Свържи се с нас

Новини

Трявна с поредна крачка към екологично бъдеще

Published

on

Община Трявна с поредна крачка към постигане на екологично бъдеще с умисъл към опазване на околната среда и природата. Цветна метална преса за алуминиеви опаковки или т.нар. кенчета, е най-новият метод за правилно разделяне на този вид отпадък от останалите битови, които всички ние генерираме в ежедневието си и най-новият метод за последващото им рециклиране в положителен аспект.

Съоръжението е поставено на открито, в началото на т.нар. Етнографски комплекс във Възрожденския град, в непосредствена близост до другите съдове за битови отпадъци, които са разположени там.

Средствата за закупуване на пресата са предоставени от Община Трявна, а инициативата е реализирана съвместно с екологичната образователна кампания „Герои на планетата“.

В горната част на цветната преса има отвор, предназначен за поставяне на алуминиев кен, който след това се пресова с едно натискане на педала в долната част на съоръжението.

Смачканите кутийки ще се събират в пресата до нейното запълване и регулярно ще бъдат извозвани, като средствата от тази инициатива ще бъдат използвани за зелени дейности в града.

Целта на цветния весел робот е да научи малки и големи, че както пластмасовите, картонени и хартиени отпадъци трябва да заемат най-малко пространство в съответния съд, след тяхното изхвърляне, така и металните такива също трябва да заемат най-малко място от обема на пресата.

Със своите багри и весели очички, инициаторите приканват деца, учители и родители да се включат с предложение за най-забавно и оригинално име на новия “Герой на планетата”.

Защо е важно да рециклираме металните кенчета след тяхната употреба?

Според проучвания, до момента, рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за една година. Един кг алуминий спестява използването на 6 кг боксит – основна руда на алуминия, 4 кг химически продукти и 14 кВтч електроенергия. Не случайно това е най-рециклирания метал в света, тъй като процесът на рециклиране е безкраен и няма загуба на качество при него. Затова алуминиевите кенчета след употреба трябва да се отделят от останалия вид битов отпадък, защото те са и най-добрия опаковъчен материал.

Споделяме и няколко любопитни факта, свързани с добре познатите ни метални кутийки:

  • Над 1,8 милиарда са металните кенове, които се произвеждат годишно за бира и безалкохолни напитки
  • Около 600 метални опаковки годишно използва всяко едно домакинство
  • Около 300 милиона метални опаковки се използват в рамките на една седмица покрай Коледа
  • Поне 3 часа може да се захранва един телевизор с енергията, която може да спестим, рециклирайки само един алуминиев кен

Бъдете отговорни, разделяйте правилно битовите отпадъци и ги изхвърляйте в предназначените за това регламентирани съдове за отпадъци. Бъдете примера за подражание с принос към опазване на околната среда и мястото, на което живеете. Защото екологичното бъдеще зависи от усилията на всички нас!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица