Свържи се с нас

Новини

Новото ръководство на Областната управа встъпи в длъжност

Published

on

Областният управител Ралица Манолова и заместник – областният управител Ивелин Стоянов официално встъпиха в длъжност.

По традиция, създадена в Областната администрация, това се случва на церемония пред екипа на администрацията, по време на която вече бившият областен управител предава на новия си колега бронзова пластика с лъв – символ на държавността.

В своето първо обръщение към екипа Ралица Манолова подчерта: “Ще работим заедно!“ и допълни, че всеки нов ден е като бял лист хартия, нова страница от живота на човек – какво ще напише, зависи единствено от самия него. Затова пред всеки от екипа имаше бял лист и молив, с посланието „Мечтай и сбъдвай“.

„Нека даваме най – доброто от себе си, да случваме всички добри неща, които искаме да видим, да е по-цветно, по – успешно“, каза още Манолова и подчерта, че е готова да подкрепи всяка добра идея, която ще доведе до положителна промяна в заобикалящия ни свят към по- добро за нас и нашите деца.

„Вярвам, че ще успеем заедно! Можем и сме били много пъти администрация за пример в различни направления. Благодаря за постигнатото до момента! Нека продължим!“ – завърши своето емоционално слово новият областен управител на област Габрово Ралица Манолова.

Новото ръководство на администрацията получи поздравления и пожелания за здраве и успех от Борислав Бончев, Кристина Сидорова и Стилияна Тинчева, които ръководиха институцията в продължение на осем месеца.

„Познавайки работата на администрацията отвътре и придобитият и от двама ви опит ще ви помогне да се справите с предизвикателството пред вас. Искрено ви пожелавам да сте част от онази промяна, която ще доведе до добро за гражданите на страната ни. Вярвам, че направихме много и сме удовлетворени от свършеното. За мен беше чест, че работих в Областната администрация“, каза Борислав Бончев.

Кристина Сидорова също благодари на екипа на администрацията с думите „Огромно удоволствие беше да работим заедно. Направихме много и има още много за вършене, вярвам, че новото ръководство ще продължи работата с мисъл за Габрово и за хората, избрали да живеят в нашата област“.

„Не само институцията ни събра, а делата, за които отговаряте. Благодарности към един изграден екип, които експертно върши своята работа. Традициите и опитът на Областна администрация – Габрово трябва да продължат. Ние не показахме, че всичко започва от нас – тук опит се е трупал с години и той трябва да се множи и развива“, сподели и Стилияна Тинчева.

Церемонията съвпадна и с встъпването в длъжност на заместник-областния управител Ивелин Стоянов, назначен със Заповед на Министър-председателят от 21 януари 2022 г.

В своите първи думи пред екипа на администрацията Стоянов сподели, че една администрация се създава с години и неговият капацитет се ползва дълго. „Разчитаме на Вас“ – каза още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Засякоха габровец, подкарал на метадон кола по улиците на града

Published

on

Полицията установи 39-годишен габровец, управляващ лек автомобил под въздействието на забранени от Закона упойващи вещества.

Проверката за дрога на водача била направена в сряда сутринта, 28 февруари, около 08.15 часа на ул.“Генерал Николов“.

Тогава полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено Клио“, зад волана на който бил габровецът.

Униформените служители извършили проверка на шофьора, при която констатирали, че той управлявал колата след употреба на веществото „метадон“.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха на полицаи изработени от тях мартенички

Published

on

Деца от ДГ „Радост“ раздадоха изработени от тях мартенички на служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Малчуганите бяха на посещение днес. Те бяха посрещнати от директора – старши комисар Илиян Иванов и униформени служители.

Децата поздравиха полицаите със стихотворения и им пожелаха здраве и много професионални успехи.

С радост и вълнение се качиха в патрулен автомобил и имаха възможност да научат малко повече за полицейската професия.

Малчуганите получиха като подарък светолоотразителни мечета, лакомства и мартенички.

Зареди още

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1879 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица