Свържи се с нас

Новини

Трявна почете паметта на младия революционер Ангел Кънчев

Published

on

На 5 март, се навършиха 150 години от гибелта на един от най-видните и непримирими български революционери – Ангел Кънчев. Паметта му се почита в цялата страна, като най-изявени са събитията в родния му град Трявна и крайдунавския град Русе, където на 5 март 1872 год. младият деец слага край сам на живота си – дело, което само по себе си говори за отдадеността му и вярата в Свободата на Отечеството!

По традиция, годишнината от гибелта му бе отбелязана с чест и почести на площада пред родната му къща в Трявна, днес превърната в музеен обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство във възрожденския град.

Пред високо издигнатия в цял ръст паметник на Ангел Кънчев своята почит и преклонение отдадоха зам.-кметът на Община Трявна Марин Маринов, председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, общински съветници, ръководство, екскурзоводи и уредници към СМРЗИ-Трявна, Регионален клуб “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”, жители и гости на града.

“Скъпи съграждани и гости на нашия град, Днес почитаме паметта на най-младият български революционер – Ангел Кънчев! 150 години от тази гибел! “Остави името си безсмъртно” – това са думите, които е казал Васил Левски след гибелта на Ангел Кънчев! Аз искам, обаче, да Ви цитирам няколко думи, казани от самия Ангел Кънчев, държа да Ви ги споделя, защото е важно да се цитират по начина, по който ги е написал, това е неговото възвание до българския народ: “Българине, юнашки сине, престани да бъдеш роб! Освободи се и извикай юнашки “Свобода!” Земята ще отекне: “Свобода!” Посвети се и извикай “Правда!” и небето ще се отзове..”Народност” и хиляди юнаци ще привикнат!”

Това са само няколко реда, написани от младия Ангел Кънчев, но смятам, че дори и на крехката си възраст от 22 години сами виждате колко мъдрост има в тях! Как да почетем Ангел Кънчев?!…Много по-важно е да запомним завета му, да бъдем като него, да бъдем старателни, да помним, да почитаме, да направим така, че нашата малка страна да бъде разбрана по целия свят! Да бъдем истински и както е казал той в последните си думи “Да живее България!” сподели по повод 150-та годишнина от гибелта на Ангел Кънчев зам.-кметът на Община Трявна, след което поднесе венец пред паметника на българския революционер заедно с председателя на ОбС-Трявна.

В знак на почит цветя поднесоха още общински съветници и екипа на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Всички присъстващи коленичиха и сведоха глави в едноминутно мълчание пред силата на духовния стремеж към свобода и правда за целия български народ, които не напускат Ангел Кънчев до сетния му дъх.

По случай 150-та годишнина от гибелта на младия български революционер, вратите на родната му къща – музей останаха безплатно отворени за всички посетители през целия ден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица