Свържи се с нас

Новини

Пламен Стоев финишира в първите 18% на маратона във Валенсия

Габровецът е на 3,42 минути след най-титулуваната състезателка на България Мария Николова.

Published

on

Пламен Стоев е на 2875-то място сред финиширалите 15 858 участници в 41-ия маратон на Валенсия Тринидад Алфонсо, което означава, че е в първите 18 процента.

43-годишният габровец пробяга 42,195-километровото трасе за 03:08:38 – само на 3,42 минути след Мария Николова, най-титулуваната състезателка на България в бяганията на ултрадълги дистанции.

В тазгодишното издание на един от най-добрите маратони в света, провело се на 5 декември, участваха над 16 000 бегачи от 108 националности. Най-възрастният сред тях е на 83 години от Италия, най-младият – швейцарец, наскоро навършил 18 години. (Под 18 г. регламентът не позволява участие.)

От България в надпреварата се включиха 16 мъже и 7 жени, сред които Константин Атанасов, Аркадий Шеврикуко и Кольо Райчинов.

Маратонът на Валенсия, който е платинена категория, беше излъчван пряко по 380 телевизионни канала в над 200 държави, у нас – по Eurosport 2.

За Пламен Стоев Валенсия е четвърти маратон. Досега е участвал във Флоренция 2015, Пиза 2018 и в Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

В Сан Себастиан Пламен постигна много добро време – 3:28:40, и си постави още по-висока цел – да падне под 3 часа и 10 минути.

И в неделя във Валенсия Пламен успя – подобри личния си рекорд с 20 минути.

Вчера се свързахме с нашия съгражданин, за да го поздравим с петото място сред българите. Първите думи, които Пламен държеше да каже, бяха, че постигнатият резултат и участието в маратона посвещава на дядо си Петко Кючуков, когото е загубил преди година. Дядо Петко, който в младежките си години е футболист, е причина за любовта на Пламен към спорта.

– Пламене, „100 вести“ следи последните ти участия. От 2015 година досега подобри много личното си време. Какво те мотивира? Продължаваш ли да поддържаш стриктно режим – на тренировки и хранене? В какво се изразява той?

– От първия ми маратон изминаха почти 6 години. За съжаление, миналата година не успях да участвам никъде заради пандемията. Почти всички маратони бяха касирани, а тези, които все пак се състояха, беше много трудно пътуването. Въпреки това тренирах, дори по време на локдауните. За мотивацията… като тренираш, като подобряваш формата и виждаш резултатите от тренировките и това те мотивира да продължаваш напред, да вярваш, че на следващия старт ще се представиш много по-добре.

 – Колко пъти тренираш?

– 5 – 6 пъти в седмицата, като тренирам интервали и спринтове, дълги бягания и бързи бягания. С дългите бягания тренираш сърцето, за да ти е нисък пулсът. А вече спринтовете, интервалите – те са за силова издържливост. И трябва да се съчетаят.

Обикновено една тренировка е около 2 часа. Много е важно възстановяването, почивка да имаш. Тренировките обикновено са сутрин, често и по тъмно. Тренирам на стадион – там правя интервали, заради настилката.

Отварям една скоба – нямам търпение да се прибера в Габрово и да отида на новата писта на обновения стадион „Христо Ботев“.

Дългите бягания ги правя по улиците, там е пълно с бегачи, специално в Кипър, където живея. Това е част от цялата програма на тренировки, режим, по която се подготвяш за дадено състезание.

 Нека да кажем, че  спортът не ти е само хоби, а си завършил и Националната спортна академия. Говорехме и за храненето?

– Не е нищо специално. Повечето бегачи, най-вероятно всички те се хранят със салати, варива (боб, леща, ориз)…

 Месо?

– По-малко. Не казвам, че никак не ям, но по-малко. Повече риба, яйца – също.

– Алкохол сигурно никакъв…

– Може чаша вино. Или бира след тренировка – но една и то малка. Чаша вино също няма да навреди, естествено, няколко дни преди старта – не.

– Откога си в Кипър?

– От 2012 година съм със съпругата си Миглена в Кипър.

– Малко любопитни подробности за екипа, с който бягаш. Кое получаваш от организаторите на маратона, кое е твое – виждам, че второ състезание не сменяш дългите ръкави. Те каква роля имат – с потник, а с ръкави до рамото?

– Организаторите ти дават фланелка, която е брандирана. Можеш да избереш потник или фланелка, по размер. Състезателният номер е отделно, закачаш го допълнително.

Тези ръкави са същите, с които бягах и в Сан Себастиан. Аз си ги купувам. Та са, за да не ми е студено. Като бягаш, тялото ти е ОК, но ако е хладно, ръцете замръзват. Затова ги слагам. Чорапите са компресионни. Много бегачи ползват такива по време на състезания.

– Бягаш с маратонки, каквито има световният рекордьор Елиуд Кипчоге. Прочетох в интернет, че това е модел „sub 2 hours shoes“ – обуваш и   вземаш 42 километра под 2 часа…

– Да, преди 2 години Кипчоге избяга маратонската дистанция за под 2 часа. Мога да кажа как се казват, само да не се получи реклама. Моделът е Nike Air Zoom Alphafly Next %. Те са само за състезания. Любопитното е, че моите маратонки дойдоха няколко часа преди да тръгнем от Кипър за Валенсия. Така се случи, че трябваше да помоля един   приятел от Лондон да ми ги купи. Пристигнаха по DHL в последния момент.

– Имаше ли ограничения заради ковид, носене на маски?

– Маските бяха до старта. В момента, в който гръмне пистолетът – без маска.

 В репортажите съобщиха, че има силен вятър във Валенсия, което вероятно е затруднение. Ти си успял да поддържаш едно темпо.

– За маратона е по-добре дъжд, отколкото вятър!

Аз знаех, че ако искам да пробягам 42 километра за 3 часа и 10 минути, трябва да бягам с темпо 4 минути и 30 секунди на километър. И постигнах 4 минути и 29 секунди, точно колкото ми трябва.

В началото, първите 3-4 километра бягаш по-бавно, за да издържиш на финала. Трябва да си разпределиш правилно силите. Състезателят, който на снимката си гледа часовника, имаше проблеми на 100-150 метра от финала. Беше на 30-40 метра зад мен и вероятно му се подкосиха краката. Но пресече финалната линия.

– Три часа и половина нещо ядеш ли, подкрепяш ли се?

– Не знам другите какво ядат, аз ям енергийни гелове. Подреждам ги в колана, долу-горе 6-7 гела за едно такова бягане ям през 25 минути. Надявам се, за следващия маратон  да ми трябват по-малко гелове.

– Въпреки неизвестните около пандемията какво планираш за следващата година?

– Първо ще си почина, ще си дойда в началото на годината до България. Прибирам се в Кипър, работя и пак тренирам. Не бих искал да казвам нищо  конкретно, но два маратона мога да избягам.

През месец юли в Санкт Петербург има много интересен маратон. Казва се „Белите нощи“ и стартира в 21:00 часа, но е светло. Това е вариант, не искам да се ангажирам с конкретика на този етап.

Автор: Бояна Пенчева.
*Материалът е публикуван в днешния брой на габровския печатен ежедневни „100 Вести“.

Новини

Министър Караджов идва в Габрово за дискусия за тунела под Шипка

Published

on

На 14 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев поканиха заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, на дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка, която ще се проведе в рамките на заседанието на местния парламент на 27 януари т.г.

В поканата те предложиха и да запознаят на терен министрите с изградената вече довеждаща мащабна инфраструктура по проекта за Обход на Габрово, чиято последна фаза трябва да бъде строителството на тунела под Шипка.

Министър Гроздан Караджов прие поканата за участие в дискусията, информираха от местната общинска администрация.

Във връзка с епидемичната обстановка в града и невъзможността за свободен достъп до заседанието, гражданите, които желаят, могат да зададат към министър Караджов въпроси по темата за тунела под Шипка чрез линка https://forms.gabrovo.bg/tunnel/

Заседанията на Общински съвет – Габрово се излъчват в реално време в сайта на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разпространението на Африканската чума по свинете в Габровско намалява

Published

on

Не е притеснително разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Габрово, но трябва да продължи спазването на мерките относно нейното предотвратяване.

Това стана ясно по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия на област Габрово, което се проведе в средата на тази седмица. Срещата се състоя онлайн предвид епидемичната обстановка от КОВИД-19 в страната и участие в нея взеха зам.-областният управител на област Габрово, членове на комисията, сред които зам.-кметът на община Трявна, представители на отделни институции, ангажирани с проследяване на епизоотичната ситуация в габровска област.

По последни данни, изнесени от комисията, установените случаи на АЧС при диви свине на територията на област Габрово са общо 15, като всички животни са с налични антитела, без изолиране на вирус.

Данните в страната, обаче, остават високи – 165 броя диви свине са заболели от Африканската чума и епизоотичната обстановка на този етап е усложнена. Регистрирани огнища на болестта при домашни свине в страната няма.

“Дивата свиня е животно, което може да извършва дълга миграция дневно и по този начин може да разнася на голяма територия заболяването. В района се е увеличила популацията на дивата свиня, което най-вероятно означава, че има мигриращи животни, които не са местни, но нямаме информация откъде идват. Добре е, че има такава миграция, тъй като няма да има редукция на бройката на диви свине, но може да представлява опасност за домашните свине, защото без да има съмнителен признак вирусът може да е наличен и да се пренесе при тях чрез човек!” подчерта д-р Васил Петров от областната дирекция по безопасност на храните в Габрово и допълни, че от последното заседание на комисията досега има обявен 1 случай на АЧС при домашни свине, който е от 18 януари тази година.

Ситуацията в Европа по отношение на разпространението на Африканската чума по свинете също остава усложнена. В Румъния продължава да има огнища при домашните животни, а от последната седмица има обявено такова и в Република Северна Македония.

По думите на д-р Петров от декември 2021 г. до средата на януари 2022 г. има обявени и много огнища на птичи грип, които са предимно в регионите на Южна България.

“В област Габрово няма информация относно статуса на дивите и синантропни птици по отношение на вируса на птичи грип. Нормалното предаване е чрез дивите птици да отиде при домашните. Затова целта е да се предпазят домашните, но при липса на информация е трудно да се предприемат някакви мерки. Историческо погледнато на територията на областта не е регистриран случай на птичи грип!”, коментира по време на онлайн провелото се заседание д-р Васил Петров.

При откриването на мъртви птици при излети в гората, в рамките на населените места, същите трябва да бъдат опаковани в найлонова торба и да се уведоми своевременно официалния ветеринарен лекар, за да се организира последващо вземане на проби и изпращането им за анализ.

Предвид представената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума при свинете и инфлуенца авиум при птиците в страната и област Габрово, комисията реши да продължи с необходимите мерки за предотвратяване разпространението на вирусите по животните. А именно:

  • Продължаване на действия съгласно Решение на Министерския съвет №313 от 9 април 2021 г. за одобряване на План за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 г.
  • Собствениците на животновъдни обекти да поддържат строги мерки за охраната и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащи транспортни средства.
  • Продължаване на ежеседмични претърсвания за умрели диви свине в 20 км. зона около индустриалната ферма в местността Чакала, край гр. Севлиево от служители на ТП на държавните предприятия по чл. 163 от закона за горите и лицата стопанисващи дивеча, съгласно заповед 48-23/18.2.2020 г. на министъра на земеделието, храните и горите. При откриване на труп на дива свиня да се предприемат действия съгласно указанията към заповед № РД 48-3/06.01.2020 г. на министъра на МЗХГ.
  • Продължаване на засиления надзор при дивите птици – извършване на проверки от представители ловно-рибарските сдружения и на държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви птици. При откриване на такива да се уведоми официален ветеринарен лекар за да се организира вземане и изпращане на проби за анализ. С мъртви птици се работи с предпазни средства, тъй като птичата инфлуенца е зооноза ( и човек боледува).
  • Населване на животновъдни обекти тип лично стопанство със свине е прекалено рисковано в региона. То може да се извършва, както при следните условия:
  • Само в обекти регистрирани по реда на чл.137 ал.11 от ЗВД – след изпълнение на процедура за РЕД И НАЧИН ЗА НАСЕЛВАНЕ С ЖИВОТНИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СВИНЕ ТИП ЛИЧНИ СТОПАНСТВА /Приложение 1/
  • С кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми и фамилни ферми и съгласно изискванията на Заповед РД 11-1080/26.05.2021 г. /Приложение 2/
  • След подадено заявление до ОДБХ / Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХПриложение 3/ и получено разрешение от Директора на ОДБХ /Образец ЗХОЖ – 225 / Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/
  • Задължително посочване на обекта на произход, дата на транспорт и превозно средство за предвижване на животните в Заявлението /Образец ЗХОЖ – 224/ Утвърден със Заповед № РД 11-2061/09.09.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областната управа зарадва с подаръци АГ-отделението на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Един от най – хубавите празници, отбелязвани през студения януарски месец, е посветен на бабите и родилната помощ.

В габровската многопрофилна болница в отделението по акушерство и гинекология традицията за Бабинден и тази година беше спазена макар, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и само с медицинския персонал.

Малко преди церемонията по изписване на бебето Симеон заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова поднесе поздравителен адрес от името на областния управител Ралица Манолова, който да бъде предоставен на работещите в отделението.

Тя обяви, че като допълнение към прекрасната визия на реновираното АГ – отделение Областна администрация предоставя специално подбрани книги и списания, които ще са полезни на майките по време на престоя им там.

В тях те ще откриват полезна информация, съвети или просто приятно четиво за настроение.

Тази инициатива е подкрепена от SBB Media, която изпрати първоначален набор от специализирана литература и чиято мисия е да вдъхновява, информира и свързва хората.

„Вярваме, че това е началото, което поставяме със SBB Media и към него може да се присъедини всеки, който хареса идеята да има кът за четене и споделени книги в отделението.

Пожелаваме не екипите на отделенията по „Акушерство и гинекология“ и „Неонатология“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да са все така добри професионалисти и да се раждат още много здрави бебета, за да вярваме в по-доброто бъдеще и повече хора да изпитват радостта от родителството!“, споделя ръководството на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица