Свържи се с нас

Култура

Електронен пътеводител „Дарителите на Габрово“

Published

on

Приключи работата по Проект „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово“ на Женско Благотворително Дружество „Майчина грижа“. Проектът бе финансиран по Програма „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма” на Обществен дарителски фонд – Габрово, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Той се реализира с подкрепата на учениците от Националната Априловска гимназия от Клуб „Млади възрожденци” и от габровските културни институции и организации.

Този пътеводител ще ви отведе на локации, на които габровци са изразили своята почит към заслужили личности за развитието на града и благотворители, чийто жест е висше проявление на духовността.

Това са хора с различен профил – хора на науката, търговията, индустрията и обикновени работници, но всички те са с висока обществена отговорност и съпричастност към нуждаещите се.

Кои са тези личности, как и какво са постигнали в живота си, с какво са помогнали за развитието на Габрово и кое е водило ума и сърцата им да даряват, ще разберете като посетите сайта „Дарителите на Габрово“.

Информацията в сайта е представена на 2 езика – български и английски. Разработен е YouTube-канал с името „Благотворително дружество Майчина грижа“ – https://youtube.com/channel/UCltSh0wOBgf7Bk2h-E8z2Dw. Информацията е достъпна и в социалните мрежи – Facebook и Instagram.

Изработена е и карта-пътеводител на хартиен носител. Картите са поставени в специални поставки, на които има залепен NFC чип, чрез който можете бързо и лесно да отворите сайта на проекта на телефона си.

Те са поставени на определени места в институциите – партньори, Общинския информационен център, зала „Възраждане“ и в няколко заведения за хранене в града. Пълна информация за местата, на които може да намерите пътеводителите, ще бъде публикувана в най-скоро време на сайта на проекта.

На Фейсбук страницата на Дружеството, се представя информация, снимки и документи за всяка една от включените в Проекта петнайсет личности и изготвените видеа за пет от тях.

Партньори по проекта бяха: Държавен архив – Габрово, Национална Априловска гимназия, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Национален музей на образованието, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Интерактивен музей на индустрията, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Комитет „Памет габровска“

Каква е целта на проект?
Изготвената информация да бъде и в помощ на младите учители по история, да обясняват на своите ученици защо трябва да се гордеят и обичат своя град. Темата да предизвика дискусии, в които обсъждането на миналото на града да провокира правилно отношение на младите хора към заобикалящата среда, настоящата действителност и визия какво искат да бъде бъдещото развитие на родния град.

Голяма част от включените обекти са произведения на изкуството и това ще допринесе за естетическото възпитание на младите хора. Проектът ще доведе до засилване на чувството на гордост и принадлежност към града на местната общност, като ги запознае с историята на града и с достойните личности, допринесли за неговото развитие.

Проектът ще даде възможност за подобряване на качеството на живот на някои групи хора с увреждания, като повиши тяхната информираност за историческите личности и дейности в Габрово, благодарение на използването на интерактивни и визуални средства.

Информацията в Проекта е на 2 езика (български и английски), с което ще се увеличи достъпа до културното ни наследство за чуждестранните гости на града и за такива, живеещи в Габрово, което в последните години не е изключение.

Проектът отговаря и на изискванията на Програмата „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма”. Много са заслужилите личности, на които габровци дължим своята почит с паметен знак, затова ще продължим работата по надграждане на проекта, като ще ви запознаваме с дарителите на Габрово по списъците, изготвени от всички партньори по проекта.

На фейсбук страницата на Дружеството, където също се качва информация, където потребителите ще могат да споделят вдъхновяващи истории за забележителни личности.

За да бъде надграден проектът и сайтът, работата по темата ще продължи, като от ЖБД „Майчина грижа“ се надяват да се включат и учениците от другите училища. Сайтът е изработен от талантливата графична дизайнерка, Силвия Рангелова.

Женското благотворително дружество на Габрово изказа благодарост на учениците – Десислава Ангелова, Вилимир Петков, Светлин Маджаров, Стефан Георгиева и Христиан Атанасов и учителите – Силвия Стоянова и Пенка Петрова от Националната Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица