Свържи се с нас

Новини

Севлиево се готви за активен туристически сезон

Амбициозна програма за развитието на туризма в региона след пандемията прие Общинският съвет.

Published

on

Обобщената картина на туристическия отрасъл в община Севлиево показва, че са налице определени позитивни процеси, признак за устойчивото му развитие. Общината разполага с достатъчни ресурси, потенциал и намерения за развитие, които следва активно да се оползотворяват чрез провеждане на градивна политика, обединяваща усилията на всички заинтересовани страни.

За изпълнението на поставените цели през тази година са определени приоритети, включващи набор от дейности, които съответстват на нуждите на общината: добро управление чрез обучение и квалификация на персонала; повишаване на качеството на туристическия продукт и обогатяване чрез алтернативни форми на туризъм; подобряване на туристическата инфраструктура; провеждане на ефективен маркетинг, реклама и информационен обмен.

За изпълнението на Програмата се предвижда активното участие на всички заинтересовани страни: Община Севлиево; Консултативен съвет по въпросите на туризма; Исторически музей – Севлиево; читалища на територията на община Севлиево; представители на туристическия бранш от частния сектор в община Севлиево; Туристическо дружество „Росица – Мазалат“; Туристически информационен център – Севлиево.

Общината вече подготвя емблематичните си фестивали и събития, които ще бъдат широко популяризирани и рекламирани. На 16 и 17 април ще бъде националния фестивал „Семе българско”. Поклонение и възстановка на сраженията в местността Боаза при село Кръвеник, с участието на Национално дружество „Традиция” по повод годишнина от Априлското въстание в Севлиевския край е планирано за 21 май.

Петото издание на национален рок фестивал „Хоталич” ще зарадва меломаните на 26 и 27 август, а от 13 до 16 октомври ще има Празници на Севлиево: Празник на тиквата и есенен панаир.

Работи се и по „Проект за развитие на културен и селски туризъм в община Севлиево“, който да развие туристически атракции. Продължава изграждането и на туристическа инфраструктура по проект „Велосипедна алея в зоната на крайградски отдих“, с трасе през парк „Черничките“, общински път „Габровско шосе“ и южната крайречна зона на р. Росица – Етап 2.

Предстои реконструкция на елементи от инфраструктурата за достъп (улиците „Гочо Москов, „Сава Тошев“, „Стефан Караджа“, „Мара Гидик“, „Хаджи Ангел“, „Никола Дабев“, „Света Троица“, „Иван Преснаков“ и „Георги Златев“) и проектиране на западен обходен път на град Севлиево. Ще бъдат възстановени, обезопасени и маркирани туристическите маршрути от Лъгът до хижа Мазалат и от село Яворец през Витата стена и платото до пещерите Вита стена. Планирани са и редица пешеходни, водни и велопоходи в региона.

Община Севлиево ще продължи участията си в туристически борси и изложения в България и чужбина, като ще активизира рекламната кампания по отношение на туризма.

Дейностите в Програмата ще се финансират от туристически данък, такси за категоризация на туристически обекти, приходи от Туристически информационен център, глоби и санкции по Закона за туризма, както и от външно финансиране по програми и чрез бюджета на участващите в изпълнението му организации.

Програмата за развитие на туризма се изпълнява от Община Севлиево, като целта е да се развива последователна и целенасочена туристическа политика, базирана на партньорство между частния сектор, общинска администрация, държавните институции и неправителствените организации, която генерира работни места, създава възможности за развитие на предприемачеството, дългосрочни икономически и социални ползи, увеличава приходите от туризъм.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица