Свържи се с нас

Новини

Община Трявна зарадва малчуганите от детските градини

Published

on

Детски куклен театър! Радост за очите, повод за усмивки и място, където мечтите стават реалност! Особено когато спектакълът е споделен с най-верните си почитатели – своите деца! Община Трявна обича децата и тази година реши да ги зарадва с театрално куклено представление дни преди настъпването на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово!

„Ето днес сме тук в най-хубавия град Трявна с най-хубавата ни пиеса „Дядовата ръкавичка и джуджетата“ и очакваме нашите най-скъпи зрители най-малките деца с нетърпение, защото те ни радват и ние за тях работим!“, сподели директорът на Държавен куклен театър – Габрово г-н Алфидин Ахмедов, с което даде начало на коледната пиеса в Детска градина „Светлина“ в Трявна.

Гости на спектакъла бяха най-малките любители на театъра от Детска градина „Осми март“-Плачковци, които също със своите връстници тръпнеха в очакване на любимите си герои, Снежанка и най-добрия белобрад старец – Дядо Коледа.

На фона на големи цветни декори, коледна украса и празнични светлини, познатите ни герои като Кума Лиса, Зайо Байо, Кумчо Вълчо изскочиха пред децата от Дядовата ръкавичка и веднага привлякоха тяхното внимание.

С приказки, веселие и музика, малчуганите не усетиха как станаха част от спектакъла и не спираха да пляскат, следейки всяко движение на актьорите и техните кукли.

Изведнъж всички затаиха дъх и започнаха да се питат едно друго „Какво ще правим сега?“. Дядовата ръкавичка се беше скъсала! На помощ се притече верният помощник на Добрия старец – приказният елф, който питаше децата как може да зашие скъсания плат – а те в един глас викаха и сочеха иглата и конеца, които се оказаха и правилните инструменти. Ръкавичката беше зашита и топлия уютен дом на любимите им герои беше като нов! Нямаше и следа от зашитото място на скъсания плат.

„Именно това страшно много вдъхновява актьорите и те затова живеят!“ не скрива директорът на Държавен куклен театър – Габрово, който също се любуваше на коледната детска пиеса.

Мисията беше изпълнена успешно и сега беше ред на най-хубавата част – подаръците на Дядо Коледа! Първо в салона на ДГ „Светлина“ пристигна красивата и стройна Снежанка, която заедно с елфа и под съпровода на звънките детски гласчета, погледна през прозореца и обяви, че белобрадия старец пристига със своята вълшебна шейна, теглена от верните си коледни елени.

Не след дълго на вратата се почука и по детските усмивки стана ясно – Дядо Коледа е тук! С големия червен чувал, старецът бавно запристъпва и помаха на децата. А те се втурнаха едно през друго, надпреварвайки се кой първи ще го прегърне! Всички го обичаха!

Дядо Коледа седна на червения стол пред децата и им се усмихна. Дълбоко в себе си знаеше, че всички те са били много послушни, но реши все пак да ги попита: „Деца, слушахте ли тази година?“, а в отговор малчуганите извикаха категорично „Да“. Време беше за подаръци.

Белобрадият старец започна да вади един по един старателно опакованите пакети и да изчита написаните върху тях имена. Всяко дете бе зарадвано, а моментът бе запечатан в снимка за спомен.

„Носим радост, щастие, надявам се и късмет на всички деца особено в навечерието на Новогодишната нощ, когато очакват своите подаръци. Ние раздаваме подаръците, помагаме на дядо Коледа да достигне до децата по най-хубавия начин с най-хубавите снежни пиеси!“, споделя г-н Ахмедов.

Детска градина „Калина“ в Трявна бе следващата спирка на Дядо Коледа. Първо дългоочакваният гост навести яслената група, където зарадва и там с подаръци най-малките сладури.

„Искам да благодаря на Община Трявна, че зарадва по този красив и мечтан начин всички наши деца и осигури финансирането на спектакъла, представен от Държавен куклен театър-Габрово! Малчуганите са щастливи, радостни, получиха своите подаръци в навечерието на Коледно-Новогодишните празнични дни и това може само да ни радва!“, подчерта г-жа Виолета Григорова – директор на ДГ „Калина“ – Трявна.

Обиколката на добрия Дядо Коледа, красивата Снежанка и приказния елф продължи и в останалите детски групи. Навсякъде подаръкът за актьорите беше един и същ – детски усмивки, детски песнички и топли прегръдки, които несъмнено оставиха траен отпечатък в техните сърца и отново им напомниха, че няма нищо по-искрено и чисто от детската обич и топлина!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица