Свържи се с нас

Новини

Пламен Стоев финишира в първите 18% на маратона във Валенсия

Габровецът е на 3,42 минути след най-титулуваната състезателка на България Мария Николова.

Published

on

Пламен Стоев е на 2875-то място сред финиширалите 15 858 участници в 41-ия маратон на Валенсия Тринидад Алфонсо, което означава, че е в първите 18 процента.

43-годишният габровец пробяга 42,195-километровото трасе за 03:08:38 – само на 3,42 минути след Мария Николова, най-титулуваната състезателка на България в бяганията на ултрадълги дистанции.

В тазгодишното издание на един от най-добрите маратони в света, провело се на 5 декември, участваха над 16 000 бегачи от 108 националности. Най-възрастният сред тях е на 83 години от Италия, най-младият – швейцарец, наскоро навършил 18 години. (Под 18 г. регламентът не позволява участие.)

От България в надпреварата се включиха 16 мъже и 7 жени, сред които Константин Атанасов, Аркадий Шеврикуко и Кольо Райчинов.

Маратонът на Валенсия, който е платинена категория, беше излъчван пряко по 380 телевизионни канала в над 200 държави, у нас – по Eurosport 2.

За Пламен Стоев Валенсия е четвърти маратон. Досега е участвал във Флоренция 2015, Пиза 2018 и в Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

В Сан Себастиан Пламен постигна много добро време – 3:28:40, и си постави още по-висока цел – да падне под 3 часа и 10 минути.

И в неделя във Валенсия Пламен успя – подобри личния си рекорд с 20 минути.

Вчера се свързахме с нашия съгражданин, за да го поздравим с петото място сред българите. Първите думи, които Пламен държеше да каже, бяха, че постигнатият резултат и участието в маратона посвещава на дядо си Петко Кючуков, когото е загубил преди година. Дядо Петко, който в младежките си години е футболист, е причина за любовта на Пламен към спорта.

– Пламене, „100 вести“ следи последните ти участия. От 2015 година досега подобри много личното си време. Какво те мотивира? Продължаваш ли да поддържаш стриктно режим – на тренировки и хранене? В какво се изразява той?

– От първия ми маратон изминаха почти 6 години. За съжаление, миналата година не успях да участвам никъде заради пандемията. Почти всички маратони бяха касирани, а тези, които все пак се състояха, беше много трудно пътуването. Въпреки това тренирах, дори по време на локдауните. За мотивацията… като тренираш, като подобряваш формата и виждаш резултатите от тренировките и това те мотивира да продължаваш напред, да вярваш, че на следващия старт ще се представиш много по-добре.

 – Колко пъти тренираш?

– 5 – 6 пъти в седмицата, като тренирам интервали и спринтове, дълги бягания и бързи бягания. С дългите бягания тренираш сърцето, за да ти е нисък пулсът. А вече спринтовете, интервалите – те са за силова издържливост. И трябва да се съчетаят.

Обикновено една тренировка е около 2 часа. Много е важно възстановяването, почивка да имаш. Тренировките обикновено са сутрин, често и по тъмно. Тренирам на стадион – там правя интервали, заради настилката.

Отварям една скоба – нямам търпение да се прибера в Габрово и да отида на новата писта на обновения стадион „Христо Ботев“.

Дългите бягания ги правя по улиците, там е пълно с бегачи, специално в Кипър, където живея. Това е част от цялата програма на тренировки, режим, по която се подготвяш за дадено състезание.

 Нека да кажем, че  спортът не ти е само хоби, а си завършил и Националната спортна академия. Говорехме и за храненето?

– Не е нищо специално. Повечето бегачи, най-вероятно всички те се хранят със салати, варива (боб, леща, ориз)…

 Месо?

– По-малко. Не казвам, че никак не ям, но по-малко. Повече риба, яйца – също.

– Алкохол сигурно никакъв…

– Може чаша вино. Или бира след тренировка – но една и то малка. Чаша вино също няма да навреди, естествено, няколко дни преди старта – не.

– Откога си в Кипър?

– От 2012 година съм със съпругата си Миглена в Кипър.

– Малко любопитни подробности за екипа, с който бягаш. Кое получаваш от организаторите на маратона, кое е твое – виждам, че второ състезание не сменяш дългите ръкави. Те каква роля имат – с потник, а с ръкави до рамото?

– Организаторите ти дават фланелка, която е брандирана. Можеш да избереш потник или фланелка, по размер. Състезателният номер е отделно, закачаш го допълнително.

Тези ръкави са същите, с които бягах и в Сан Себастиан. Аз си ги купувам. Та са, за да не ми е студено. Като бягаш, тялото ти е ОК, но ако е хладно, ръцете замръзват. Затова ги слагам. Чорапите са компресионни. Много бегачи ползват такива по време на състезания.

– Бягаш с маратонки, каквито има световният рекордьор Елиуд Кипчоге. Прочетох в интернет, че това е модел „sub 2 hours shoes“ – обуваш и   вземаш 42 километра под 2 часа…

– Да, преди 2 години Кипчоге избяга маратонската дистанция за под 2 часа. Мога да кажа как се казват, само да не се получи реклама. Моделът е Nike Air Zoom Alphafly Next %. Те са само за състезания. Любопитното е, че моите маратонки дойдоха няколко часа преди да тръгнем от Кипър за Валенсия. Така се случи, че трябваше да помоля един   приятел от Лондон да ми ги купи. Пристигнаха по DHL в последния момент.

– Имаше ли ограничения заради ковид, носене на маски?

– Маските бяха до старта. В момента, в който гръмне пистолетът – без маска.

 В репортажите съобщиха, че има силен вятър във Валенсия, което вероятно е затруднение. Ти си успял да поддържаш едно темпо.

– За маратона е по-добре дъжд, отколкото вятър!

Аз знаех, че ако искам да пробягам 42 километра за 3 часа и 10 минути, трябва да бягам с темпо 4 минути и 30 секунди на километър. И постигнах 4 минути и 29 секунди, точно колкото ми трябва.

В началото, първите 3-4 километра бягаш по-бавно, за да издържиш на финала. Трябва да си разпределиш правилно силите. Състезателят, който на снимката си гледа часовника, имаше проблеми на 100-150 метра от финала. Беше на 30-40 метра зад мен и вероятно му се подкосиха краката. Но пресече финалната линия.

– Три часа и половина нещо ядеш ли, подкрепяш ли се?

– Не знам другите какво ядат, аз ям енергийни гелове. Подреждам ги в колана, долу-горе 6-7 гела за едно такова бягане ям през 25 минути. Надявам се, за следващия маратон  да ми трябват по-малко гелове.

– Въпреки неизвестните около пандемията какво планираш за следващата година?

– Първо ще си почина, ще си дойда в началото на годината до България. Прибирам се в Кипър, работя и пак тренирам. Не бих искал да казвам нищо  конкретно, но два маратона мога да избягам.

През месец юли в Санкт Петербург има много интересен маратон. Казва се „Белите нощи“ и стартира в 21:00 часа, но е светло. Това е вариант, не искам да се ангажирам с конкретика на този етап.

Автор: Бояна Пенчева.
*Материалът е публикуван в днешния брой на габровския печатен ежедневни „100 Вести“.

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица