Свържи се с нас

Новини

Еразъм проектите успешно развиват професионалното образование

Published

on

В навечерието на 126-годишнина от основаването на Професионална техническа гимназия “Д-р Никола Василиади“ – Габрово – 19 декември, успешно приключиха два проекта към програма „ЕРАЗЪМ+“, за периода 2019/2020/2021г. и започна реализация на нов, одобрен и финансиран проект в сектор „Училищно образование“ за периода 1.09.2021-31.08.2022г.

На 7 и 8 декември в Благоевград се проведе Кръгла маса за потребителите на ПОО сектора, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси и Национален експертен екип по ПОО и ECVET (Bulgarian National VET Team) – София.

Официалната покана от страна на ЦРЧР бе към инж. Елена Илиева-Ибовска-главен учител професионална подготовка, за представяне и споделяне на добри практики на тема: „Тенденции при валидирането на самостоятелното учене при техническите специалности“, във връзка с валидирането на професиите „Компютърна техника и технологиии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“, според Европейската кредитна система за валидиране на професиите – ECVET.

Ученици от тези три специалности, получиха 5 квалификационни кредита по време на реализирането на проектите по ЕРАЗЪМ+, провеждайки производствените си практики в Германия, Лайпциг и Португалия, Брага.

Като координатор по тези проекти, инж. Елена Илиева-Ибовска и учител професионална подготовка осъществи и самото валидиране. Именно представянето на процедурата по ECVET бе високо оценено на конференцията както от ЦРЧР, така и колеги от други професионални гимназии в страната.

С реализирането на настоящия проект с код 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030629 “Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование” по програма ЕРАЗЪМ+ нашето техническо училище постига три основни цели:
1. ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ГИМНАЗИЯТА;
2. Повишаване квалификацията на преподавателите в техническа гимназия по отношение ефективното използване на възможностите на различни дигитални приложения за създаване на интерактивни уроци както в ОРЕС, така и при присъственото обучение
3. Подобряване на езиковите умения и компетенции по английски език на учителите Проектът за квалификация на учителите е озаглавен е “Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование”. Изпращаща организация е Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово, a партньори са Erasmus Learning ACADEMY – ELA- Bologna, ITALY и ESMOVIA – Valencia, Spain.

Приемащите организации са организации с многогодишен опит в провеждането на качествени структурирани курсове за учители от цяла Европа по КА 101и КА 102. Първата група учители вече осъществи едноседмичен курс от 13.11.2021 – 20.11.2021г. в Болоня, Италия на тема: „Открийте най-добрите приложения и инструменти за електронно, дистанционно обучение и уеб дизайн“.

Участваха г-жа Корнелия Мотова-директор на гимназията, инж. Елена Илиева-главен учител, Десимира Тодорова-старши учител по английски език и д-р Христина Денева –старши учител по физика. В отговор на нарастващите тенденции към интегриране на новите технологии и уеб платформи в образованието, бяха изучени приложения за създаване на видео уроци, интерактични онлайн инструменти за конструиране на мултимедиен урок, дигитални приложения за създаване на тестове, анкети. Чрез редица практически задачи бяха усвоени приложенията PicCollage, Weebly, Canva, Socrates, Magisto, Edpuzzle and Thinglink.

Проектът се осъществява като част от международна програма, насочена към постигане на учене през целия живот и към подкрепа на европейските политики в областта на професионалното образование и обучение. Придобитите нови знания, умения и компетенции, учителите ще ги адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията, ще ги трансферират във всички методични обединения и специалности и ще ги приложат в бъдещи практики и политики.

Участниците в обучителния курс са сертифицирани с Europass серификати, признати от на Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Габрово като международна квалификация.

Втората група учители ще посети едноседмичен курс със заглавие „ИКТ за преподаване и обучение“ от 9.05.2022-13.05.2022 г. във Валенсия, Испания. Основните дейности ще са семинари по практическа методология на теми: „Защо и как да използваме ИКТ в класната стая“, „Социални медии в класната стая“, „Разработване на ресурси чрез използване на ИКТ инструменти“.

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица