Свържи се с нас

Култура

Отличия от Париж пристигнаха за пианистите на МК „Весела“

Published

on

Осем музикални отличия пристигнаха от Париж за пианистите от Музикален клуб „Весела“, които участваха в Международния музикален конкурс „Златният ключ” – Париж-2022 .

В музикалното състезание между млади пианисти от Македония,Чехия, Русия и България, международното жури оцени високо подготовката и представянето на габровските деца.

Учениците на клавирния педагог Весела Пенева спечелиха две най-високи награди – статуетките „Златен ключ”, както и три сребърни, и три бронзови медала.

Наградата „Златен ключ” във всяка възрастова група е само една. Именно затова тя е много ценна и означава, че притежателят ѝ е на първо място и е победител. Възпитаниците на Весела Пенева победители, които грабнаха статуетките „Златен ключ” в своите възрастови групи, са младите пианисти Полина Флориду – 7 клас, и Виктор Василев – 9 клас.

И двамата имат богата музикална биография с многобройни конкурсни участия и призови награди. Спечелените сега от тях престижни златни отличия са резултат от труда, опита и музикалните им качества.

Сребърни медали от Международния конкурс спечелиха Лорен Николова – 2 клас, и Делиа Георгиева – 3 клас, които все още имат малък, но успешен конкурсен опит и вървят с уверени стъпки напред в своето музикално развитие.

За 5-годишната Невин Халил, която започва музикалните си занимания на 3-години, това е първият конкурс. За него тя се подготви с желание и всекидневна работа. А сега иска да се похвали на всички за своя сребърен медал, в категория „Начинаещи”. „Спечелих, защото се трудя“, казва Невин.

За своите клавирни изпълнения на пиеси от музикалната класика, с бронзови медали от конкурса бяха наградени Мартин Богданов – 5 клас, Ай Хасегава – 6 клас или Лилия Апостолова – 10 клас, които вече подготвят следващите си конкурсни изяви.

Артистичен директор на Международния конкурс „Златният ключ” е известният френски пианист Жерар Ганасиа. Той сам обяви в ефир резултатите от това онлайн издание и поздрави децата от Габрово и техния клавирен педагог Весела Пенева за високите постижения.

Ганасиа е истински пратеник на мира, който обединява около музикалното изкуство деца от цял свят. Победителите Полина и Виктор са щастливи да притежават компактдиск с клавирна барокова музика в негово изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица