Свържи се с нас

Култура

Как екипът на музей „Етър“ преодоля предизвикателствата на 2021 г?

Published

on

На 2 февруари се проведе годишното събрание на музей „Етър“, по време на което бе представен и приет отчета за дейността на организацията през 2021 година.

Главният уредник Росица Бинева докладва за работата на специализираните отдели – „Занаяти“, „Духовна култура“, „Бит и поминък“, „Фондове“, „Научен архив и библиотека“, „Архитектура и строителство“, Научна група към музея.

Ръководителят на „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров представи свършеното от екскурзоводите, аниматорите и специалистите, ангажирани с информационното и рекламно обезпечаване на музея.

Главният счетоводител Мария Иванова информира екипа за финансовото състояние на институцията.

Бистра Димова презентира резултатите, постигнати от отдела за административно-информационно обслужване.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова отправи благодарност за постиженията на всеки един от отделите, като подчерта, че предизвикателствата от последните 12 месеца са преодолени с общи усилия.

През 2021 година Сдружение „Български музеи“ отличи музей „Етър“ в категория „Събития и работа с публики“. За първи път музеят разработи собствен дизайн на опаковка за шоколад, която съответства на визуалната идентичност на музея. Етикетите на стоките в Дюкяна са с логото и идентичността на музея.

Екипът бе запознат с плана за дейността през 2022 година, на базата на който музеят структурира своята работа.

2021 година за музей „Етър“ в цифри

 • 137 929 посетители; 
 • 25 реализирани събития;
 • 151 изнесени беседи;
 • 21 договора с туроператори;
 • 802 постъпили нови фондови единици в основен фонд
 • 959 обработените дарения, инвентирани във фонда на музея
 • 220 постъпили нови фондови единици в научно-спомагателен фонд;
 • 211 архивни единици, вписани в научен архив;
 • 2 716 нови електронни научни паспорта;
 • 2 защитени докторантури – на Ваня Донева и Марина Стоянова;
 • 4 отпечатани публикации в специализирани научни издания;
 • 11 участия в научни форуми;
 • 19 преминати квалификации на представители на екипа на музея
 • 18 проекти и програми, реализирани съвместно с Институт по етнографски изследвания към БАН, Община Габрово, учебни и детски заведения;
 • 94 предмета от метал, текстил, кожа, дърво, хартия, керамика и стъкло, реставрирани и консервирани в Реставрационното ателие;
 • 150 реализирани публикации със снимки в профила на музея във Фейсбук;
 • 55 фотоалбума с над 6000 снимки в профила във Фейсбук и в архива на музея;
 • 115 видео-материала в профила на музея във Фейсбук и канала в Ютюб;
 • 22 публикации в Инстаграм;
 • 99 статии в блога на музея;
 • 35 връзки към новини и репортажи, публикувани от различни медии и организации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Япония… едно взаимно очакване“

Published

on

Под това мото ще премине предстоящият клавирен концерт на шестокласничката Ай Хасегава и нейните приятели – част от младите и талантливи пианисти от Музикален клуб „Весела”. Концертът ще се състои на 5 юли от 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев”. Той ще е в навечерието на дългоочакваното за Ай пътуване до Япония, нейната родина, където тя също ще изнесе концерт.

В програмата са включени творби от японски и български композитори, както и от Хендел, Хайдн, Шопен и др.

Ай Хасегава е родена в столицата на Япония Токио през 2009 година. От 7-годишна тя живее и учи в Габрово. Оттогава започва и занимания по пиано в Музикален клуб „Весела“ при клавирния педагог Весела Пенева. Ай обича да се изявява и участва с желание във всички концерти на клуба. По предложение на своята учителка, малката пианистка започва да се подготвя и за по-сериозни изяви, каквито са музикалните конкурси.

На 9-годишна възраст тя се явява на своето първо музикално състезание. Досега Ай е участвала в Международния конкурс „Андрей Стоянов“ – София -2018, Международния конкурс Vivapiano-София-2019, Международния конкурс „Трявна-Арт”- 2019 и 2021 г., Националния конкурс „Орфеева дарба”- София-2021 /онлайн/, Международния конкурс LES CLÉS D’OR /Златните ключове/- Париж-2022/онлайн/, Националния конкурс „Път към славата”- София-2022, Международния конкурс „Музиката и Земята”– София-2022. Резултатът от тези конкурси са сребърните и бронзови медали, които Ай печели.

През месец май т.г., Ай завоюва две Първи награди от двата конкурса, в които взе участие – Международния конкурс MIKUL VIRTUOZ /Малкият виртуоз – Букурещ/Румъния – 2022 и Международния конкурс „Звукът на времето”- Велико Търново – 2022 г.

Тези напълно заслужени най-високи музикални отличия са плод на нейното трудолюбие, постоянство и натрупания сериозен сценичен опит през изминалите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Рок фестивал „Хоталич“ и тази година

Published

on

Рок фестивалът отново събира зад стените на средновековния град и крепост “Хоталич” музикални фенове от цялата страна с изключително разнообразната си програма в два фестивални дни в края на август.

На 26 август от 19.00 часа фестивалът ще открият севлиевците от Cheese heads. След тях ще забият Old school и Монолит, а кулминацията на вечерта ще бъдат любимците JEREMY.

Вторият фестивален ден започва в 17.00 часа на 27 август с Broken и MD Band. Следват “Фабричен дефект” и “Остава”, а любимците на поколения българи от “Тангра” излизат на сцената последни, за да заредят с добро настроение феновете си и да превърнат фестивала в музикалното събитие на лято’2022.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица