Свържи се с нас

Новини

Съвременна методика за лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово стартира прилагането на съвременна методика за лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания. За профилактика, превенция и лечение в габровската болница вече се използва методът на Шрот.

Дейността по ежедневна терапия и интензивно обучение развива младият специалист Иванина Минкова, избрала и предпочела МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да прилага новите методики за лечение на двете деформации. Тя е завършила в Медицинския университет София, специалност кинезитерапия. Надгражда образованието си чрез различни курсове. Последният, в който взема участие и се дипломира, е на Barcelona scoliosis physical therapy school  (BSPTS Level C1). Той е свързан с цялостната физиотерапевтична обучителна програма за лечение на сколиоза и гръбначни деформаци по метода на Мануел Риго, базиран на принципите на Катарина Шрот. Обучението е проведено в София от преподавателя Борислав Чонгов, дмн, който настоящем работи в УСБАЛ по ортопедия „проф. Д. Бойчев“ Горна Баня, София. 

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Причината за възникването и все още не е изяснена, затова е наречена идиопатична. Засяга деца в добро общо състояние и може да прогресира по време на пика на растежа и по-конкретно пубертета. 

Назначаването и проследяването на лечението се извършва от ортопед. Степента на сколиозата се определя с ъгъл на Кобб, като според градусите си тя бива: лека, средна и тежка степен. 

В кабинета за кинезитерапия на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово се приемат деца и възрастни, които са прегледани от ортопед. Прилага се оглед, тестване и консултация. На база на клиничната картина се установява типа изкривяване и според него се изготвя индивидуална стратегия за лечение.

Лечението е свързано със специфични физиотерапевтични упражнения по метода на Шрот, които спомагат за намаляване на ъгъла на Кобб. При деца редовното прилагане на упражненията предотвратяват прогресията на изкривяването по време на пика на растежа.

Редица проучвания сочат, че упражненията спомагат за подобряване на стойката и телодържанието както при деца, така и при възрастни. Включват се общоразвиващи и общоукрепващи двигателни упражнения, както и аналитични упражнения, наред с  методите на Шрот. 

Една от целите, поставена от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, е да се интегрира постигнатата корекция по време на упражненията в извършване на ежедневните и спортни дейности. Вашият час за преглед и консултация можете да запишете на тел.: +359895676107, както и да получите повече информация оттук.

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица