Свържи се с нас

Новини

Нови подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци в Трявна

Published

on

Днес, 20 декември, кметът на община Трявна Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в Трявна. Събитието се проведе на ул. “Ангел Кънчев” до църквата “Свети Георги” в града, където е разположена една от общо шестте площадки с изградени модерни инсталации за подземно събиране на отпадъци.

На официалното откриване присъстваха, както местното ръководство и представители на общинска администрация, така и десетки граждани, които с радост се включиха в съпътстващата кампания за разделно събиране на битови отпадъци.

“Радвам се, че виждам толкова хора и се надявам за в бъдеще, така, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние трябва да започнем да събираме разделно, да ценим това, което имаме и разбира се, в бъдеще, също така да бъдат изградени още инсталации, за да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за усилията на всички – на фирмата „Еко Глобул“, на голяма част от общинска администрация, които дълго време се бореха за осъществяването на този проект и също така на „Ди Ивент“ и “Кредо 3М”, които ще имат удоволствието да ни представят как всъщност функционират контейнерите!“, сподели кметът на Община Трявна и отправи апел към всички граждани да бъдат по-отговорни в разделното събиране на отпадъци, да използват по предназначение инсталираните съдове и да бъдат добрия пример за подражание.

На територията на Община Трявна са изградени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по проект “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери”, който се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на възлови точки в Централните градски части и жилищните квартали в двете населени места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов модерен начин за разделно събиране на отпадъци.

На всяка площадка има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. По време на откриването всички присъстващи бяха подробно запознати какви точно отпадъци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви съответно не могат. А именно:

  • В жълтия контейнер могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и напитки, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни продукти, алуминиеви кенове, кутии от консерви и пр. Не е предназначен за мръсни хартии и кашони, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.
  • В зеления контейнер могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за рециклиране.
  • В кафявия контейнер могат да се изхвърлят всички био отпадъци като хляб, хлебни изделия, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не трябва да се изхвърля пепел, почва и пясък.
  • В синия контейнер могат да се изхвърлят всички смесени битови отпадъци, които не сме успели да разпределим в останалите три за разделно събиране. 

Гражданите бяха приканени да се включат в организирана на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили ползите от рециклирането на битови отпадъци за околната среда и населението, като например, че всеки един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са достатъчни за направата на един автомобил. Не закъсняха и първите правилно изхвърлени отпадъци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка инсталация се състои от наземна и подземна част, бе демонстрирано и как точно работят невидимите контейнери.

Служители към отдел “Чистота” на Община Трявна детайлно показаха, че обслужването на съдовете се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят съответно в сметосъбиращия камион.

По повод официалното откриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, в началото на тази седмица се проведе и информационно-игрова кампания за разделно събиране на битови отпадъци във всички детски градини и училища на територията на общината.

На всички граждани, проявили интерес към събитието, днес, бяха раздадени информационни материали и сладки за здраве, логото на които, разбира се, бе зеления знак на рециклирането.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица