Свържи се с нас

Култура

Откриха първа конкурсна сесия по Програма „Култура“

Published

on

Община Габрово открива процедура за Първа конкурсна сесия по Програма „Култура“ за съфинансиране на проекти за 2022 година, обявиха от администрацията на кмета. Процедурата се провежда съгласно Правилник за съфинансиране на проекти по програма „Култура“ от бюджета на Община Габрово и Заповед на кмета на Общината за определяне на приоритети и срок за подаване на проектни предложения.

Основна цел на Програма „Култура“ е да подкрепя и стимулира развитието на значими културни инициативи и създаването на качествени културни продукти, търсене на оригинални и новаторски подходи и решения, в съответствие със стратегическите приоритети на Община Габрово.

Финансовите средства, необходими за реализирането на Програмата, се осигуряват от бюджета на Община Габрово. Чрез подкрепа на оригинални проекти в различни области на културата, Програмата работи за развитие на културния сектор, в интерес на жителите на Габрово и цели запазване на неговата идентичност и утвърждаването му като творчески и зелен град.

СЪДЪРЖАТЕЛЕН ОБХВАТ
Приоритетите в съдържателния обхват на Първата конкурсна сесия за проекти в областта на изкуството и културата за 2022 г. са:

ПРИОРИТЕТ 1: ЕДНО ЛЯТО В ГАБРОВО
Програмата ще подкрепя проекти, чиито дейности се реализират през летните месеци, привличат и разнообразяват публики, имат социална насоченост, стимулират иновативни практики и експериментални форми, включително и на нестандартни места за изява.

Проявите трябва да се провеждат със свободен достъп през месеците юни-септември, приоритетно в публични пространства (паркове, градини, площади или други открити площи на територията на община Габрово).

Дейностите трябва да допринасят за запазване на идентичността на Габрово и утвърждаването му като творчески и зелен град. По този приоритет няма да се подкрепят вече реализирани проекти.

Обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максималната сума, която може да бъде отпускана по един проект е до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

ПРИОРИТЕТ 2: КОЛАБОРАЦИИ
Програмата ще подкрепя проекти, които се изпълняват в партньорство и развиват културно сътрудничество в различните области на изкуството на локално, национално и международно равнище чрез пресъздаване или обмен на творчески опит и съвместни изяви, развиване на продуктивни взаимоотношения за създаване на положителен ефект и върху други сектори (в т.ч. добавена стойност и повишаване на туристическия потенциал).

По този приоритет няма да се подкрепят вече реализирани проекти. Обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максималната сума, която може да бъде отпускана по един проект е до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

ПРИОРИТЕТ 3: УТВЪРДЕНИ ФЕСТИВАЛИ И ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ
Програмата ще подкрепя утвърдени вече значими културни инициативи. Основната цел е надграждане и устойчивост на реализираните проекти и партньорства в различните видове изкуства и стимулиране на иновативни практики и експериментални форми и други еквивалентни прояви, които се реализират на територията на Община Габрово, предназначени за местното население и допринасящи за запазване идентичността на града.

Чрез дейностите се цели достигане на творческия продукт до възможно най-широка аудитория, взаимодействие по нов и креативен начин и привличане на нова публика, чрез постигане на по-високо качество на предоставения продукт.

Обща прогнозна сума за приоритета: 20 000 (двадесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана по един проект е 10 000 (десет хиляди)лв.

Документи за кандидатстване може да изтеглите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Япония… едно взаимно очакване“

Published

on

Под това мото ще премине предстоящият клавирен концерт на шестокласничката Ай Хасегава и нейните приятели – част от младите и талантливи пианисти от Музикален клуб „Весела”. Концертът ще се състои на 5 юли от 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев”. Той ще е в навечерието на дългоочакваното за Ай пътуване до Япония, нейната родина, където тя също ще изнесе концерт.

В програмата са включени творби от японски и български композитори, както и от Хендел, Хайдн, Шопен и др.

Ай Хасегава е родена в столицата на Япония Токио през 2009 година. От 7-годишна тя живее и учи в Габрово. Оттогава започва и занимания по пиано в Музикален клуб „Весела“ при клавирния педагог Весела Пенева. Ай обича да се изявява и участва с желание във всички концерти на клуба. По предложение на своята учителка, малката пианистка започва да се подготвя и за по-сериозни изяви, каквито са музикалните конкурси.

На 9-годишна възраст тя се явява на своето първо музикално състезание. Досега Ай е участвала в Международния конкурс „Андрей Стоянов“ – София -2018, Международния конкурс Vivapiano-София-2019, Международния конкурс „Трявна-Арт”- 2019 и 2021 г., Националния конкурс „Орфеева дарба”- София-2021 /онлайн/, Международния конкурс LES CLÉS D’OR /Златните ключове/- Париж-2022/онлайн/, Националния конкурс „Път към славата”- София-2022, Международния конкурс „Музиката и Земята”– София-2022. Резултатът от тези конкурси са сребърните и бронзови медали, които Ай печели.

През месец май т.г., Ай завоюва две Първи награди от двата конкурса, в които взе участие – Международния конкурс MIKUL VIRTUOZ /Малкият виртуоз – Букурещ/Румъния – 2022 и Международния конкурс „Звукът на времето”- Велико Търново – 2022 г.

Тези напълно заслужени най-високи музикални отличия са плод на нейното трудолюбие, постоянство и натрупания сериозен сценичен опит през изминалите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Рок фестивал „Хоталич“ и тази година

Published

on

Рок фестивалът отново събира зад стените на средновековния град и крепост “Хоталич” музикални фенове от цялата страна с изключително разнообразната си програма в два фестивални дни в края на август.

На 26 август от 19.00 часа фестивалът ще открият севлиевците от Cheese heads. След тях ще забият Old school и Монолит, а кулминацията на вечерта ще бъдат любимците JEREMY.

Вторият фестивален ден започва в 17.00 часа на 27 август с Broken и MD Band. Следват “Фабричен дефект” и “Остава”, а любимците на поколения българи от “Тангра” излизат на сцената последни, за да заредят с добро настроение феновете си и да превърнат фестивала в музикалното събитие на лято’2022.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица