Свържи се с нас

Новини

Николай Григоров призова габровци да изразят мнението си в ОбС на БСП за повишаването на такса „смет“

Published

on

Неотдавна стана ясно, че предстои повишаването на един от местните налози в Габрово за 2022 г., а именно такса „Битови отпадъци“, която от 3,1 промила, през предстоящата година се предвижда да бъде 3, 6 промила. По този повод общинският съветник от БСП за България Николай Григоров изрази своето и на левицата мнение по този въпрос, който касае не само гражданите, но и битието на фирмите, функциониращи на територията на община Габрово.

За повишаването на такса „Битови отпадъци“, както и за управлението на постъпващите в общинската хазна приходи, е разговорът на журналиста Стефка Бурмова с общинския съветник и председател на групата на БСП в местния парламент Николай Григоров.

– Г-н Григоров, изразихте Вашата тревога, свързана с повишаване размера на такса „Битови отпадъци“ в Габрово. Кое е притеснителното за габровци, според Вас?
– Преди дни от ръководния екип на Общината – кмет и зам.-кмет, беше анонсирано, че общинската администрация има намерение да предложи увеличаване на един от основните източници на приходи за Общината, а именно такса „Битови отпадъци“. Това, лично аз и ние от БСП, смятаме за изключително важен въпрос, който касае всички жители на общината.

Според нас той не може да бъде заметен и гласуван между другото. Увеличаването на такса „смет“ води след себе си твърде много въпроси, свързани с цялостното функциониране на системата за управление на отпадъците, като започнем от събирането, извозването, депониране, сепариране и т.н. Това е цял комплекс от дейности, които по наше мнение, преди да се пристъпи към корекции нагоре, трябва да бъдат внимателно анализирани. И този анализ да се представи не само пред Общинския съвет на Габрово, но и пред габровската общественост, защото моментът за това увеличение, според нас, е изключително неподходящ.

– Защо считате така?
– В момент, в който цените на енергоносители, храни, лекарства, материали, услуги и т. н. поскъпват драстично, да се вдига и таксата „смет“, която пак казвам, е една от значителните приходоизточници в общината и е свързана с една от основните дейности, която тя извършва, трябва да бъде изключително добре аргументирано. Защото през годините ние сме били свидетели на това как и по какъв начин са управлявани постъпленията от такса „Битови отпадъци“, как и по какъв начин са разходвани, какви инвестиции са правени, какви дейности са извършвани. Имали сме немалко критики по начина, по който се управляват тези средства.

– Вие считате, че Общината не управлява както трябва постъпващите в местната хазна приходи?
– Всъщност, това е и част от финансовата политика на Общината. И то основната част. Сметосъбирането генерира немалък ресурс, който трябва да бъде изразходван целево за тази дейност и не може да бъда насочван в други направления. Той се събира именно заради това градът да бъде чист, отпадъците да се извозват регулярно, да се обработват и т.н.

Но принципът, който трябва да се спазва и който трябва задължително да бъде в началото на всяко едно действие, е качеството на услугата да отговаря на направените разходи. Тоест, когато харчим парите на данъкоплатците, да получаваме адекватно обслужване, адекватна услуга.

– А не контейнерите да са препълнени?
– Това е едното. Второто е въпросът за сключените договори, свързани със сепарирането в депото, да речем. Договорите, свързани с инвестиционната политика през годините, а именно закупуването на дълготрайните активи. Възникват и немалко въпроси, свързани със събираемостта, макар в нашата община тя да е относително висока – над 80 %. Години наред има субекти, които не плащат своите данъци. Така че, преди да се пристъпи към увеличаване на таксата „смет“ да се направи пълен анализ на дейностите, да се намерят всички резерви, които през годините, когато имаше достатъчно средства, са били разходвани по недостатъчно целесъобразен, според нас начин. И едва тогава да бъде внесено аргументирано това увеличаване и неговия размер. Защото сега се предлага от 3,1 промила да стане 3,6, т.е. 16,4 % увеличение.

– Казвате, че управлението на приходите е нецелесъобразно. Посочете пример, подкрепящ Вашето твърдение?
– Първият пример е свързан с електромобилите за Депото за твърди битови отпадъци, за които Общината похарчи немалка сума. Ако не се лъжа – над 100 000 лева. Разбира се, една съвсем малка част беше от доверителния екофонд. Тогава бяха направени разходи, с цел подобряването на тази услуга, а именно работата на инспекторите, които отговарят за тази дейност.

– Имаше ли ефект от този разход?
– По думите на хората, които работят там – има ефект. А по мнение на граждани – този ефект не се забелязва. Ето защо отново казвам – ако искаме да бъдем обективни, в условията на поскъпващи консумативи, материали, заплатите на хората, които се занимават със сметосъбиране и сметоизвозваве, тежък и непривлекателен труд, който трябва да бъде адекватно заплащан. Защото, ако си спомняте, преди два месеца имаше вълнения в БКС, свързан именно със заплащането на труда. Сега оттук-оттам разбираме, че има назначен управител – навярно от кмета.

Но не знаем дали този управител има разработена концепция за управлението на общинското предприятие БКС. Добре би било, едно предприятие като БКС, което е най-голямото общинско дружество, да се управлява прозрачно. Да се знае по какъв начин то ще работи. Но такова нещо няма!

Ето защо считаме, че отговорността продължава да тежи върху кмета на общината, който я пое при освобождаването на предишния управител. Така че, проблемите в това предприятие ги има, коeто трябва да се отчита. Но това, че през годините, лека-полека не е повишавана по малко таксата „смет“, изцяло е вина на сегашното ръководство на Oбщината.

Защото можеше в по-добрите години с малко, тези такси да бъдат завишавани. Има и други неща, които трябва да се анализират. Съществуват критерии, които МОСВ по Закона за отпадъците, задава, свързани със сепарирането на хартия, желязо, стъкло и т.н. и ние трябва да плащаме на министерството. И ако не изпълним тези критерии, сме заплашени да доплащаме солидни суми.

Поради това, ние не сме съгласни именно с начина, по който се постъпва. Не им прави чест на управляващите веднага след изборите да повишават таксата смет, както беше преди две години с повишаването на данък „сгради“ и данъка върху превозните средства. Защото разчитат, че догодина няма да има избори и това повишаване няма да повлияе негативно на вота. Освен това за пореден път без прецизен анализ в никакъв случай няма да се съгласим да гласуваме едно такова решение.

– Но групата на „БСП за България“ сте малцинство в Общински съвет – Габрово?
– Независимо от това, че сме малцинство, ние трябва да имаме позиция! И аз искам да призова всички граждани, които проявяват интерес по тази тема, свързана с такса „смет“, а няма някой, който да не е засегнат, да изразят своята позиция. Лично аз ще настоявам и с нашата група съветници в Общинския партиен съвет ще изработим обща позиция, с предложения по това решение и в обявения от Общината срок, ще го внесем за разглеждане.

Защото преди да се стигне до гласуване в ОбС трябва да има широка гласност за намерението на Общината, широка дискусия – да се чуят различните мнения. Защото моментът за увеличаването на таксата „смет“ е изключително неподходящ. Има фирми в Габрово, които по разчети ще плащат по няколко хиляди лева повече, отколкото това, което са плащали досега. И то, подчертавам, в една тежка ситуация за бизнеса като цяло.

– Считате ли, че по време на ограниченията, свързани с пандемията КОВИД-19, и самите граждани няма да са информирани какво става – все пак, не всеки има компютър вкъщи, за да прочете и се информира какво предстои в Габрово, не всеки излиза да си купи вестник, за да разбере какво предстои във връзка с местните данъци и такси?
– Именно поради тази причина настояваме за повече публичност, за да има възможност гражданите да получат повече информация и да заявят своята активна позиция. Защото в момента, освен КОВИД-19-пандемията, се намираме в изключително динамична политическа ситуация. Започна работа новият парламент. Тепърва ще се сглобява правителство, ще трябва да се приема държавен бюджет и т.н., събитията са изключително интензивни. И да не се окаже накрая, че когато догодина габровци получат сметките си за местните данъци ще останат изненадани и шокирани от размера им.

– Има ли опасност и Общината да остане изненадана, ако габровци не си плащат данъците догодина?
– Габровци са съвестни данъкоплатци. На фона на състоянието в страната, в нашия град има значително по-голям процент на плащане на местни данъци и такси. Не можем да обвиняваме гражданите, че не си плащат данъците. Те трябва да се издължават на местната хазна, защото от това зависи и качеството на услугата. Но когато си плащаме, трябва да получаваме и съответната равностойност като услуга. Другият голям въпрос, който до 2024 г. трябва да бъде приет в страната, е да се плаща на количество генериран отпадък, а не на данъчна оценка на сградите. Защото се наблюдава пълен парадокс – хора, които генерират съвсем малко смет, плащат високи такси за него, поради това, че живеят в централната част на града, както и в зависимост от площта на жилището им.

Подобна е ситуацията и с различните бизнес-сектори. Фирми от IT-сектора и други производства имат сгради с висока данъчна оценка, а генерират минимални количества отпадъци. Така всъщност се наказват онези, които създават иновациите и се стремят да развиват чисти производства.

Поради това е най-справедливо да се плаща, именно върху генериран отпадък. Считам, че по този въпрос отношение трябва да вземе и Националното сдружение на общините, за да се стимулират чистите производства и гражданите, които се стремят да генерират по-малко отпадъци.

Защото в условията на растящи разходи – за енергоносители, за материали и т.н., както и за увеличаването на минималната работна заплата, което се очаква след 1 януари 2022 г., повишаване размера на таксата „смет“ трябва да бъде прецизиран, аргументиран и убедително обоснован. Защото в противен случай се рискува фирмите, а и гражданите, да бъдат натоварени допълнително.

Затова считам, че е нужна адекватна държавна политика в тази посока. Да, сега фирмите се подпомагат от държавата, заради пандемията, която продължава. А затрудненията в някои важни сектори за икономиката са сериозни. Затова е от значение производителите да не се товарят допълнително на фона на продължаващата пандемична обстановка.

Важно е да има баланс и да се търсят нови решения. Но в момента говорим за конкретно за такса „смет“ в община Габрово за 2022 г. За това, което се предлага, както и за начина, по който се предлага. Всичко трябва да бъде обяснено на гражданите ясно и точно! Ето защо ние призоваваме гражданите да се обръщат към нас – в Общинския партиен съвет на БСП и като група съветници в ОбС да изразят своите виждания, конкретни предложения и критики, за да можем ние да изградим нашата аргументирана позиция, съобразена с мнението на габровци.

АВТОР: Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица