Свържи се с нас

Новини

Нови подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци в Трявна

Published

on

Днес, 20 декември, кметът на община Трявна Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в Трявна. Събитието се проведе на ул. “Ангел Кънчев” до църквата “Свети Георги” в града, където е разположена една от общо шестте площадки с изградени модерни инсталации за подземно събиране на отпадъци.

На официалното откриване присъстваха, както местното ръководство и представители на общинска администрация, така и десетки граждани, които с радост се включиха в съпътстващата кампания за разделно събиране на битови отпадъци.

“Радвам се, че виждам толкова хора и се надявам за в бъдеще, така, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние трябва да започнем да събираме разделно, да ценим това, което имаме и разбира се, в бъдеще, също така да бъдат изградени още инсталации, за да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за усилията на всички – на фирмата „Еко Глобул“, на голяма част от общинска администрация, които дълго време се бореха за осъществяването на този проект и също така на „Ди Ивент“ и “Кредо 3М”, които ще имат удоволствието да ни представят как всъщност функционират контейнерите!“, сподели кметът на Община Трявна и отправи апел към всички граждани да бъдат по-отговорни в разделното събиране на отпадъци, да използват по предназначение инсталираните съдове и да бъдат добрия пример за подражание.

На територията на Община Трявна са изградени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по проект “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери”, който се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на възлови точки в Централните градски части и жилищните квартали в двете населени места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов модерен начин за разделно събиране на отпадъци.

На всяка площадка има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. По време на откриването всички присъстващи бяха подробно запознати какви точно отпадъци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви съответно не могат. А именно:

  • В жълтия контейнер могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и напитки, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни продукти, алуминиеви кенове, кутии от консерви и пр. Не е предназначен за мръсни хартии и кашони, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.
  • В зеления контейнер могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за рециклиране.
  • В кафявия контейнер могат да се изхвърлят всички био отпадъци като хляб, хлебни изделия, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не трябва да се изхвърля пепел, почва и пясък.
  • В синия контейнер могат да се изхвърлят всички смесени битови отпадъци, които не сме успели да разпределим в останалите три за разделно събиране. 

Гражданите бяха приканени да се включат в организирана на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили ползите от рециклирането на битови отпадъци за околната среда и населението, като например, че всеки един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са достатъчни за направата на един автомобил. Не закъсняха и първите правилно изхвърлени отпадъци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка инсталация се състои от наземна и подземна част, бе демонстрирано и как точно работят невидимите контейнери.

Служители към отдел “Чистота” на Община Трявна детайлно показаха, че обслужването на съдовете се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят съответно в сметосъбиращия камион.

По повод официалното откриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, в началото на тази седмица се проведе и информационно-игрова кампания за разделно събиране на битови отпадъци във всички детски градини и училища на територията на общината.

На всички граждани, проявили интерес към събитието, днес, бяха раздадени информационни материали и сладки за здраве, логото на които, разбира се, бе зеления знак на рециклирането.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-ж Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Крими

Красен Кръстев е новият началник на полицията в Трявна

Published

on

Главен инспектор Красен Кръстев е новият началник на Районното полицейско управление в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Красен Кръстев е роден през 1981 г. в Габрово. Завършил е висше образование в Технически университет – Габрово. В системата на МВР постъпва през 2008 г. Работил е в „Пътна полиция“ и „Охрана на обществения ред“. През 2012 г. е назначен за разузнавач в група „Криминална полиция“ в РУ Трявна.

През 2023 г. е назначен за инспектор в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово.

Считано от 21.05.2024 г. гл.инсп.Кръстев е временно преназначен на длъжността началник на Районно управление Трявна при ОДМВР-Габрово.

Зареди още

Новини

НЗОК разширява възможностите за достъп до информация за дейността ѝ

Published

on

Интерактивна карта, предоставяща информация за дейността на НЗОК вече е достъпна на официалния портал на институцията – https://www.nhif.bg/. Реализирана е съвместно от Информационно обслужване и НЗОК. Картата стартира с данни за брой договори с изпълнители на медицинска и дентална помощ и брой болнични легла по области, за които е сключен договор, използваемост на леглата, обработени протоколи за скъпоструващи лекарства и заявления за помощни средства за лицата с увреждания. Данните са налични и леснодостъпни както за цялата страна, така и за всяка отделна област и ще бъдат надграждани.

От НЗОК информират, че към настоящия момент се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към НЗОК, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта.  Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани страни във връзка с най-често разискваните теми и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Обновеният официален сайт на Здравноосигурителната каса предоставя все повече електронни услуги за договорните партньори и гражданите. Вече функционира „Справка за статус по протокол за скъпоструващи лекарства (1А, 1В и 1С)“- https://reports.nhif.bg/ , която да подпомага хроничноболните да проследяват датите на електронните си протоколи за лекарства, „Проверка на личен лекар“- https://services.nhif.bg/references/gpSearch/generalPractitioner.xhtml , „Търсене на договорни партньори и дейности“ – https://services.nhif.bg/references/lists/opl.xhtml – за улесняване намирането на лечебни заведения и аптеки, работещи с НЗОК с данни за адреси и телефони, „Търсене на лекарства, заплащани от НЗОК“ – https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml и др.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица