Свържи се с нас

Любопитно

Габрово с кандидатура пред ЕК за „умен и зелен“ град

Published

on

снимка: „Центърът на Вселената“, фотоконкурс „Габрово – зелен, гостоприемен, вдъхновяващ“ © Мариян Ташев

Община Габрово подаде кандидатурата си в конкурса на Европейската комисия (ЕК) за 100 климатично неутрални и интелигентни града, информира Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

До крайния срок, който изтече вчера, общо 377 града от всички страни в Европейския съюз (ЕС) и асоциирани държави са заявили интерес да се присъединят към пилотната инициатива.

Идеята – градовете да станат „умни и зелени“, е свързана с една от мисиите на ЕС за справяне с екологичните предизвикателства и адаптиране към изменението на климата.

Конкретната цел е до 2030 г. поне 100 града да постигнат въглеродна неутралност. Те ще се превърнат в експериментални и иновационни центрове, за да може останалите европейски градове да последват примера им до 2050 г.

Предложението на Габрово изтъква целенасочените и последователни политики в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда, както и получените отличия, сред които наградата „Европейски зелен лист“ за 2021 г.

Потвърждава се визията на Габрово да се развива като зелен, интелигентен, приобщаващ и иновативен град. „В нашата кандидатура акцентираме върху важните проекти и инициативи, с които ни познават като една от най-активните и екологично ориентирани български общини“, сподели кметът Таня Христова.

„Това са инвестициите в екологичен градски транспорт и за управление на отпадъците, тяхното разделно събиране и оползотворяване, както и депозитната система за обратно приемане на отпадъчни материали. Включили сме предстоящите ни намерения за фотоволтаични и термални инсталации в публични сгради, подготовката на концепция за изграждане на нискоемисионна индустриална зона и развитието на дигиталните модели“, допълни още кметът на община Габрово.

Избраните 100 града ще подпишат договори за климата, съобразени с техните особености, които ще им дадат предимство в прехода към климатична неутралност. Градовете в Мисията ще получат възможност за финансиране по фондовете за регионално развитие, достъп до експертна подкрепа и работа в мрежа.

Бюджетът на инициативата е заложен в новата рамкова програма „Хоризонт Европа“ и е около 360 милиона евро за периода 2021-2023 г. В началния етап ще бъдат избрани 30 града. Резултатите от селекцията се очакват през април, а първите подписани климатични договори са планирани за средата на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Любопитно

Влезте в тренда и сменете аутфита си за Карнавала

Published

on

В карнавалния ден, на 18 май, от 10.00 до 18.00 часа и … до изчерпване на количествата, Община Габрово ще разположи собствен карнавален информационен щанд на площад „Възраждане“.

Там ще Ви посрещнат усмихнати млади хора, които ще ви предложат програмата за фестивалните дни и най-търсения вестник за деня – Карнавалния. Но това не е всичко. Ще може да си купите и магнити за спомен и карнавални артикули от колекция 2024 – искрящо привлекателна и забелязващо свежа. Влезте в тренда и сменете аутфита!

Облечете и обуйте най-актуалните за сезона цветове, а когато се „стъкнете“, огледайте се и намерете голямата карнавална рамка, в която да запечатате своя забавен спомен.

Бройките са ограничени и само онези, които проявят предвидливост и бързина ще се сдобият с така желаните карнавални атрибути.

Ако пък случайно не сте разбрали, че в Габрово има Карнавал, което не го вярваме, ама за всеки случай –вижте програмата, че да знаете защо са толкова готини тези тениски и тези хора в тях .

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица