Свържи се с нас

Новини

Еразъм проектите успешно развиват професионалното образование

Published

on

В навечерието на 126-годишнина от основаването на Професионална техническа гимназия “Д-р Никола Василиади“ – Габрово – 19 декември, успешно приключиха два проекта към програма „ЕРАЗЪМ+“, за периода 2019/2020/2021г. и започна реализация на нов, одобрен и финансиран проект в сектор „Училищно образование“ за периода 1.09.2021-31.08.2022г.

На 7 и 8 декември в Благоевград се проведе Кръгла маса за потребителите на ПОО сектора, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси и Национален експертен екип по ПОО и ECVET (Bulgarian National VET Team) – София.

Официалната покана от страна на ЦРЧР бе към инж. Елена Илиева-Ибовска-главен учител професионална подготовка, за представяне и споделяне на добри практики на тема: „Тенденции при валидирането на самостоятелното учене при техническите специалности“, във връзка с валидирането на професиите „Компютърна техника и технологиии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“, според Европейската кредитна система за валидиране на професиите – ECVET.

Ученици от тези три специалности, получиха 5 квалификационни кредита по време на реализирането на проектите по ЕРАЗЪМ+, провеждайки производствените си практики в Германия, Лайпциг и Португалия, Брага.

Като координатор по тези проекти, инж. Елена Илиева-Ибовска и учител професионална подготовка осъществи и самото валидиране. Именно представянето на процедурата по ECVET бе високо оценено на конференцията както от ЦРЧР, така и колеги от други професионални гимназии в страната.

С реализирането на настоящия проект с код 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030629 “Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование” по програма ЕРАЗЪМ+ нашето техническо училище постига три основни цели:
1. ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ГИМНАЗИЯТА;
2. Повишаване квалификацията на преподавателите в техническа гимназия по отношение ефективното използване на възможностите на различни дигитални приложения за създаване на интерактивни уроци както в ОРЕС, така и при присъственото обучение
3. Подобряване на езиковите умения и компетенции по английски език на учителите Проектът за квалификация на учителите е озаглавен е “Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование”. Изпращаща организация е Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово, a партньори са Erasmus Learning ACADEMY – ELA- Bologna, ITALY и ESMOVIA – Valencia, Spain.

Приемащите организации са организации с многогодишен опит в провеждането на качествени структурирани курсове за учители от цяла Европа по КА 101и КА 102. Първата група учители вече осъществи едноседмичен курс от 13.11.2021 – 20.11.2021г. в Болоня, Италия на тема: „Открийте най-добрите приложения и инструменти за електронно, дистанционно обучение и уеб дизайн“.

Участваха г-жа Корнелия Мотова-директор на гимназията, инж. Елена Илиева-главен учител, Десимира Тодорова-старши учител по английски език и д-р Христина Денева –старши учител по физика. В отговор на нарастващите тенденции към интегриране на новите технологии и уеб платформи в образованието, бяха изучени приложения за създаване на видео уроци, интерактични онлайн инструменти за конструиране на мултимедиен урок, дигитални приложения за създаване на тестове, анкети. Чрез редица практически задачи бяха усвоени приложенията PicCollage, Weebly, Canva, Socrates, Magisto, Edpuzzle and Thinglink.

Проектът се осъществява като част от международна програма, насочена към постигане на учене през целия живот и към подкрепа на европейските политики в областта на професионалното образование и обучение. Придобитите нови знания, умения и компетенции, учителите ще ги адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията, ще ги трансферират във всички методични обединения и специалности и ще ги приложат в бъдещи практики и политики.

Участниците в обучителния курс са сертифицирани с Europass серификати, признати от на Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Габрово като международна квалификация.

Втората група учители ще посети едноседмичен курс със заглавие „ИКТ за преподаване и обучение“ от 9.05.2022-13.05.2022 г. във Валенсия, Испания. Основните дейности ще са семинари по практическа методология на теми: „Защо и как да използваме ИКТ в класната стая“, „Социални медии в класната стая“, „Разработване на ресурси чрез използване на ИКТ инструменти“.

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица