Свържи се с нас

Любопитно

Отличиха най-добрите детски коледни рисунки и картички

Published

on

Традиционно част от Коледно-Новогодишната празнична програма на Община Трявна е провеждането на детски коледен конкурс за рисунка и картичка, който се организира от местната власт съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица при Община Трявна. И тази година, обичаното от деца и младежи творческо събитие бе обвързано с предстоящите празници и коледния дух, който успя за пореден път да развихри въображението, арт уменията и таланта на участниците.

На тема “Моята вълшебна Коледа” децата успяха да сътворят и да изпратят общо 169 рисунки и картички от седем детски, учебни и социални заведения, разположени на територията на цялата община – а именно 73 бр. от Средно училище “Петко Р. Славейков” – гр. Трявна; 49 бр. от Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” – гр. Трявна; 30 бр. от Основно училище “Васил Левски” – гр. Плачковци; 13 бр. от Детска градина “Калина” – гр. Трявна; 2 бр. от Център за социална рехабилитация и интеграция – гр. Трявна и по един брой от Детска градина “Осми март” – гр. Плачковци и SOS Детско селище – гр. Трявна.

От изпратените и събрани рисунки и картички, тази година, стана ясно, че децата са използвали различни техники и различни материали, а назначеното жури бе изключително затруднено при избора на най-добрите сред тях. Почетните грамоти в трите възрастови групи и предметните награди в областта на изобразителното изкуство бяха връчени от кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева в присъствието на г-жа Сашка Александрова – секретар на МКБППМН при Община Трявна, г-н Кольо Дабков – старши експерт “КОСЗ” към Община Трявна, родители, близки и преподаватели. Отличени  бяха общо 27 деца и младежи в Ритуалната зала на Община Трявна.

“Изключително много Ви благодаря, че днес сте тук и мога да видя Вашите усмихнати и доволни лица. Пожелавам Ви от сърце да сте живи и здрави, да продължавате да творите и да представяте Вашите прекрасни рисунки и картички, за да може и ние всяка година да ги награждаваме и да бъдете съответно гордост на Вашите родители!” поздрави присъстващите кметът на Община Трявна и им пожела да бъдат здрави и все така усмихнати.

Приветствие към отличените отправи и старши експертът “Култура, образование, спорт и здравеопазване” към Община Трявна, който подчерта, че независимо как, кой и защо е вдъхновил младите таланти, всички те за него са големите победители и им пожела още по-голямо развитие с още по-впечатляващи и красиви творби догодина.

Ето и имената на всички наградени деца и младежи в трите възрастови групи в тазгодишния коледен конкурс за рисунка и картичка “Моята вълшебна Коледа”:

 • Лина Кънчева – 1-ва награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Ивелин Петков – 2-ра награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Ивелина Стефанова – 2-ра награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Андреана Иванова – 3-та награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Антон Стефанов – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Дария Станчева – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Леонард Бояджиев – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Мартин Василев – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Мая Димитрова – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Томислав Михов – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 5-10 год.
 • Дарин Стефанов – 1-ва награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 11-14 год. 
 • Валерия Цанкова – 2-ра награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 11-14 год.
 • Миа Николова – 3-та награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 11-14 год. 
 • Йоана Величкова – 3-та награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 11-14 год. 
 • Александър Грозев – поощрителна награда в раздел “Рисунка”, възрастова група 11-14 год.
 • Пламена Виткова – 1-ва награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Цветозар Койчев – 2-ра награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Никол Велчева – 3-та награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Николета Димова – 3-та награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Димана Колева – поощрителна награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Рая Василева – поощрителна награда в раздел “Картичка”, възрастова група 5-10 год.
 • Сияна Маринова – 1-ва награда в раздел “Картичка”, възрастова група 11-14 год.
 • Илияна-Вероник Стойчева – поощрителна награда в раздел “Картичка”, възрастова група 11-14 год.
 • Петър Андреев – поощрителна награда в раздел “Картичка”, възрастова група 11-14 год.
 • Диана Стефанова – поощрителна награда в раздел “Картичка”, възрастова група 15-18 год.
 • Антония Кръстева – награда на МКБППМН
 • Марая Василева – награда на МКБППМН

Всички снимки от награждаването можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Какво работно облекло да изберем?

Published

on

Работното облекло ще допринесе за по-голямата производителност и удоволствие от работата. Какви са особеностите при избора и на какво основно трябва да обърнете внимание? Какви видове се предлагат?

Какви видове работни облекла има

Видовете могат да са два: обичайни и предпазни. Първите са за удобство по време на работа. Това са памучните гащеризони, престилките, якетата, шапките и т.н. Подобни работни облекла предимно са използвани от готвачи, охранители, медицински персонал. Те още трябва да са леки и устойчиви на замърсявания.

Основното предназначение на предпазното работно облекло е да защитава хората от опасностите в работна среда – удари, пожари, химикали, електричество и т.н. От такава екипировка се нуждаят пожарникари, електротехници, заварчици и други. Изискванията са високи, защото служебните дрехи трябва да са удобни и същевременно достатъчно надеждни.

От каква материя да са изработени

Работното облекло може да бъде разделено на зимно и лятно, на дамско и мъжко. В зависимост от сезона използваната материя трябва да е плътна и дебела при студеното време, особено при работа на открито. При дамската и мъжката екипировка разликата основно се крие в дизайна.

При качествените защитни дрехи, материята е устойчива на химикали, температури, механично триене и т.н. При пожарникарите работното облекло е направено от огнеупорна тъкан и е антистатична. Ето още няколко изисквания към използваната материя:

 • да създава възможност за естествено проветрение – така се избягва задържането на влага и пот, подобрявайки комфорта;
 • да се пере лесно – при общите професии замърсяването е по-често и понякога се изисква ежедневно изпиране на екипировката;
 • не бива да предизвиква кожни алергии – за предпочитане е използването на материи от естествена тъкан, но често се прилагат и синтетични аналози, както и смесени решения, даващи добри резултати, с рядко дразнене и сърбежи.

Основни изисквания, на които непременно да обърнете внимание

Без значение дали мъжки, или дамски, зимни или летни, дрехите трябва да са качествени и дълготрайни, да предпазват човешкия живот и здраве. По никакъв начин да не пречат на извършваните дейности и да отговарят на различните сертификати за безопасност.

За покупката на надеждни панталони, якета, гащеризони и друго е препоръчително изборът да се направи от специализиран онлайн магазин. На подобен сайт разнообразието е огромно, а качеството – максимално, тъй като всички стоки са маркови и сертифицирани.

Зареди още

Любопитно

Велопътека от Трявна до Божковската поляна

Published

on

Община Трявна ще предостави още една възможност за развитие на туризма в региона, като предвижда да изгради велопътека в бъдеще. Живописният маршрут ще започва от Трявна и ще води до Божковска поляна в кв. “Божковци”, минаващ през кв. “Тепавици”. За да се стигне до реализиране на идеята, обаче, предстои тепърва проектиране на велопътеката, а преди това ще бъде закупен част от частен имот по предвиденото трасе.

От местното ръководство вече са провели разговори със собственика на имота и са започнали процедура по закупуване на тази част от парцела, който е в урбанизирана територия. Предложението за възмездно придобиване на част от имота бе прието единодушно на последното редовно заседание на Общински съвет – Трявна в края на месец декември миналата година.

“Знаете, че към момента се изгражда “Божковска поляна”, която за радост става един много добър кът за отдих и почивка и всички ние имахме идеята да направим велопътека от Трявна до Божковска поляна. Водихме доста дълги разговори със собственика, но към днешна дата имаме неговото съгласие, с което предлагаме да закупим част от имота, за да преминем към следващия етап, а именно проектиране на велопътеката”, коментира кметът Силвия Кръстева пред общинските съветници на последното провело се заседание на ОбС-Трявна.

Идеята за осъществяването на подобна велопътека в региона е обсъждана и на предходни заседания на местния парламент, като един от имотите по трасето вече е придобит по възмезден път от общината с тяхно решение. Цената, определена за участъка, който предстои да бъде закупен, от частния имот е 30 лв./кв.м. за общо 214 кв.м. площ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

135 години от създаването на Габровската метеорологична станция

Published

on

През януари се навършват 135 години от създаването на метеорологична станция в двора на Държавната мъжка реална гимназия в Габрово (днес Национална Априловска гимназия).

Тя е една от първите в страната и е изградена след издаденото от Министерството на народното просвещение (МНП) на 24 декември 1886 г. окръжно № 6324, с което се възлага на директорите към поверените им гимназии да открият станции за метеорологични наблюдения.


Аврам Досев, преподавател по физика и математика в Априловската гимназия

Директорът на гимназията тогава Манол Белчев и учителят по физика Христофор Ангелов с ентусиазъм приемат поставената задача и успешно изграждат метеорологична станция. За целта те използват доставените от чужбина през 1881 г. и подарени на гимназията от Министъра на народното просвещение проф. Константин Иречек метереологични уреди. Оборудването на станцията се допълва с уреди от кабинета по физика, който е първият в страната – уреден в гимназията през 1872 г. от учителя по математика и физика Иван Гюзелев.

Станцията е построена в югозападната част на двора на училището. Размерите и конструкцията ѝ са съобразени с най-съвременните за времето изисквания. Тя разполага с над 16 уреда: термометър, барометър, анемометър (уред за определяне скоростта и посоката на вятъра) и др.

На метеорологичната площадка, 1919 г.

До станцията върху дървен стълб, висок 8 метра, е поставен ветромер на Билд. До стълба се намира цинков дъждомер и разграфена дървена линия за измерване дебелината на снежната покривка.

Вътре в гимназията, в малко помещение под стълбите на дясното крило, ,,в едно кюше”, по думите на Аврам Досев, са поставени 4 различни барометъра (живачни, анероид и бароскоп), таблици за редуциране височината на живачните барометри, атлас за определяне вида на облаците.

Ученици от Априловска гимназия пред станцията, 1959 г.

Под ръководството на първия завеждащ метереологичната станция – преподавателя по физика Христофор Ангелов, редовните наблюдения започват от 1 януари 1887 г. С помощта на събраните измервателни уреди се извършват 8 типа наблюдения и замервания: на атмосферното налягане; температурата на въздуха; минималната и максималната температура; относителната влажност; посоката и силата на вятъра; вида и количеството облачност; количеството на валежите от дъжд и сняг; отбелязва се времето и продължителността на атмосферните явления: гръмотевици, светкавици, бури, метеори.

Наблюденията се извършват три пъти дневно (в 7.00, в 14.00 и 21.00 ч .), а резултатите се вписват в специални дневници. Всяка сутрин в 7.20 ч. данните се изпращат с шифрована телеграма по морзов апарат до централната метеорологична станция в София.

Петко Чубриков, старши метеорологичен наблюдател, 50-те години  на XX в.

За работата в станцията през годините отговарят учителите-физици Христофор Ангелов, Никола Дуков и Аврам Досев, П. Харлаков – писар и Алекси Стойков – математик. В измерванията често се включват и ученици от гимназията.

Първи годишен отчет на Държавна мъжка Априловска гимназия, 1897 г.

Работата на станцията е преустановена през 1998 г. след 111-годишна дейност. Тогава започва строителството на ново крило на Априловската гимназия. Голяма част от уредите, използвани в метеорологичната станция, днес са част от богатата колекция ,,Училищни уреди и апарати” на Националния музей на образованието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица