Свържи се с нас

Новини

Община Трявна кандидатства за достъпна среда в СУ „Петко Р. Славейков“

Published

on

В началото на тази година, Община Трявна кандидатства по проект “Красива България” към Министерството на труда и социалната политика за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания в Средно училище “Петко Р. Славейков” във възрожденския град. Проектното предложение е на стойност 86 000 лв., като 55 % – 47 300 лв. са предвидени от общинския бюджет, а 38 700 лв. се финансират по проект “Красива България”.

Изграждането на вертикална платформа, тип асансьор, е втория етап от осигуряването на достъпна среда за хора с увреждания в сградата на СУ “Петко Р. Славейков”. Първият етап бе създаването на рампа в двора на учебното заведение, чието строителство приключи през 2015 година и отново бе финансирано по проект “Красива България”.

Предвижда се подемната платформа да бъде монтирана в западната част на училищната сграда – точно в ъгъла между двете по-нови части на учебното заведение, където е и една от четирите входни врати за ученици, персонал, доставчици, родители и пр. Асансьорът ще бъде изграден върху вече съществуващата външна рампа и ще бъде разпределен към учебните стаи на етажите, като двата прозореца в западната част на сградата ще бъдат използвани за отварянето на вратата на асансьора към коридорите на учебното заведение. При използването на подемната платформа се планира да има три спирки – първата е откъм двора на СУ “Петко Р. Славейков”, водеща към изградената външна рампа, втората е на етажната площадка на първия етаж и третата – на етажната площадка на втория етаж.

Училище “Петко Р. Славейков” е единственото средно общообразователно училище на територията на Община Трявна и в него се обучават 405 ученици от 106-те населени места на общината. Изграждането на пободен тип асансьор неминуемо ще осигури достъпна среда на деца и хора с увреждания и такива, които са трудноподвижни, което ще улесни тяхното придвижване и посещаване на учебното заведение във времето.

Като отговорна и социално ангажирана институция, Община Трявна е с лице към хората с увреждания и осъзнава необходимостта от максимално осигуряване на подобна достъпна среда на местата с обществено обслужване в региона, които предоставят на гражданите съответно различен тип услуги. Затова изграждането на предвидената подемна платформа в СУ “Петко Р. Славейков” – Трявна се превръща в следващата стъпка от постигането на тази социална цел в помощ на обществото със затруднения в придвижването.

Припомняме, че в края на ноември миналата година местната власт, Агенцията за хора с увреждания, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство и арх. Константин Брънеков изградиха и създадоха достъпна среда с модерно и съвременно оборудване за хора с увреждания, което вече осигурява достъп на посетителите до музейните експозии на втория етаж на “Старото школо” в Трявна.

Подаденото проектно предложение за изграждане на подемна платформа, тип асансьор, в двора на Средно училище “Петко Р. Славейков” – Трявна ще стане ясно дали ще бъде одобрено по проект “Красива България” в най-кратки срокове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица