Свържи се с нас

Новини

И габровски социалисти поискаха Кирил Добрев да членува при тях

Published

on

Най-голямата основна партийна организация на БСП в община Габрово, станала известна с екзотичното си име „Червените вещици“, поиска Кирил Добрев да възстанови членството си при тях.

„Ще се радваме Добрев да стане част от габровската организация, още повече, че с него ни свързва работата му като народен представител, избран от нашия регион. Още помним предизборните кампании, които той ръководеше и резултатите, които постигахме. Винаги е бил приятел на БСП – Габрово и винаги ни е помагал. Ще бъдем изключително щастливи да бъде част от нас. И без това хората в Габрово го възприемат като местен“, коментира Здравко Кънчев, председател на общинската организация и член на „Червените вещици“.

След отправената покана, Добрев се срещна с тях и им благодари за подкрепата. „За мен е чест и приятна изненада подобна покана. Подобни покани получих и от други организации, които не са съгласни с моето изключване.“ – коментира Кирил Добрев.

По думите му мотивите, с които ръководството е поискало неговото изключване, са нелепи.

„Част от моите тези по повод провежданата политика от страна на ръководството на БСП са коментирани в рамките на присъствени заседания на НС на БСП, още в качеството ми на заместник-председател на партията. За цялото това време никой под никаква форма не е поискал обяснение или извинение от мен за казаното”, категоричен бе Добрев.

Според него ако не се случи спешна промяна в ръководството на левицата, на едни следващи избори резултатите биха били по-лоши.

Освен вътрешнопартийни въпроси, на срещата бяха коментирани и актуални политически теми като казуса със строежа на тунела под Шипка и размера на пенсиите. „След като близо 10 години ГЕРБ ни лъжеха, че тунелът е приоритет за тях и заблуждаваха хората от региона, че всеки момент той ще бъде факт. Тези дни разбрахме, че всъщност проектът не отговаря въобще на интензивността на движението в този регион“, заяви Добрев.

Той разкритикува и кмета на града, който не е настоявал за по-широк път, който да отговаря на трафика.

„Участието на БСП с министри в сегашното управление е по-скоро капан, от който се надявам да се измъкнем с по-малко щети”, допълни Добрев и припомни случващото се в последната седмица с нереализираното увеличение на пенсиите, което беше обещано.

„Сега, заради недоглеждане от страна на други хора, критиките ги отнася министърът на БСП и трудно може да се обясни, че той няма вина за липсата на обещаното 12%-тно увеличение”, каза още Кирил Добрев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица