Свържи се с нас

Новини

Таня Христова: Нуждаем се от яснота и държавна подкрепа

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова инициира среща с представители на институциите, ангажирани с предоставянето на подкрепа за украинските граждани, потърсили закрила на наша територия, съобщиха от местната общинска администрация. Целта е максимална оперативност при решаване на настоящи и бъдещи казуси, част от които са строго специфични – според конкретните нужди и проблеми на семействата, потърсили подслон в Габрово.

В срещата участваха областният управител на Габрово Ралица Манолова и представители на Областната дирекция на МВР, Бюро по труда – Габрово, РЗИ, БЧК – Габрово, РУО – Габрово, Габровска търговско-промишлена палата.

Обсъдени бяха видовете закрила, които предоставя страната ни и необходимостта хората от Украйна да бъдат запознати с тях, за да направят своя информиран избор. Уточнено бе, че временна закрила, която се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си, поради въоръжен конфликт, се предоставя от Министерски съвет с решение на Съвета на Европейския съюз.

По време на срещата беше уточнено, че заявления за право на пребиваване могат да бъдат подавани във всички държавни структури, а след това ще се препращат по компетентност към Държавната агенция за бежанците.

Стана ясно, че помощ за нощувка и храна в размер на 40 лева от държавата ще се изплаща само за подалите заявление за бежански статут. Според Таня Христова общините имат спешна нужда от яснота и държавна подкрепа, за да окажат ефективна помощ на хората от Украйна по места.

По време на срещата Областна администрация – Габрово се ангажира да координира логистиката по организацията на подкрепата за украинските граждани. Към момента на територията на общината са регистрирани близо 30 украински граждани – основно жени и деца.

Регионалната структура на Българския червен кръст ще насочва дарения от дрехи, обувки и хигиенни материали към тях, след заявка на конкретни нужди. За територията на община Габрово на телефон: +35988944 0053, от 08:30 до 17:00 часа, може бъде потърсена подкрепа или подадена информация за предоставяне на такава.

Община Габрово обяви дарителска сметка за набиране на средства в подкрепа на украинските граждани, настанени на нейна територия. Средствата ще бъдат използвани за нужди от първа необходимост по време на тяхното пребиваване.

Банковата сметка, по която могат да се правят дарения, е:
IBAN: BG58 STSA 93 0084 6075 4400
BIC: STSABGSF
Банка ДСК
445100 код за дарения от страната;
445200 код за дарения от чужбина
Основание на превода: В подкрепа на украинските граждани

Междувременно БЧК-Габрово, в партньорството на верига хранителни магазини в Габрово, обяви, че стартира благотворителна кампания в подкрепа на украинските граждани, пребиваващи в нашата област.

Целта на кампанията е да бъдат събрани трайни пакетирани хранителни продукти, консервирани храни и хигиенни материали, с които ще бъдат подпомагани семействата – бежанци от войната.

Ако искате да дарите хранителни продукти и хигиенни материали по друг начин, можете да пишете на БЧК-Габрово в социалната мрежа, на електронна поща: redcrossgabrovo@abv.bg или ни се обадете на: +35966803116.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица