Свържи се с нас

Новини

Приютът „Улични сърца“ получи дарената кучешка храна

Published

on

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кметът на Община Трявна Марин Маринов, вчера, посетиха приюта за безстопанствени кучета “Улични сърца” в с. Глушка и доставиха на място дарената кучешка храна за четириногите им приятели.

Още от вратата двамата бяха посрещнати от дружелюбните опашатковци, които веднага надушиха пакетите с храна и чакаха с нетърпение да похапнат от донесените лакомства.

Коледната кампания за събиране на кучешка храна за “Улични сърца” е част от празничната програма на Община Трявна и се организира за първи път тази година. Благотворителната инициатива успя да подпомогне дейността на приюта с над 200 килограма събрана пакетирана храна, консерви, лакомства и играчки за безстопанствените животни.

“Идеята се роди всъщност от това, ние, да накараме малките деца и, разбира се, жителите на нашата Община, обвързвайки го с Международния ден на доброволеца, да направим кампания и да съберем храна за животните, с което да подпомогнем работата на самия приют „Улични сърца“, сподели кметът Силвия Кръстева, след което заедно със собствениците и екипа на “Street Hearts” се разходи из приюта и се запозна отблизо, както с условията и грижите, които се полагат за животните, така и с четириногите най-добри приятели на човека.

Приютът “Улични сърца” функционира в България от 6 години и се ръководи от Антъни и Ема Смит – англичани, избрали България за своя втора родина. Въпреки че и двамата са работели съвсем различни професии – полицай и мед. сестра, споделят, че винаги са били водени от любовта към животните, която е наклонила и везните да вземат това нелеко решение и да основат свой собствен кучешки приют.

“През зимата е много трудно, студено, вода, лед и грижите са по-трудни за самите животни. Относно осиновяването, в момента, има хора в Англия, които искат да вземат кучета, но и там е много трудно след Брекзит…Търсим фондации от Германия и Холандия, но засега е трудно да намерим добри домове за кучетата! Българите по-рядко осиновяват!”, коментира Ема Смит, чиито думи допълва Антъни, който подчертава, че основно приюта разчита на финансови средства от най-големия такъв в Англия, на местния бизнес там и също на добри хора от България.

Община Трявна работи с екипа на “Street Hearts” от 28 февруари 2020 година. За този период от време от територията на Общината са прибрани 96 безстопанствени кучета, а някои от тях вече са намерили своя дом и своите нови любящи стопани. От началото на годината досега безплатно са кастрирани и чипирани 140 домашни кучета от Община Трявна и Община Дряново, като междувременно се полагат всички необходими ветеринарни грижи и за бездомните животни, които се прибират в приюта.

“В момента имаме средства и сме стартирали вече нова кампания за безплатна кастрация на домашни кучета и за нас това е много важно, тъй като има много кученца по улиците, хората ги изхвърлят и проблемът с популацията на животните ще бъде решен именно чрез безплатната кастрация”, подчертава Антъни Смит, който на финал с усмивка на лице и надежда в своето сърце, заедно със съпругата си Ема, благодари за предоставената храна и пожела Весели празници и Щастлива Нова година!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица