Свържи се с нас

Новини

Нови подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци в Трявна

Published

on

Днес, 20 декември, кметът на община Трявна Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в Трявна. Събитието се проведе на ул. “Ангел Кънчев” до църквата “Свети Георги” в града, където е разположена една от общо шестте площадки с изградени модерни инсталации за подземно събиране на отпадъци.

На официалното откриване присъстваха, както местното ръководство и представители на общинска администрация, така и десетки граждани, които с радост се включиха в съпътстващата кампания за разделно събиране на битови отпадъци.

“Радвам се, че виждам толкова хора и се надявам за в бъдеще, така, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние трябва да започнем да събираме разделно, да ценим това, което имаме и разбира се, в бъдеще, също така да бъдат изградени още инсталации, за да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за усилията на всички – на фирмата „Еко Глобул“, на голяма част от общинска администрация, които дълго време се бореха за осъществяването на този проект и също така на „Ди Ивент“ и “Кредо 3М”, които ще имат удоволствието да ни представят как всъщност функционират контейнерите!“, сподели кметът на Община Трявна и отправи апел към всички граждани да бъдат по-отговорни в разделното събиране на отпадъци, да използват по предназначение инсталираните съдове и да бъдат добрия пример за подражание.

На територията на Община Трявна са изградени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по проект “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери”, който се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на възлови точки в Централните градски части и жилищните квартали в двете населени места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов модерен начин за разделно събиране на отпадъци.

На всяка площадка има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. По време на откриването всички присъстващи бяха подробно запознати какви точно отпадъци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви съответно не могат. А именно:

  • В жълтия контейнер могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и напитки, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни продукти, алуминиеви кенове, кутии от консерви и пр. Не е предназначен за мръсни хартии и кашони, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.
  • В зеления контейнер могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за рециклиране.
  • В кафявия контейнер могат да се изхвърлят всички био отпадъци като хляб, хлебни изделия, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не трябва да се изхвърля пепел, почва и пясък.
  • В синия контейнер могат да се изхвърлят всички смесени битови отпадъци, които не сме успели да разпределим в останалите три за разделно събиране. 

Гражданите бяха приканени да се включат в организирана на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили ползите от рециклирането на битови отпадъци за околната среда и населението, като например, че всеки един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са достатъчни за направата на един автомобил. Не закъсняха и първите правилно изхвърлени отпадъци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка инсталация се състои от наземна и подземна част, бе демонстрирано и как точно работят невидимите контейнери.

Служители към отдел “Чистота” на Община Трявна детайлно показаха, че обслужването на съдовете се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят съответно в сметосъбиращия камион.

По повод официалното откриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, в началото на тази седмица се проведе и информационно-игрова кампания за разделно събиране на битови отпадъци във всички детски градини и училища на територията на общината.

На всички граждани, проявили интерес към събитието, днес, бяха раздадени информационни материали и сладки за здраве, логото на които, разбира се, бе зеления знак на рециклирането.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица