Свържи се с нас

Култура

Електронен пътеводител „Дарителите на Габрово“

Published

on

Приключи работата по Проект „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово“ на Женско Благотворително Дружество „Майчина грижа“. Проектът бе финансиран по Програма „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма” на Обществен дарителски фонд – Габрово, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Той се реализира с подкрепата на учениците от Националната Априловска гимназия от Клуб „Млади възрожденци” и от габровските културни институции и организации.

Този пътеводител ще ви отведе на локации, на които габровци са изразили своята почит към заслужили личности за развитието на града и благотворители, чийто жест е висше проявление на духовността.

Това са хора с различен профил – хора на науката, търговията, индустрията и обикновени работници, но всички те са с висока обществена отговорност и съпричастност към нуждаещите се.

Кои са тези личности, как и какво са постигнали в живота си, с какво са помогнали за развитието на Габрово и кое е водило ума и сърцата им да даряват, ще разберете като посетите сайта „Дарителите на Габрово“.

Информацията в сайта е представена на 2 езика – български и английски. Разработен е YouTube-канал с името „Благотворително дружество Майчина грижа“ – https://youtube.com/channel/UCltSh0wOBgf7Bk2h-E8z2Dw. Информацията е достъпна и в социалните мрежи – Facebook и Instagram.

Изработена е и карта-пътеводител на хартиен носител. Картите са поставени в специални поставки, на които има залепен NFC чип, чрез който можете бързо и лесно да отворите сайта на проекта на телефона си.

Те са поставени на определени места в институциите – партньори, Общинския информационен център, зала „Възраждане“ и в няколко заведения за хранене в града. Пълна информация за местата, на които може да намерите пътеводителите, ще бъде публикувана в най-скоро време на сайта на проекта.

На Фейсбук страницата на Дружеството, се представя информация, снимки и документи за всяка една от включените в Проекта петнайсет личности и изготвените видеа за пет от тях.

Партньори по проекта бяха: Държавен архив – Габрово, Национална Априловска гимназия, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Национален музей на образованието, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Интерактивен музей на индустрията, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Комитет „Памет габровска“

Каква е целта на проект?
Изготвената информация да бъде и в помощ на младите учители по история, да обясняват на своите ученици защо трябва да се гордеят и обичат своя град. Темата да предизвика дискусии, в които обсъждането на миналото на града да провокира правилно отношение на младите хора към заобикалящата среда, настоящата действителност и визия какво искат да бъде бъдещото развитие на родния град.

Голяма част от включените обекти са произведения на изкуството и това ще допринесе за естетическото възпитание на младите хора. Проектът ще доведе до засилване на чувството на гордост и принадлежност към града на местната общност, като ги запознае с историята на града и с достойните личности, допринесли за неговото развитие.

Проектът ще даде възможност за подобряване на качеството на живот на някои групи хора с увреждания, като повиши тяхната информираност за историческите личности и дейности в Габрово, благодарение на използването на интерактивни и визуални средства.

Информацията в Проекта е на 2 езика (български и английски), с което ще се увеличи достъпа до културното ни наследство за чуждестранните гости на града и за такива, живеещи в Габрово, което в последните години не е изключение.

Проектът отговаря и на изискванията на Програмата „Габрово – град на творчеството, младежта и туризма”. Много са заслужилите личности, на които габровци дължим своята почит с паметен знак, затова ще продължим работата по надграждане на проекта, като ще ви запознаваме с дарителите на Габрово по списъците, изготвени от всички партньори по проекта.

На фейсбук страницата на Дружеството, където също се качва информация, където потребителите ще могат да споделят вдъхновяващи истории за забележителни личности.

За да бъде надграден проектът и сайтът, работата по темата ще продължи, като от ЖБД „Майчина грижа“ се надяват да се включат и учениците от другите училища. Сайтът е изработен от талантливата графична дизайнерка, Силвия Рангелова.

Женското благотворително дружество на Габрово изказа благодарост на учениците – Десислава Ангелова, Вилимир Петков, Светлин Маджаров, Стефан Георгиева и Христиан Атанасов и учителите – Силвия Стоянова и Пенка Петрова от Националната Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица