Свържи се с нас

Новини

Трима нови играчи обличат екипа на „Янтра“ за пролетта

Published

on

Ростислав Данчев, Николай Георгиев и Филип Колев ще носят екипа на „Янтра“ през пролетния полусезон във Втора професионална лига. И трите момчета взеха участие в подготовката на отбора и ще имат възможност да покажат качествата си през пролетта със зелено-бялата фланелка.

Ростислав Данчев е нападател и за последно е играл за състава на „Нефтохимик“. 186- сантиметровият таран е роден в Козлодуй и е започнал състезателния си път в местния Ботев. Там дебютира и в мъжкия футбол. Играл е също за отборите на „Локомотив“ (Дряново) и Янтра (Полски Тръмбеш). Миналото лято е привлечен от Нефтохимик и записва 12 мача и три гола за тима от Бургас.

„Щастлив съм да бъда тук. Идвам с амбицията да играем добър футбол, да радваме привържениците и да печелим точки. Вярвам, че Янтра ще се представи по-силно пред пролетта“, сподели Данчев.

Николай Георгиев също се надява да носи радост на габровските футболни привърженици така, както го правеше дълги години неговият баща – Емил Георгиев (Льонката). Започнал е футболния си път в „Янтра“, след което обучението му преминава през школата на „Лудогорец“. Има две спечелени купи на БФС и титла с гарнитурите на „орлите“. Макар и само на 18 години, младият полузащитник вече има изиграни два сезона и половина в третото ниво на родния мъжки футбол с екипите на Трявна и Локомотив (Дряново).

„Чувството да се върнеш у дома и да играеш за отбора на родния град е страхотно. Надявам се да последвам стъпките на баща ми, който е радвал доста привържениците на габровския футбол. Искам да се уча от по-опитните. Желанието ми е да помогна на Янтра с каквото мога, да надграждам и да вървим заедно нагоре. Със сърце, воля и здрави тренировки всичко се постига. Да не забравяме и чудесната габровска публика, която е 12-ят играч на отбора“, каза Георгиев младши.

Ново попълнение на „Янтра“ е и крилото Филип Колев. 21-годишният футболист е възпитаник на школата на „Локомотив“ (Пловдив) и е сочен за един от талантите на пловдивския клуб. Бивш юношески национал. Бил е част от групата и на първия тим на „смърфовете“. Играл е още за отборите на „Спартак“ (Варна) във Втора лига, за „Спартак“ (Пловдив) и „Сокол“ (Марково) в Трета. През есента е защитавал цветовете на „Интер“ (Лайпциг) в немската Оберлига.

„Радваме се да бъда тук. Много ми харесва проекта на „Янтра“ и цялата организация. Хората са позитивни, усмихнати и много приятни, колективът е чудесен. Моето желание е да се развивам като футболист и личност и да трупам опит, а тук има откъде да получа позитивен такъв. Смятам, че в отбора има потенциал да се постигнат хубави неща. Следил съм представянето на тима до момента и съм наясно къде идвам. Определено смятам, че мястото на Янтра не е в долната половина на класирането и ще се опитаме да го покажем“, сподели новото попълнение на габровския тим.

Тази зима „Янтра“ вече привлече в състава си и опитния полузащитник Никола Колев, както и крилото Християн Чипев.

Междувременно от клуба обявиха, че защитникът Костадин Гаджалов вече тича и е провел първо бегово занимание от два месеца и половина насам. Опитният бранител получи тежка травма в глезена при гостуването на „Лудогорец“-2 в Разград в края на ноември.

Оказа се, че бившият играч на шотландския „Дънди“ е със сериозно увредена връзка на десния глезен се наложи да бъде опериран. Гаджалов завъртя първи обиколки в леко темпо на стадион „Христо Ботев“.

Плановете са 32-годишният футболист да увеличава постепенно натоварванията под наблюдението на лекаря на тима Райчо Проданов. Бегови занимания започна и полузащитникът Дани Гаджев, който се възстановява от мускулна травма. На облекчен режим тренира също Влади Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Нова и модерна спортна зала строят в Севлиево

Published

on

Общинските съветници в Севлиево дадоха разрешение за изработване на частично изменение на Подробния устройствен план – План за регулация и застрояване, с отреждане „За спортен комплекс към парк „Казармите“.

Спортната зала ще задоволи нарасналите потребности на севлиевци от места за спорт и тренировки.

За целта, след геодезическото заснемане ще се променят уличните регулационни линии на второстепенна улица – публична общинска собственост, за което бе необходимо съгласието на Общински съвет – Севлиево.

Съветниците счетоха, че изменението на Подробния устройствен план на Севлиево е законосъобразно, тъй като отговаря на условията и тъй като влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът или възникнат нови общински нужди за обекти – собственост на общините.

По-рано тази година Община Севлиево и бизнессдружение „Севлиево ХХI век” се споразумяха за строежа на нова мултифункционална спортна зала, след което започна съвместно проучване на опциите за строителството на обекта.

В общинския бюджет бяха заложени 50 000 лева за изработване на технически проект. С гласуваното решение се стартира процедурата по самия ПУП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово: 50 000 лева от НДЕФ за соларни пейки и чешма

Published

on

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е за малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени.

Предвижда се „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло. В парка на „Колелото“ ще бъде поставена чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата.

В квартал „Младост“ ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

Заложено е да се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени.

Инициативата ще информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях. Срокът на проекта е пет месеца от подписването на договор с изпълнителя на дейностите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица