Свържи се с нас

Любопитно

Асоциацията на географите обяви победителите от „Богатствата от моя роден край“

Published

on

Регионалният клон на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) в Габрово обяви победителите от конкурса „Богатствата от моя роден край“, провеждащ се под патронажа на Областния управител на Габрово и кмета на Севлиево.

Разработките на учениците бяха оценени от независимо експертно петчленно жури, съставено от преподаватели по география в училища, които са извън територията на административна област Габрово.

Всеки от тях постави своите оценки, съобразно предварително обявените в Регламента на конкурса критерии.

След усредняване на индивидуалните оценки журито определи следните крайни резултати и класиране:

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА   5-7 клас

РИСУНКИ / КАРТИНИ ( 5 – 7 клас)

участникучилищеОценяване (максимална оценка 25 точки)място
Вяра Пламенова ПенчеваПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово23,61
Андреана Иванова КосеваОУ „Неофит Рилски“ – гр. Габрово23,02
Александър Павлинов ТодоровСУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево21,83

МУЛТИМЕДИЙНИ ПРЕЗЕНТАЦИИ ( 5 – 7 клас)

участникучилищеОценяване (максимална оценка 40 точки)място
Виктория Емилиянова ЙонковаОсновно училище „Христо Ботев“ – гр. Габрово38,41
Александър СтайковОсновно училище „Неофит Рилски“ – гр. Габрово37,62
Константин Антонов ХаджиевОсновно училище „Неофит Рилски“ – гр. Габрово36,63

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА   8-12 клас

РИСУНКИ / КАРТИНИ ( 8 – 12 клас)

участникучилищеОценяване (максимална оценка 25 точки)място
Михаела Димитрова ДрашковаСредно училище „Васил Левски “ – Севлиево24,61
Десислава Мирославова Русева Средно училище „Васил Левски “ – Севлиево24,02
Денислава Десиславова НанковаПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ –Севлиево23,63

ВИДЕОКЛИПОВЕ ( 8 – 12 клас)

участникучилищеОценяване (максимална оценка 25 точки)място
Мирослав  ЙордановПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево23,81
Илиян ЛепиревПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево22,82
Анна–Мария Апостолова Мария БешеваСУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево22,23

ФОТОГРАФСКИ СНИМКИ ( 8 – 12 клас)

участникучилищеОценяване (максимална оценка 25 точки)място
Божина Венциславова СимеоноваПМГ Габрово „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово23,61
Божидар Пламен ПенковПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево23,42
Красимира Йонкова ПетроваПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ – Севлиево22,43

Класираните на първите три места във всяка от горепосочените форми на участие в конкурса ще получат ваучери за веригата магазини „Техномаркет“ на различна стойност: Първо място – 150 лева, Второ място – 100 лева, Трето място – 50 лева.

Освен това на тях, както и на останалите участници, в зависимост от представянето им, ще бъдат връчени допълнителни предметни поощрителни награди. На абсолютно всички ще бъдат връчени грамоти за участие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица