теми, засягащи обособяването на нови паркоместа в града, възможността спрените в момента туристически влакчета отново да бъдат използвани от жители и гости, изграждането на спортна зала в Трявна и реновирането на бившите спортни общежития, намиращи се на стадион “Ангел Кънчев”, както и всички идеи, които биха допринесли за положителното развитие на туризма в Община Трявна.

В края на срещата бе взето решение Консултативния съвет да заседава отново през месец септември тази година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица