Свържи се с нас

Новини

Община Трявна зарадва малчуганите от детските градини

Published

on

Детски куклен театър! Радост за очите, повод за усмивки и място, където мечтите стават реалност! Особено когато спектакълът е споделен с най-верните си почитатели – своите деца! Община Трявна обича децата и тази година реши да ги зарадва с театрално куклено представление дни преди настъпването на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово!

„Ето днес сме тук в най-хубавия град Трявна с най-хубавата ни пиеса „Дядовата ръкавичка и джуджетата“ и очакваме нашите най-скъпи зрители най-малките деца с нетърпение, защото те ни радват и ние за тях работим!“, сподели директорът на Държавен куклен театър – Габрово г-н Алфидин Ахмедов, с което даде начало на коледната пиеса в Детска градина „Светлина“ в Трявна.

Гости на спектакъла бяха най-малките любители на театъра от Детска градина „Осми март“-Плачковци, които също със своите връстници тръпнеха в очакване на любимите си герои, Снежанка и най-добрия белобрад старец – Дядо Коледа.

На фона на големи цветни декори, коледна украса и празнични светлини, познатите ни герои като Кума Лиса, Зайо Байо, Кумчо Вълчо изскочиха пред децата от Дядовата ръкавичка и веднага привлякоха тяхното внимание.

С приказки, веселие и музика, малчуганите не усетиха как станаха част от спектакъла и не спираха да пляскат, следейки всяко движение на актьорите и техните кукли.

Изведнъж всички затаиха дъх и започнаха да се питат едно друго „Какво ще правим сега?“. Дядовата ръкавичка се беше скъсала! На помощ се притече верният помощник на Добрия старец – приказният елф, който питаше децата как може да зашие скъсания плат – а те в един глас викаха и сочеха иглата и конеца, които се оказаха и правилните инструменти. Ръкавичката беше зашита и топлия уютен дом на любимите им герои беше като нов! Нямаше и следа от зашитото място на скъсания плат.

„Именно това страшно много вдъхновява актьорите и те затова живеят!“ не скрива директорът на Държавен куклен театър – Габрово, който също се любуваше на коледната детска пиеса.

Мисията беше изпълнена успешно и сега беше ред на най-хубавата част – подаръците на Дядо Коледа! Първо в салона на ДГ „Светлина“ пристигна красивата и стройна Снежанка, която заедно с елфа и под съпровода на звънките детски гласчета, погледна през прозореца и обяви, че белобрадия старец пристига със своята вълшебна шейна, теглена от верните си коледни елени.

Не след дълго на вратата се почука и по детските усмивки стана ясно – Дядо Коледа е тук! С големия червен чувал, старецът бавно запристъпва и помаха на децата. А те се втурнаха едно през друго, надпреварвайки се кой първи ще го прегърне! Всички го обичаха!

Дядо Коледа седна на червения стол пред децата и им се усмихна. Дълбоко в себе си знаеше, че всички те са били много послушни, но реши все пак да ги попита: „Деца, слушахте ли тази година?“, а в отговор малчуганите извикаха категорично „Да“. Време беше за подаръци.

Белобрадият старец започна да вади един по един старателно опакованите пакети и да изчита написаните върху тях имена. Всяко дете бе зарадвано, а моментът бе запечатан в снимка за спомен.

„Носим радост, щастие, надявам се и късмет на всички деца особено в навечерието на Новогодишната нощ, когато очакват своите подаръци. Ние раздаваме подаръците, помагаме на дядо Коледа да достигне до децата по най-хубавия начин с най-хубавите снежни пиеси!“, споделя г-н Ахмедов.

Детска градина „Калина“ в Трявна бе следващата спирка на Дядо Коледа. Първо дългоочакваният гост навести яслената група, където зарадва и там с подаръци най-малките сладури.

„Искам да благодаря на Община Трявна, че зарадва по този красив и мечтан начин всички наши деца и осигури финансирането на спектакъла, представен от Държавен куклен театър-Габрово! Малчуганите са щастливи, радостни, получиха своите подаръци в навечерието на Коледно-Новогодишните празнични дни и това може само да ни радва!“, подчерта г-жа Виолета Григорова – директор на ДГ „Калина“ – Трявна.

Обиколката на добрия Дядо Коледа, красивата Снежанка и приказния елф продължи и в останалите детски групи. Навсякъде подаръкът за актьорите беше един и същ – детски усмивки, детски песнички и топли прегръдки, които несъмнено оставиха траен отпечатък в техните сърца и отново им напомниха, че няма нищо по-искрено и чисто от детската обич и топлина!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Министър Караджов идва в Габрово за дискусия за тунела под Шипка

Published

on

На 14 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев поканиха заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, на дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка, която ще се проведе в рамките на заседанието на местния парламент на 27 януари т.г.

В поканата те предложиха и да запознаят на терен министрите с изградената вече довеждаща мащабна инфраструктура по проекта за Обход на Габрово, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

Министър Гроздан Караджов прие поканата за участие в дискусията, информираха от местната общинска администрация.

Във връзка с епидемичната обстановка в града и невъзможността за свободен достъп до заседанието, гражданите, които желаят, могат да зададат към министър Караджов въпроси по темата за тунела под Шипка чрез линка https://forms.gabrovo.bg/tunnel/

Заседанията на Общински съвет – Габрово се излъчват в реално време в сайта на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разпространението на Африканската чума по свинете в Габровско намалява

Published

on

Не е притеснително разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Габрово, но трябва да продължи спазването на мерките относно нейното предотвратяване.

Това стана ясно по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия на област Габрово, което се проведе в средата на тази седмица. Срещата се състоя онлайн предвид епидемичната обстановка от КОВИД-19 в страната и участие в нея взеха зам.-областният управител на област Габрово, членове на комисията, сред които зам.-кметът на община Трявна, представители на отделни институции, ангажирани с проследяване на епизоотичната ситуация в габровска област.

По последни данни, изнесени от комисията, установените случаи на АЧС при диви свине на територията на област Габрово са общо 15, като всички животни са с налични антитела, без изолиране на вирус.

Данните в страната, обаче, остават високи – 165 броя диви свине са заболели от Африканската чума и епизоотичната обстановка на този етап е усложнена. Регистрирани огнища на болестта при домашни свине в страната няма.

“Дивата свиня е животно, което може да извършва дълга миграция дневно и по този начин може да разнася на голяма територия заболяването. В района се е увеличила популацията на дивата свиня, което най-вероятно означава, че има мигриращи животни, които не са местни, но нямаме информация откъде идват. Добре е, че има такава миграция, тъй като няма да има редукция на бройката на диви свине, но може да представлява опасност за домашните свине, защото без да има съмнителен признак вирусът може да е наличен и да се пренесе при тях чрез човек!” подчерта д-р Васил Петров от областната дирекция по безопасност на храните в Габрово и допълни, че от последното заседание на комисията досега има обявен 1 случай на АЧС при домашни свине, който е от 18 януари тази година.

Ситуацията в Европа по отношение на разпространението на Африканската чума по свинете също остава усложнена. В Румъния продължава да има огнища при домашните животни, а от последната седмица има обявено такова и в Република Северна Македония.

По думите на д-р Петров от декември 2021 г. до средата на януари 2022 г. има обявени и много огнища на птичи грип, които са предимно в регионите на Южна България.

“В област Габрово няма информация относно статуса на дивите и синантропни птици по отношение на вируса на птичи грип. Нормалното предаване е чрез дивите птици да отиде при домашните. Затова целта е да се предпазят домашните, но при липса на информация е трудно да се предприемат някакви мерки. Историческо погледнато на територията на областта не е регистриран случай на птичи грип!”, коментира по време на онлайн провелото се заседание д-р Васил Петров.

При откриването на мъртви птици при излети в гората, в рамките на населените места, същите трябва да бъдат опаковани в найлонова торба и да се уведоми своевременно официалния ветеринарен лекар, за да се организира последващо вземане на проби и изпращането им за анализ.

Предвид представената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума при свинете и инфлуенца авиум при птиците в страната и област Габрово, комисията реши да продължи с необходимите мерки за предотвратяване разпространението на вирусите по животните. А именно:

  • Продължаване на действия съгласно Решение на Министерския съвет №313 от 9 април 2021 г. за одобряване на План за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 г.
  • Собствениците на животновъдни обекти да поддържат строги мерки за охраната и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащи транспортни средства.
  • Продължаване на ежеседмични претърсвания за умрели диви свине в 20 км. зона около индустриалната ферма в местността Чакала, край гр. Севлиево от служители на ТП на държавните предприятия по чл. 163 от закона за горите и лицата стопанисващи дивеча, съгласно заповед 48-23/18.2.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите. При откриване на труп на дива свиня да се предприемат действия съгласно указанията към заповед № РД 48-3/06.01.2020 г. на министъра на МЗХГ.
  • Продължаване на засиления надзор при дивите птици – извършване на проверки от представители ловно-рибарските сдружения и на държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви птици. При откриване на такива да се уведоми официален ветеринарен лекар за да се организира вземане и изпращане на проби за анализ. С мъртви птици се работи с предпазни средства, тъй като птичата инфлуенца е зооноза ( и човек боледува).
  • Населване на животновъдни обекти тип лично стопанство със свине е прекалено рисковано в региона. То може да се извършва, както при следните условия:
  • Само в обекти регистрирани по реда на чл.137 ал.11 от ЗВД – след изпълнение на процедура за РЕД И НАЧИН ЗА НАСЕЛВАНЕ С ЖИВОТНИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СВИНЕ ТИП ЛИЧНИ СТОПАНСТВА /Приложение 1/
  • С кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми и съгласно изискванията на Заповед РД 11-1080/26.05.2021 г. /Приложение 2/
  • След подадено заявление до ОДБХ / Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХПриложение 3/ и получено разрешение от Директора на ОДБХ /Образец ЗХОЖ – 225 / Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/
  • Задължително посочване на обекта на произход, дата на транспорт и превозно средство за предвижване на животните в Заявлението /Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областната управа зарадва с подаръци АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Един от най – хубавите празници, отбелязвани през студения януарски месец, е посветен на бабите и родилната помощ.

В габровската многопрофилна болница в отделението по акушерство и гинекология традицията за Бабинден и тази година беше спазена макар, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и само с медицинския персонал.

Малко преди церемонията по изписване на бебето Симеон заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова поднесе поздравителен адрес от името на областния управител Ралица Манолова, който да бъде предоставен на работещите в отделението.

Тя обяви, че като допълнение към прекрасната визия на реновираното АГ – отделение Областна администрация предоставя специално подбрани книги и списания, които ще са полезни на майките по време на престоя им там.

В тях те ще откриват полезна информация, съвети или просто приятно четиво за настроение.

Тази инициатива е подкрепена от SBB Media, която изпрати първоначален набор от специализирана литература и чиято мисия е да вдъхновява, информира и свързва хората.

„Вярваме, че това е началото, което поставяме със SBB Media и към него може да се присъедини всеки, който хареса идеята да има кът за четене и споделени книги в отделението.

Пожелаваме не екипите на отделенията по „Акушерство и гинекология“ и „Неонатология“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да са все така добри професионалисти и да се раждат още много здрави бебета, за да вярваме в по-доброто бъдеще и повече хора да изпитват радостта от родителството!“, споделя ръководството на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица