Свържи се с нас

Новини

Трима нови играчи обличат екипа на „Янтра“ за пролетта

Published

on

Ростислав Данчев, Николай Георгиев и Филип Колев ще носят екипа на „Янтра“ през пролетния полусезон във Втора професионална лига. И трите момчета взеха участие в подготовката на отбора и ще имат възможност да покажат качествата си през пролетта със зелено-бялата фланелка.

Ростислав Данчев е нападател и за последно е играл за състава на „Нефтохимик“. 186- сантиметровият таран е роден в Козлодуй и е започнал състезателния си път в местния Ботев. Там дебютира и в мъжкия футбол. Играл е също за отборите на „Локомотив“ (Дряново) и Янтра (Полски Тръмбеш). Миналото лято е привлечен от Нефтохимик и записва 12 мача и три гола за тима от Бургас.

„Щастлив съм да бъда тук. Идвам с амбицията да играем добър футбол, да радваме привържениците и да печелим точки. Вярвам, че Янтра ще се представи по-силно пред пролетта“, сподели Данчев.

Николай Георгиев също се надява да носи радост на габровските футболни привърженици така, както го правеше дълги години неговият баща – Емил Георгиев (Льонката). Започнал е футболния си път в „Янтра“, след което обучението му преминава през школата на „Лудогорец“. Има две спечелени купи на БФС и титла с гарнитурите на „орлите“. Макар и само на 18 години, младият полузащитник вече има изиграни два сезона и половина в третото ниво на родния мъжки футбол с екипите на Трявна и Локомотив (Дряново).

„Чувството да се върнеш у дома и да играеш за отбора на родния град е страхотно. Надявам се да последвам стъпките на баща ми, който е радвал доста привържениците на габровския футбол. Искам да се уча от по-опитните. Желанието ми е да помогна на Янтра с каквото мога, да надграждам и да вървим заедно нагоре. Със сърце, воля и здрави тренировки всичко се постига. Да не забравяме и чудесната габровска публика, която е 12-ят играч на отбора“, каза Георгиев младши.

Ново попълнение на „Янтра“ е и крилото Филип Колев. 21-годишният футболист е възпитаник на школата на „Локомотив“ (Пловдив) и е сочен за един от талантите на пловдивския клуб. Бивш юношески национал. Бил е част от групата и на първия тим на „смърфовете“. Играл е още за отборите на „Спартак“ (Варна) във Втора лига, за „Спартак“ (Пловдив) и „Сокол“ (Марково) в Трета. През есента е защитавал цветовете на „Интер“ (Лайпциг) в немската Оберлига.

„Радваме се да бъда тук. Много ми харесва проекта на „Янтра“ и цялата организация. Хората са позитивни, усмихнати и много приятни, колективът е чудесен. Моето желание е да се развивам като футболист и личност и да трупам опит, а тук има откъде да получа позитивен такъв. Смятам, че в отбора има потенциал да се постигнат хубави неща. Следил съм представянето на тима до момента и съм наясно къде идвам. Определено смятам, че мястото на Янтра не е в долната половина на класирането и ще се опитаме да го покажем“, сподели новото попълнение на габровския тим.

Тази зима „Янтра“ вече привлече в състава си и опитния полузащитник Никола Колев, както и крилото Християн Чипев.

Междувременно от клуба обявиха, че защитникът Костадин Гаджалов вече тича и е провел първо бегово занимание от два месеца и половина насам. Опитният бранител получи тежка травма в глезена при гостуването на „Лудогорец“-2 в Разград в края на ноември.

Оказа се, че бившият играч на шотландския „Дънди“ е със сериозно увредена връзка на десния глезен се наложи да бъде опериран. Гаджалов завъртя първи обиколки в леко темпо на стадион „Христо Ботев“.

Плановете са 32-годишният футболист да увеличава постепенно натоварванията под наблюдението на лекаря на тима Райчо Проданов. Бегови занимания започна и полузащитникът Дани Гаджев, който се възстановява от мускулна травма. На облекчен режим тренира също Влади Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица