Свържи се с нас

Новини

„Възраждане“ постави въпрос за опасен мост в Кръвеник

Published

on

Хиляди преминават през опасен мост. Мостът е полуразрушен, не е укрепен и е необходимо незабавно да се предприемат действия за обследването му. По него ежедневно преминават училищни автобуси с деца, общински автобуси, туристи и почиващи в близкия курорт, и товарни машини.

Мостът се намира в село Кръвеник – планинско село от община Севлиево, което е разположено на пътя между Севлиево и курортното градче Априлци. Мостът се намира над река Росица, която през пролетните и есенните месеци е изключително пълноводна и буйна.

Той е полуразрушен и асфалтовата му настилка е достигнала буквално до нивото на дъговидния отвор, през който минава реката. От двете му страни са монтирани тръби, през които преминават комуникации и водопровода за горната част на селото.

Във всеки един момент, под тежестта на товарните машини или буйните води на реката, конструкцията му може да се отвори и освен вероятността от опасен инцидент, стои и възможността връзката между двата града да бъде прекъсната.

Във връзка с това граждани подадоха сигнал до Даниел Петров – народен представител на Възраждане за 7 многомандатен избирателен регион – Габрово. Той посети моста и констатира, недоброто му състояние.

Петров проведе разговор с кмета на селото и като народен представител отнесе въпроса с опасния мост към Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), което е отговорно за стопанисването на моста.

„Взети ли са мерки за укрепването и ремонта на моста в село Кръвеник, които да включват иззиждането на срутените камъни от основите на моста, както и отливането на нужните бетонни фундаменти и асфалтова настилка, които да осигурят надеждното и безопасно преминаване на автомобили и пешеходци, като се има предвид, че селото е планинско, на около 500 м. надморска височина и съществува засилено действие на ерозия, а прииждането на реката, която минава под него е абсолютно непредвидимо? Извършвано ли е обследване и анализ на състоянието на всички мостове от село Горна Росица до град Априлци? Има ли изготвен доклад за техническото им състояние, както и списък с необходимите мерки, които да предотвратят евентуално подобно развитие на неблагоприятни обстоятелства, криещи сериозни рискове от инциденти? Има ли изготвен проект за реабилитация на отсечката от село Горна Росица до град Априлци, на която не е правен ремонт от много години, на която липсва маркировка, а трасето е в планински район и в голямата част от годината има мъгли?“, гласят въпросите, адресирани до министър Гроздан Караджов.

„Като народен представител съм положил клетва да работя за българските граждани. Действия по обезопасяването и ремонта на моста трябва да се предприемат веднага. Според мен съществува опасност от инцидент, а в никакъв случай не бива да се допуска да стигаме до ситуация, в която няма виновни, а само почернени. Поради това отговорната институция МРРБ е необходимо да влезе в правомощията си и да изпълни задълженията си“, коментира във фейсбук статус Даниел Петров от „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица