Свържи се с нас

Новини

Нови подземни контейнери и кампания за разделно събиране в Трявна

Published

on

На 20 януари кметът на община Трявна Силвия Кръстева официално ще открие новите съоръжения за подземно събиране на битови отпадъци в общината. Събитието ще започне в 11.00 ч. пред инсталираните контейнери на ул. “Ангел Кънчев” №116 Г до църквата “Св. Георги” в Трявна.

Откриването на модерните и съвременни инсталации ще бъде придружено тематично с провеждането на кампания за разделно събиране на отпадъци, съобщиха още от администрацията на кмета.

В инициативата могат да участват всички граждани и гости на Община Трявна, които трябва на място да донесат разделно събран и сортиран по вид отпадък – а именно хартия, пластмаса, метал, стъкло и био отпадък. Няма ограничение за количеството събрани и донесени отпадъчни материали. Всеки, който на място изхвърли правилно разделените отпадъци в предназначените за това контейнери ще получи съответно награда.

В периода 17 януари – 19 януари ще се проведе и кампания за разделно събиране на отпадъци, насочена към децата и младежите. В трите детски градини на територията на общината – ДГ “Светлина” – Трявна, ДГ “Калина”-Трявна и “Осми март” – Плачковци, както и в трите училища – Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” – Трявна, Основно училище “Васил Левски” – Плачковци и Средно училище “Петко Р. Славейков” – Трявна е предвидено чрез забавни и образователни игри да се насочи вниманието на подрастващите към разделното събиране на отпадъци и ползите от подобно екологично поведение, както за хората, така и за природата.

Проектът “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери” се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2022 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България.

На територията на Община Трявна са изградени шест броя подземни инсталации за разделно събиране на отпадъци, които са едно модерно и съвременно решение на този проблем, както у нас, така и в световен мащаб. Контейнерите са разположени на възлови точки в Централната градска част и в жилищни квартали в Трявна и Плачковци и са съобразени с потока от ползвателите.

Новите подземни контейнери дават възможност за по-удобно разделяне и събиране на отделните видове отпадъци и предотвратяват разпространението на неприятни миризми в топлите месеци на годината, както и разнасянето на изхвърлените отпадъци от хора и животни. Не на последно място ще бъдат спестени средства за подмяна на съдове, тъй като металните съоръжения са по-устойчиви на палежи и вандализъм сравнение с пластмасовите контейнери за отпадъци.

Чрез използването на подземните инсталации и правилното разделяне на отделните видове битов отпадък ще се повиши и приноса на Община Трявна за постигане целите по Закона за управление на отпадъците, като ще се увеличи количеството на събрания отпадък, подготовката му за повторна употреба и последващо рециклиране и намаляване количеството на депонирания такъв.

Със своята съвременна визия, съдовете са естетически издържани и допълват заобикалящата ги градска среда. Предвид по-малкия размер на инсталациите, сравнено с този на наземните пластмасови съдове за отпадъци, ще се подобри значително и видимостта при движение на пътни превозни средства, както и от страна на пешеходците.

Всяка инсталация е съставена от подземна и надземна част и има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал, стъкло, битов отпадък и биоразградим отпадък. Под земята, в бетонова шахта, се намират самите контейнери за отпадъци.

Надземната част включва метална платформа, върху която са разположени приемните устройства, в които хората ще могат да изхвърлят отпадъците си. Обслужването на съдовете ще се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните контейнери ще излизат на повърхността и ще се изхвърлят регулярно в сметосъбиращия камион.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица