Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна и областният обсъдиха развитието на инфраструктурата, здравеопазването и спорта

Published

on

Как държавата може да съдейства и каква помощ може местната власт да получи, за да подобри качеството и условията на живот на своите жители? Тези и още важни въпроси, касаещи развитието на Община Трявна и взаимодействието между двете страни обсъдиха по време на работна среща представителите на законодателната и изпълнителната власт.

Посещението бе по инициатива на новия областен управител на Габрово Ралица Манолова, която присъства на срещата заедно със заместник-областния управител Ивелин Стоянов. Двамата ще проведат поредица от срещи с кметовете на четирите общини в област Габрово, като началото бе поставено именно в Трявна.

Гостите бяха приветствани от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кмета на Марин Маринов. По време на срещата бяха повдигнати важни и належащи за решаване въпроси, свързани с инфраструктурата, здравеопазването, спорта и транспорта.

Подробно бе обсъден започналият през 2021 г. ремонт на републиканския път Трявна – Вонеща вода, който в момента не се извършва поради метеорологичните условия и се очаква да бъде възобновен в началото на следващия месец.

“В разговорите, които сме провеждали във времето с директора на Областно пътно управление-Габрово инж. Деян Георгиев имаме уверението, че ремонтът на участъка ще бъде започнат едновременно от двете крайни точки – а именно Вонеща вода – Трявна и Божковци – Трявна, но тепърва трябва да се обсъдят вариантите относно организацията на движение в градската част и дали тя ще повлияе на сроковете за изпълнение на проекта! Основното ми притеснение тук е, че АПИ имат ангажимент за подмяна на пътната настилка, но нямат ангажимент за подмяна на тротоарните бордюри и ако няма съгласуване между всички институции за изпълнение на цялостния ремонт, то в бъдеще това би било сериозен проблем пред нас!”, сподели Силвия Кръстева и допълни, че очаква в най-скоро време да започне ремонт и на друга важна пътна артерия, свързваща Трявна и Дряново.

“За 2022 година са заложени за ремонт доста пътни участъци на територията на областта, сред които попада и Трявна – Дряново. Освен това имам уверението, че участъкът Трявна – Габрово също е предвиден за основен ремонт през 2024 г. в дългосрочната инвестиционна програма, изготвена от Областно пътно управление, тъй като настилката, както знаем всички там, е доста хлъзгава и липсата на осова и крайна маркировка е изключителна предпоставка за ПТП!” сподели областният управител и увери, че в най-кратки срокове ще бъде инициирана обща среща между директора на ОПУ, управителя на ВиК ООД Габрово и представители на всички общини за синхронизиране на действията и работата помежду им.

Относно националната криза с високите сметки за ток, които поставиха доста общини и местен бизнес на колене, кметът на Община Трявна сподели, че ръководството полага всички усилия да се справи с тройното увеличение и запозна представителите на изпълнителната власт с предстоящия проект за подмяна на уличното осветление с по-енергоспестяващо такова.

“Друг приоритет пред нас като местна власт е изграждането на пречиствателна станция за питейна вода в Община Трявна. Изискали сме и сме получили проекта за хидровъзел “Нейковци” от МРРБ, в който е заложена и реализацията на тази станция! Единственият възможен начин за осъществяването му е, чрез финансиране на етапи, за което в случая търсим съдействие от Ваша страна!”, заяви Силвия Кръстева и получи подкрепата и готовността на областна администрация за решаването на този дългогодишен проблем, засягащ местното население на Трявна.

По време на срещата бе обсъдено проектирането на КОВИД – отделение, което местната власт планира да реализира в МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов”, възможността за разкриване на нова “КОВИД зона” в поликлиниката на лечебното заведение, както и възможността за привличане на млади кадри от Филиала на Медицински университет – Варна “Проф. Д-р Параскев Стоянов”, който се намира в старата столица Велико Търново.

Темата за безопасността на движение по пътищата също попадна във фокуса на разговора. Като председател на местната комисия зам.-кметът на Община Трявна подчерта нуждата от регулярно извършване на огледи съвместно с пътни инженери и съгласуване на проектните предложения преди поставянето на пътни знаци на отделни участъци от страна на общината.

Марин Маринов подробно запозна присъстващите и с неизпълнение на маршрутните разписания по линията София – Трявна и Трявна – София, за които нееднократно е сигнализирана, както Столична община, така и фирмата превозвач.

“Спортът в Община Трявна е ключов и неговото развитие е сред водещите ни приоритети. Имаме огромното желание да реновираме общежитията към спортния комплекс, да изградим базата вътре с прилежащата към нея фитнес зала, санитарни възли, стаите за престой на спортистите! Хубаво е да проведем среща с Министъра на спорта и да обсъдим възможните варианти за осъществяване на тази идея!” сподели кметът на Община Трявна в края на срещата.

Местното ръководство благодари на областния управител и зам.-областен управител за провеждането на работната среща и пожела на новите ръководители здраве и бъдещи професионални успехи!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

В ДГ „Слънце“ пресъздадоха големите пролетни християнски празници

Published

on

Деца от ДГ „Слънце“, подготвителна група /6-7г/, пресъздадоха значимите пролетни християнски празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

Лазаровден отбелязваме 8 дни преди Великден. На този ден се изпълнява традиционното лазаруване.

Млади момичета, наречени лазарките, борят цветя, които сплитат на Цветница. Носят фолклорни носии и обикалят къщите, като пеят за берекет и здраве на стопаните.

Малките лазарки на ДГ“ Слънце“, пуснаха в реката върбови венчета пред родители, учители, гости и изиграха “ Лазарово хоро“.

В навечерието на най- големия пролетен християнски празник Великден, с който се чества Възкресението на Исус Христос, децата го възхвалиха със стихове и пяха великденски песни.

Наричаха получените на Лазаровден яйчица за късмет и благополучие в различни цветове.

Тържеството завърши с традиционната Гергьовденска люлка, на която момците залюляха гиздаво, красиво момиче.

Пролетните възстановки са продължение на цикъла „Зимни народни празници и обичаи“ по минипроект „Български народни празници и обичаи“ за учебната 2023/24г.

Ръководителите на групата са старши учителите Юлия Ненова и Калина Тонева.

Учителите са убедени, че по този начин децата ще разширят знания за българските традиции, култура и ще възпитат уважение към българщината.

Музикалните изпълнения са под ръководството на Велина Русева.

Зареди още

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица