Свържи се с нас

Любопитно

Успешна година изпратиха пианистите на МК „Весела“

Published

on

Пианистите от музикален клуб ”Весела” изпратиха поредната успешна година, споделяйки най-новите си отличия, спечелени в последните два музикални конкурса на отминалата 2021 година.

Участието на Виктор Василев /9 клас/, в Международния конкурс „Франц Шуберт”-Русе-2021, му донесе изключителни емоции, поставяйки го в конкуренция с едни от най-добрите пианисти от музикалните училища в България.

Оказа се, че Виктор е най-малък по възраст сред тях, а и жребият на явяване не беше в негова полза. Той трябваше да свири последен в групата си и то след най-силния участник, който впоследствие спечели първата награда. Въпреки всичко, Виктор доказа за пореден път своите безспорни музикантски качества. Използвайки богатия си сценичен опит, той представи по възможно най-добър начин конкурсния си репертоар и в двата състезателни тура.

Спечелената от Виктор Василев поощрителната награда, която той получи на Гала-концерта на лауреатите, е израз на признание и висока оценка от страна на международното жури.

„Международният конкурс „Франц Шуберт“ е уникален музикален форум, посветен на този велик австрийски композитор. Неговата красива, дълбоко емоционална музика в изпълнение на млади пианисти – професионалисти, е празник за ухото, но и огромно предизвикателство за любители, каквито са децата от Музикален клуб „ВЕСЕЛА” – изказа мнението си клавирният педагог Весела Пенева.

„Привлечени обаче, именно от предизвикателствата, решихме да участваме и в категорията на клавирните дуети. Клавирното дуо Виктор Василев – Любомира Ангелова постигна изключителен успех, като спечели Втора награда /без присъдена първа/.

Произведенията на Шуберт и Бетовен бяха изпълнени наизуст, още един плюс за двамата млади пианисти. Знаех, че за да имаме успеха, който постигнахме, трябва да ни забележат и оценят! Затова вложихме време, труд, мотивация, и направихме всичко възможно, за да сме дори по- добри от професионалистите!! И това се случи!“, допълни още Весела Пенева.

В Националния музикален конкурс „Орфеева дарба” – София -2021, участваха 6 деца от Музикален клуб „Весела”.

Оценени с Първа награда и Златен медал бяха изпълненията на 4 от тях – Лорен Николова (2 клас), Делиа Георгиева (3 клас), Полина Флориду (7 клас) и Виктор Василев (9 клас) , които постигнаха най-висок бал от точки в групите си.

Ай Хасегава (6 клас) и Лилия Апостолова (10 клас) спечелиха Вторите награди в своите възрастови групи и се окичиха със Сребърни медали.

Журито от професори по музика в Нов български университет даде висока оценка за изпълненията на учениците на Весела Пенева.

Радостно е, че към имената на лауреати като Полина Флориду със СУПЕР ГРАН-ПРИ тази година от международния конкурс Брависимофест –Украйна-2021 и Първи награди от конкурсите „Пътят към славата”-2021, „Децата на България”-2021, „Трявна-Арт”-2021/ и Виктор Василев (носител на Първи и Специални награди от конкурсите „Пътят към славата”-2021, Вивапиано-2021, ”Милчо Петров”-2021, Орфееви таланти”-2021, „Децата на България”-2021, „Трявна-Арт”-2021 и др.), се прибавиха и нови имена – тези на малките пианистки Делиа Георгиева и Лорен Николов, които имат пример и вдъхновение от по-големите ученици в Клуба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Любопитно

Тревненският щъркел пристигна

Published

on

Предвестникът на пролетта долетя в Трявна! Дългоочакваният тревненски щъркел пристигна във възрожденския ни град в късния следобед вчера, 19 март, часове преди настъпването на астрономическата пролет.

Прелетната птица веднага се настани в съществуващото от години гнездо, изградено върху триметровия комин на старата баня, днес Музей на азиатското и африканско изкуство.

Моментът на неговото пристигане бе уловен от фотографи и радостни граждани, които свалиха своите мартенички и си пожелаха да бъдат здрави и щастливи през цялата година.

С долитането на тревненския щъркел и настъпването на пролетта, Община Трявна също поздравя всички граждани и им пожелава най-вече да бъдат здрави и благословени!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Златна котка“ ще е най-големият магичен фестивал в Източна Европа

Published

on

Тази година от 16 до 19 март в Габрово се събират едни от най-титулуваните имена в международната магична общност за десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“ 2023. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Габрово ще е домакин на повече от 140 магьосника от България, Канада, Испания, Франция, Холандия, Турция, Хърватия Гърция, Румъния, Сърбия и още, за да подпалят (на моменти съвсем буквално) сцената на фестивала.

Организаторите Дани Белев, Венсан Петров и Евгени Точев, заедно с Община Габрово обещават нещо невиждано на българската илюзионна сцена.

Български и световни звезди, ще ви пренесат в света на цирковото и магично изкуство с едно незабравимо преживяване. Необходимо е само да вярвате в магията!

Гала-спектакълът е на 18 март, от 19:00 ч. в Спортна зала „Орловец“, а водещ на събитието ще бъде Александър Кадиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица