Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна честити Националния празник

Published

on

важаеми дами и господа,
Скъпи жители на Община Трявна,
Драги сънародници,

Днес България отбелязва своя Национален празник! Честит да ни е! 3 март е паметна дата в българската и световна история – на днешния ден, преди 144 години, народът ни най-накрая може гордо да каже, че е свободен! Свободен, защото отново се появява на европейската карта, редом до останалите страни и народи, отърсен от дългото, мрачно и изпълнено с трудности Османско иго, продължило цели пет века.

И днес, няма как да забравим и няма как да не отправим поглед назад към тежките и славни боеве на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война, продължила от 1877 до 1878 год. Няма как да не си спомним за бунта на българските революционери; опитите им за извоюване на свободата, започнали десетилетия по-рано; създадените комитети надлъж и нашир и хилядите знайни и незнайни герои, посветили делото и живота си на тази национална кауза! Нейното извоюване, утвърждаване и защитаване! За да пребъде България! За да бъде страната ни отново грееща на Балканския полуостров, да съхранява и развива своята вековна култура, духовност и просветност – да възвърне всичко онова, което в края на XIV век е несправедливо отнето от предците ни и превръща живота и съзнанието им в неспирна борба за оцеляване и зачитане! 

Трети март е един от най-големите и значими поводи да си спомним за подвига на българските герои и да се преклоним пред тяхната памет и дело! Да изречем гордо имената на най-ярките сред тях като Стефан Караджа, Любен Каравелов, Христо Ботев, Ангел Кънчев, Васил Левски…Да си спомним за смелостта, храбростта и безстрашието на всички тях и на близо 30 000 български четници, сражавали се рамо до рамо с руските генерали и войска на връх Шипка! Да вдъхнем сами на себе си куража и увереността, че българският народ е бил, е и ще пребъде! Сега и завинаги! Защото несломимият народен дух е отличителна българска черта и именно тя е двигателят, който ни движи толкова години напред! Въпреки всичко и всички!

Честит Национален празник, българи! Честити 144 години Свободна България! Нека продължаваме да пазим ревностно чувството си за национална принадлежност! Да бъдем единни, обединени и горди! Да благодарим и да помним!

Поклон пред паметта на нашите освободители!

С уважение, 

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна 

Новини

ГЕРБ: Заедно успяваме да развиваме Габрово и региона

Published

on

Изградихме Обходния път на Габрово, част от проекта за тунел под Шипка и завършихме всички процедури, необходими за строителството на самия тунел

Санирахме многофамилни жилищни сгради в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна

Модернизирахме училищни сгради, детски градини и площадки, социални и културни институции в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна

Рехабилитирахме ВиК инфраструктурата и да подобрихме качеството на питейната вода в Габрово и Севлиево

Изградихме водопровод и водоснабдихме от язовир „Христо Смирненски” всички села от лявата страна от Габрово в посока Севлиево, благодарение на което там вече няма режим на водата

Започнахме водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски” и на всички села от дясната страна на пътя Габрово-Севлиево

Реконструирахме водопроводната мрежа на селата в кметство Кметовци, което обхваща Боженци, Кметовци, Черневци, Трапесковци

Премахнахме сметището в Габрово и изградихме модерно и безопасно депо за отпадъци

Ремонтирахме основно пътя Габрово-Севлиево

Подпомогнахме изграждането на новата църква в кв. „Младост”

Облагородихме кв. „Трендафил” 1 и 2 в Габрово

Реконструирахме футболното игрище с изкуствена настилка в спортен комплекс „Христо Ботев”

Подобрихме  водоснабдяването в Севлиево и севлиевските селата:

  • Извършена е реконструкция на довеждащия водопровод до ПСПВ Стоките и Източен водопроводен клон за питейна вода.
  • Реконструирани са участъци от главни канализационни клонове и вътрешни водопроводни клонове в Севлиево.
  • Изграден е довеждащ водопровод и съоръжения към него за водоснабдяване на системите и съоръженията за изкуствено подхранване на подземните води.

Ремонтирахме изцяло улици в Севлиево

Ремонтирахме изцяло пътя Трявна-Вонеща вода и главни улици в Трявна и Плачковци

Изградихме парк на Божковска поляна в Трявна

Санирахме сградата на училището в Плачковци

Рехабилитирахме изцяло главната улица в Дряново – „Шипка” с подмяна на водопроводната и канализационна мрежа под нея

Изградихме нов мост на мястото на стария в Дряновски манастир

Изградихме интерактивни стаи и модернизирахме учебни кабинети  в СУ „Максим Райкович”.

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 48 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 24 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица