Свържи се с нас

Икономика

Отчетът за развитие на туризма в Трявна бе приет единодушно

Published

on

Консултативният съвет по въпросите за развитието на туризма в община Трявна единодушно прие отчета относно изпълнението на общинската Програма за развитие на туризма за 2021 г, който бе представен подробно от кмета и председател на Съвета г-жа Силвия Кръстева.

Заседанието, което е първо за тази година, се проведе присъствено в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация и участие в него взеха зам.-кмета на Община Трявна и зам.-председател на Консултативния съвет г-н Марин Маринов, и членове, сред които общински служители, представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, както и представители на местния хотелиерски и ресторантьорски бранш.

В началото на срещата Силвия Кръстева приветства всички присъстващи и уточни, че Програмата за развитие на туризма в Община Трявна за 2021 г вече фигурира в общинския План за интегрирано развитие за периода 2021 – 2027 год. и не е необходимо нейното приемане.

От представените официални данни стана ясно, че световната пандемия от КОВИД-19, която наложи редица мерки и ограничения през последните две години, е оказала неблагоприятно влияние върху развитието на туристическия сектор в общината и разходите, на стойност 53 918 лв., надвишават приходите от събрания туристически данък за 2021 год., които са в размер на 33 875 лв.

Нощувките в туристическите обекти също са спаднали – от 54 587 през 2020 год. на 32 174 през 2021 год. За сметка на това, обаче, броят на туристите в местата за настаняване през изминалата година се е увеличил – съответно българите са с 416 души повече или общо 27 626 за цялата година, а чужденците са с близо 300 повече или общо 970 души за 2021 год.

Увеличение се наблюдава и в броя на туристите, посетили музейните обекти на територията на Община Трявна – от 27 887 души през 2020 год. броят им е нараснал до 39 643 души през 2021 год.

„Тази година сме подготвили един много богат културен и спортен календар на Община Трявна, който е наситен с доста събития и по този начин ще се опитаме да запълним почти всеки уикенд от летния сезон, за да може съответно да привлечем и повече туристи. Надявам се да има голяма посещаемост, да се радват на интерес от жители и гости, предстои сега отпадането и на зеления сертификат, така че наистина вярвам, че може да започнем да водим един нормален живот и да предоставяме по възможно най-добрия начин своя туристически продукт!”, сподели кметът на Община Трявна и подчерта, че местното ръководство полага усилия и работи в подкрепа на бранша, за да може той да се развива в добра посока и да просперира успешно след последиците от КОВИД-19.

“Едно от големите събития, в рамките на месец май, което така със сигурност ще напълни голяма част от хотелите и местата за настаняване на гости, са Дните на дърворезбата. Преди това е обвързано с празнуването на Великден, Цветница и Лазаровден, а тази събота стартираме с отложения Тодоровден, за което се извиняваме, следващият уикенд имаме футболен турнир под егидата на бранда на Христо Стоичков, от 1 до 9 април също ще има футболен турнир за деца, на който ще присъстват изключително много отбори и ще събере близо 1000 човека, офроуд състезанието в града, така че имаме доста събития, с които да привлечем посетители в Трявна и Плачковци!”, запозна присъстващите с подробна информация Силвия Кръстева.

От местното ръководство предвиждат още отбелязването на 24 май, пресъздаване на традициите и обичаите на празника Еньовден, провеждането на летни фестивали през месеците юли и август, както и провеждането на спортни турнири. Кметът обърна специално внимание на предстоящите Национални Славейкови празници, които ще се проведат от 2 до 5 юни в Трявна, като загатна, че тази година програмата е доста богата и ще бъде придружена със съпътстващи събития.

По време на заседанието бяха детайлно представени и обяснени дейностите, свързани с устойчивото развитие на туризма в община Трявна, включващи информация за всички проведени културни и спортни събития, медийно отразяване и реклама, спечелени проекти и нови такива, с които местната власт ще допринесе за повишаване качеството на сектора и разнообразието на своята територия.

“Двете читалища в Трявна и Плачковци са реновирани, предстои откриване и се надявам да се харесат на обществеността, получиха се много добре. Тази година ще работим и по проектиране за изграждане на велопътека от Трявна през кв. Тепавици до парка на Божковска поляна. Знаем откъде ще минава трасето и ще стане едно прекрасно място за разходка, както за туристите, така и за жителите на Община Трявна. За местността „Кръста“, която е близо до Музея на иконата, също имаме одобрено финансиране и се надявам в рамките на тази година и този проект да се осъществи, за да оформим и там един прекрасен кът за отдих и развлечение! Доста голяма част от инфраструктурата в града тази година ще се подобри, защото миналата година имахме доста оспорвания по обществени поръчки!” допълни още г-жа Кръстева.

За развитието на туризма в Община Трявна неизменно ще допринесе и обновяването на Туристическия информационен център, за който местната власт също е кандидатствала. За всеки един проект бе представена подробна информация, а най-голям интерес сред хотелиерите предизвика идеята за създаването на мобилно приложение, което ще бъде наситено с програми, календари и събития и ще бъде дигиталната визитка на града.

След представянето на отчета, хотелиерите подчертаха, че основният начин, по който местната власт може да ги подкрепи е именно чрез богатия си културно-спортен календар и събитията, включени в него за привличане на външни посетители. Като препоръка към общинското ръководство, присъстващите посочиха създаването на дигитална анкета и нуждата от обратна връзка, която туристите да оставят след своя престой тук, както и засилване на дейностите относно поддръжката на градската част и прилежащите към нея зелени площи.

Обсъдени бяха още важни теми, засягащи обособяването на нови паркоместа в града, възможността спрените в момента туристически влакчета отново да бъдат използвани от жители и гости, изграждането на спортна зала в Трявна и реновирането на бившите спортни общежития, намиращи се на стадион “Ангел Кънчев”, както и всички идеи, които биха допринесли за положителното развитие на туризма в Община Трявна.

В края на срещата бе взето решение Консултативния съвет да заседава отново през месец септември тази година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

ПТГ-Габрово участва в Международния панаир на виртуалните предприятия

Published

on

Учители и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в десетия Международен панаир на виртуалните предприятия по покана на партнорското училище „Економска школа“ в Пирот, Сърбия.

Ученици от 10, 11 и 12 клас, специалност „Икономика и мениджмънт”, и старши учителите Петя Пълевска и Венцислав Станев, представиха училищната компания ”SCHOOL – ARTS” ООД.

На предоставения щанд на панаира се извършваха виртуални продажби на тениски с българска шевица, уроци по български народни танци.

Учениците и учителите от габровската гимназия имаха възможността да се запознаят с добрите практики на виртуалните предприятия, прилагани в сръбски професионални гимназии.

По време на заключителната част от панаира бяха връчени грамоти на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово и на всеки участник.

В свободното време бе организирана културна програма, включваща посещение на забележителности в Пирот.

Икономска школа и Млекарска школа от Пирот „върнаха“ визитата на габровската професионална гимназия, като посетиха Габрово по време на празника и емблематичния карнавал, в който участваха заедно с местните ученици и учители.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица